Falafel cake

Falafel cake - Gezond aan tafel - recept

Ingredienten voor 4 personen

Zo maak je het falafel cake

  1. Giet de kikkererwten en bonen af en spoel ze af onder koud stromend water. Doe ze in een keukenmachine, voeg de helft van de olijfolie toe en mix tot de bonen grof zijn gepureerd. Doe de bonenpuree in een kom.
  2. Zet een koeken- of braadpan met dikke bodem 4 tot 5 minuten op hoog vuur. Voeg de rest van de olijfolie, de uisnippers en gehakte selderij toe en roerbak ca. 2 minuten op matig vuur. Draai het vuur laag en voeg de knoflook, komijn, koriander en cayennepeper toe. Roerbak 1 tot 2 minuten op laag vuur tot het mengsel geurig is en de zaadjes zijn geroosterd. Doe het bonenmengsel en de rest van de ingrediënten erbij en meng goed.
  3. Verwarm de oven voor op 200 ˚C. Bespuit een bakplaat met anti-aanbakspray of leg er een vel bakpapier op. Schep met telkens 3 cm afstand ertussen lepels van het bonenmengsel op de bakplaat en duw de hoopjes iets plat om ‘burgertjes’ te vormen. Spray er wat olijfolie over en bak ze in ca. 15 minuten goudbruin. Serveer met hummus of tzatziki.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij | Koemelkvrij | Lactosevrij | Notenvrij | Sojavrij | Suikervrij | Tarwevrij | Veganistisch | Vegetarisch?

Het recept voor deze falafel cake komt uit het (kook)boek Blijven eten van Lars Charas, de inhoudelijke coördinator van een mondiale beweging voor koks voor duurzaamheid.

Hij schrijft erover: “Falafel wordt traditioneel gemaakt van gewelde kikkererwten, maar de vegetarische balletjes kun je van vrijwel iedere gedroogde boon maken. Gedroogde bonen zijn in alle soorten, maten en kleuren te krijgen, dus kun je eindeloos experimenteren. In dit recept heeft Elizabeth Schindler, die vegetarisch kookt voor één van de kantoren van Google, een mix van kikkererwten en boterbonen gebruikt. Meng dit met je eigen mengsel van kruiden en specerijen en bak de balletjes op matig vuur: heerlijk als snack of als component van een maaltijd.”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Het recept is gebaseerd op dit boek
Blijven eten