Gezond aan tafel logo
Lars Charas

Lars Charas

Lars Charas is de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid. Lees hier meer over zijn visie, zijn boek Blijven Eten en bekijk gratis recepten en blogs uit zijn boek.

Over Lars Charas

We moeten drastisch anders gaan eten. Dat is de cruciale stap die we nu moeten gaan nemen op weg naar een duurzaam voedselsysteem; een stap die om een heel andere manier van denken vraagt. Dat is de visie van Lars Charas in een notendop. Lars maakt zich al jaren sterk voor de verduurzaming van ons voedselsysteem en ons eetpatroon. Zijn ideeën ontstonden 15 jaar geleden in de keuken, tijdens zijn werk als kok. Als landbouwer, kok én sociaal geograaf heeft hij op allerlei manieren te maken met het voedselsysteem. Zijn ideeën hebben daarom zowel een wetenschappelijke als een praktische basis.

Eetpatronen veranderen niet vanzelf. Koks kunnen daar een belangrijke rol in vervullen, en consumenten overhalen om zelf ook anders te gaan eten. Dat is een van de kernideeën van Blijven Eten. Maar dat lukt natuurlijk alleen als koks ook de kennis en kunde hebben om die koploperspositie in te nemen. Om koks op te leiden in deze nieuwe manier van denken en werken begon Lars in 2009 het Praktijkcentrum voor Duurzaam Voedsel in Driebergen, Feeding Good. Vanuit dit praktijkcentrum werd ook de eerste culinaire tuinderij opgestart, waar koks met een breed spectrum aan groente- en fruitsoorten geïnspireerd werden om anders te gaan denken over de menukaart.

Vanaf 2011 kreeg Lars de kans zijn kennis vanuit het praktijkcentrum te vertalen naar mondiaal niveau. Voor Worldchefs, de mondiale koksfederatie, werd hij projectmanager ‘How to feed the planet in the future’. In die rol ging hij op zoek naar strategieën en praktijkvoorbeelden die kunnen bijdragen aan het oplossen van het wereldvoedselvraagstuk, en die ook nog eens wereldwijd toepasbaar zijn. Culinaire oplossingen wel te verstaan, waarbij koks geen stappenplan krijgen voorgeschreven, maar worden aangemoedigd om zelf, vanuit hun eigen eetcultuur en werkveld, te gaan innoveren.

In Blijven Eten komen de kennis, ervaring en ideeën die Lars de afgelopen jaren heeft opgedaan bij elkaar. Lars hoopt koks en consumenten overal ter wereld te inspireren, en zo bij te dragen aan een wereld waarin de huidige en toekomstige generaties lekker, gevarieerd én genoeg kunnen blijven eten.

Boeken van Lars Charas

Blijven eten - Lars CharasIn Blijven Eten neemt Lars Charas ons mee op een reis langs topkoks en wetenschappers in 25 landen om oplossingen te vinden voor het vraagstuk ‘Hoe kunnen we met alle mensen op deze planeet nog lekker blijven eten?’. Dit boek kijkt vooruit, naar een toekomst waarin we blijven eten, maar wel gedwongen worden om andere keuzes te gaan maken over wat er op ons bord belandt. Die toekomst is dichterbij dan we denken, dus we kunnen daar maar beter nú al over gaan nadenken.

Recepten van Lars Charas

Op deze website vind je diverse recepten van Lars Charas, uit zijn boek Blijven Eten. Hier vind je de drie populairste.

1. Falafelcake

Falafel cake - Gezond aan tafel - recept

2. Rendang van jonge geitenschenkel

Rendang van jonge geitenschenkel - Gezond aan tafel - recept

3. Hummus van meelwormen

Hummus van meelwormen - Gezond aan tafel - recept

Blogs van Lars Charas

Lees hier een blog uit Blijven eten van Lars Charas:

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!