Toine Wilke

Toine Wilke

Toine Wilke, alias Toine de Zeewierman, zet met Sea Green (een samenwerking tussen Toine, Fish Tales van Bart van Olphen en Menken van den Assem) zeewier en zilte groente op de kaart. Sea Green maakt zeewierproducten zoals de wakame visburger, en biedt inspiratie en recepten om te laten zien hoe leuk en gemakkelijk het is om met zeewier te koken.

De start van het zeegroente-avontuur

In het voorwoord van zijn boek Koken met zeewier en zilte groente schrijft Toine het volgende: “Het is eind 2009 en ik lig in het water in Indonesië. Helaas zijn er geen golven, dus zwem en snorkel ik wat rond met een andere surfer. Opeens duikt hij onder en komt weer boven met een blaadje zeewier. Hij scheurt het doormidden en steekt de ene helft in zijn mond. De andere helft is voor mij. ‘Probeer maar, het is echt lekker.’

Op dat moment begon mijn zeegroente-avontuur. Tijdens deze reis ontdekte ik dat je het in zee kunt verbouwen (zonder kunstmest en bestrijdingsmiddelen), het ontzettend snel groeit en je er heerlijke cakes mee kunt bakken.

Na mijn master voedingskunde ging ik in Ierland wonen; om te surfen, maar vooral om wetenschappelijk onderzoek te doen naar zeewier. Van ‘zeewiergoeroe’ Stefan Kraan leerde ik alle ins en outs van deze magische planten. En ondertussen liet die ene vraag me maar niet los. ‘Waarom eten we nog nauwelijks zeegroenten?’

Volgens mij zit de sleutel tot succes in het vinden van de juiste combinaties. In de oosterse keuken zijn die al lang uitgevonden – denk aan sushi, misosoep en wakamesalade. Fantastische gerechten, maar het heeft eeuwen geduurd voordat wij westerlingen ons ervoor openstelden. Als we zeegroenten willen omarmen, kunnen we ze beter combineren met ingrediënten en gerechten die we al kennen.”

Boek Toine Wilke

Toine Wilke - Koken met zeewier en zilte groenteHet kookboek Koken met zeewier en zilte groente is vooral bedoeld als inspiratie.

Toine schrijft erover: “Ik wil je laten zien welke plek zeegroenten kunnen innemen in een ‘gewone’ westerse keuken. De basis wordt gevormd door zeven heerlijke groenten die verkrijgbaar zijn bij een groot aantal supermarkten en reformwinkels. Alle gerechten kun je bereiden in een standaard uitgeruste keuken, zonder dure apparatuur. Mijn avontuur is nog lang niet ten einde. Er valt nog zoveel te ontdekken in en rondom de zee. Hopelijk nodigt dit boek je uit om hetzelfde te doen en krijg je – net als ik – de smaak te pakken!”

Recepten Toine Wilke

Op onze website delen we een aantal gratis recepten van Toine Wilke, waaronder deze voor pasta carbonara met zeespaghetti.

Pasta carbonara met zeespaghetti - Gezond aan tafel - recept

Blog Toine Wilke

Lees ook de blog Koken met zeewier en zilte groenten: 6 basistechnieken uit Toines boek op onze website.

Koken met zeewier en zilte groenten: 6 basistechnieken - Gezond aan tafel - blog

TEDxTALK

Toine gaf een TedxTalk over de voordelen van (grootschalige) zeewierconsumptie; je bekijkt hem hieronder.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!