Waarom wachten met daten je geluk in de weg staat
Het boek Wat je moet doen om niet alleen dood te gaan van Logan Ury biedt waardevolle inzichten en praktische tips om te beginnen met daten. Hier delen we de belangrijkste inzichten en tips uit het boek.
De alternatieve kosten van wachten
Economen spreken vaak over de alternatieve kosten van beslissingen – de prijs die je betaalt wanneer je de ene optie boven de andere kiest. Als je wacht met daten tot je meer zelfvertrouwen hebt of een andere persoonlijke mijlpaal hebt bereikt, mis je de kans om waardevolle ervaringen op te doen. Daten is een leerproces. Je ontdekt wat je leuk vindt en wat niet, en je verbetert je vaardigheden in sociale interacties en zelfexpressie.
Het belang van herhaling
Daten is net als elke andere vaardigheid: je wordt er beter in door het te doen. Door herhaling leer je interessante vragen te stellen, jezelf beter uit te drukken en hoe je die eerste kus moet aanpakken. Wachten tot je je perfect voorbereid voelt, betekent dat je kostbare oefentijd misloopt.
Twijfelaars stellen daten uit omdat ze zich daar nog niet honderd procent klaar voor voelen en hun beste beentje voor willen zetten. Maar niemand voelt zich ooit honderd procent klaar voor wat dan ook. Op een bepaald moment moet je gewoon beginnen.
De valkuil van de intentie-actiekloof
De intentie-actiekloof is de ruimte tussen het willen doen en het daadwerkelijk doen. Gedragswetenschappers hebben ontdekt dat mensen meer geneigd zijn om in actie te komen wanneer ze een deadline hebben. Stel een deadline voor jezelf om te beginnen met daten, bereid je voor door bijvoorbeeld datingapps te downloaden en goede foto’s te maken, en deel je intenties met vrienden om jezelf verantwoordelijk te houden.
De kracht van identiteit
Zie jezelf als een dater, niet als iemand die ooit zal gaan daten. Gedragsstudies tonen aan dat mensen eerder actie ondernemen wanneer ze een bepaalde identiteit omarmen. Door jezelf te zien als iemand die actief op zoek is naar liefde, zal je ook eerder geneigd zijn om daadwerkelijk te gaan daten.
Twijfelaars die wachten met daten, missen de kans om aan hun datingvaardigheden te werken en uit te vinden met wat voor type ze willen leven.
Klein beginnen en mild zijn voor jezelf
Begin bescheiden – je hoeft niet elke dag een date te hebben. Plan bijvoorbeeld één date per week en wees mild voor jezelf als het niet meteen perfect gaat. Praat tegen jezelf zoals je tegen een goede vriend zou doen; bemoedigend en ondersteunend. Zelfliefde is immers de basis voor gezonde relaties!
Afsluiten met het verleden
Tot slot, als je nog contact hebt met een ex, kan dat je vooruitgang belemmeren. Onderzoek wijst uit dat het loslaten van een ex belangrijk is voor je emotionele welzijn en je vermogen om verder te gaan. Blokkeer je ex op sociale media en verwijder zijn of haar nummer. Dit helpt je om je volledig te richten op nieuwe kansen en ervaringen.
Lees ook: Waarom de ware niet bestaat: een gids voor realistische relaties
Oefening: Voorbereidende checklist
- Ik begin op deze datum echt met daten: _________.
- Ik heb ten minste één datingapp gedownload.
- Ik heb ten minste vijf foto’s die ik voor mijn profiel kan gebruiken.
- Ik heb twee outfits die ik op mijn date kan dragen.
- Ik heb minstens twee vrienden verteld dat ik ga daten.
- Ik heb voor de spiegel gestaan en gezegd: ‘Ik ben op zoek naar liefde. Ik ben een dater’.
- Ik heb besloten om minimaal eens per week te daten.
- Ik oefen om meelevend tegen mijzelf te praten – zoals ik tegen een klein kind of mijn beste vriend(in) zou doen.
- Als er een hobbel in de weg komt en ik momentum verlies, besluit ik om het nog eens te proberen in plaats van toe te geven aan mijn twijfelaarsgewoonten.
De stappen om te gaan daten
Door deze stappen te volgen, zet je de eerste belangrijke stappen richting een vervullende en succesvolle datingervaring. Waar wacht je nog op? Ga daten!
Wil je meer tips en adviezen voor succesvol daten en het vinden van echte liefde? Bestel dan nu het boek Wat je moet doen om niet alleen dood te gaan via Boekenwereld. Met dit boek krijg je waardevolle inzichten en praktische tips die je helpen om realistische en duurzame relaties op te bouwen.
Lees meer over liefde en relaties:
- Zo zorg je goed voor je relatie(s)
- Zelfliefde: de basis voor gezonde relaties
- Alles over de verschillende hechtingsstijlen in relaties
- Zo creëer je een optimaal veilige en hechte relatie
Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkig en gezond leven ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:
Ja ik wil inspiratie voor een gelukkig en gezond leven ontvangen ➔