Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 1

Zelfliefde, zo begin je ermee!

Er is maar één relatie de belangrijkste in je leven en dat is de relatie met jezelf. Het is namelijk de langste én sterkste relatie die je ooit zult hebben. Toch schijnt het in de praktijk best lastig te zijn om vanuit zelfliefde te handelen en te leven. Auteur en Brain Balance-expert Charlotte Labee deelt in haar boek Jouw Krachtige Brein hoe jij de eerste stappen zet richting selflove.

Ieder mens is geboren met zelfliefde. Dit betekent dat je het ook weer terug kan krijgen! Zelfliefde houdt in dat je jezelf volledig accepteert, inclusief jouw tekortkomingen en gebreken. Dit klinkt makkelijker gezegd dan gedaan. We get it. Je zult er wat voor moeten doen en ermee moeten oefenen. Gelukkig kan het boek ‘Jouw Krachtige Brein’ van Charlotte Labee je een handje op weg helpen. Wij delen de belangrijkste tips & tricks uit het boek.

Zelfliefde affirmatie: ‘Ik ben het waard!’

Start iedere ochtend me de affirmatie ‘Ik ben het waard!’. Dit is de eerste stap richting een goede relatie met jezelf. Klinkt makkelijk, toch? Dit kan nog weleens tegenvallen… Je moet veel aandacht en tijd investeren om hier een nieuwe gewoonte van te maken. Volg deze stappen en het gaat je gegarandeerd lukken!

Stap één

Iedere ochtend, voordat je jezelf in de externe wereld begeeft en voordat je je telefoon aanzet, neem je een moment voor jezelf.  Dit moment hoeft helemaal niet lang te zijn. Het is jouw moment van de dag om jezelf liefde, aandacht en waardering te geven. Een moment waarin je bepaalt hoe je de rest van de dag gaat voelen.

Start eerst met het dagelijks uitspreken van de affirmatie ‘Ik ben het waard!’ tijdens het wandelen, sporten, koken of werken. Als je dit een aantal weken hebt gedaan, dan ga je over naar stap twee.

Stap twee

De volgende stap is het zeggen van deze zin terwijl je ondertussen jezelf aankijkt in de spiegel. Dit kan confronterend zijn. Er kan zelfs verdriet opkomen, misschien wel over het feit dat je jezelf nooit echt goed hebt bekeken. Wanneer je leert om naar jezelf te kijken vanuit liefde, wordt het gemakkelijker om dit in de kleine momenten te gaan oefenen. Iedere keer wanneer je een spiegel ziet, kun je naar jezelf kijken en deze stap toepassen.

“Begin met jezelf toestemming geven en geloven dat de liefde er voor je is” – Charlotte Labee

 

Spreek je dankbaarheid uit

Wat ook helpt voor het vergroten van je zelfliefde is je dankbaarheid uitspreken. Niet naar een ander, maar naar jezelf. Charlotte geeft een mooi voorbeeld: “Iedere ochtend zit ik voor de spiegel met mijn zoontje Sky, ons klaar te maken voor de mooie nieuwe dag. Ik zeg dan: ‘Wat zijn we leuk, wat zijn we lief, wat hou ik van mezelf en van jou’.”

Charlotte heeft veel geoefend om van deze stap een gewoonte te maken. En dat voelde soms ook wat ongemakkelijk. De essentie van de spiegel is voor haar totaal veranderd. Wat ze eerst zag als ding waarin ze bevestiging zocht over haar uiterlijk, zorgt het er nu voor dat ze een momentje heeft met de meest belangrijke persoon in haar leven: haarzelf!

Schrijf het op!

Formuleer voor jezelf eens tien dingen waarom jij het waard bent. Kies er één (of meerdere) uit en spreek deze iedere ochtend tien keer uit naar jezelf. Hier wat inspiratie:

‘Ik ben het waard om te wandelen, ik ben het waard om lief te hebben, ik ben het waard om dankbaar te zijn, ik ben het waard om blij en gelukkig te zijn, ik ben het waard om volledig te zijn, ik ben het waard om een toffe baan te hebben, ik ben het waard mijn missie te leven, ik ben het waard om de leukste relatie te hebben, ik ben het waard om te veranderen.’

Schrijf ze op voor jezelf. Activeer hiermee je brein en daarmee ook je lichaam. Doe dit tijdens het wandelen, tijdens het fietsen, tijdens het uitlaten van de hond of tijdens het mediteren. Wanneer je eenmaal gewend bent om dit in de ochtend te doen, ga je er in de avond ook mee aan de slag.

Doe dit schrijven uit overtuiging dat dit concept je ook écht helpt en verandert. Dat het je op zal leveren wat je wilt dat het oplevert. Dat het een stap is die je iedere dag zal helpen om meer zelfliefde te voelen.

Het belang van zelfliefde

Het voelen van zelfliefde is de belangrijkste basis voor een mens om zich goed te kunnen ontwikkelen en te kunnen groeien, om succesvol en gelukkig, wend- en weerbaar te zijn. Door zelfliefde ontstaat er vrede met jezelf en je leven. Omdat er zelfliefde is, voel je je gesteund en veilig.

Start vandaag nog met het voelen van zelfliefde, omdat jij het waard bent! Het ontvangen van externe liefde start bij het ontvangen van je eigen liefde, zonder eigen liefde kun je namelijk maar lastig de liefde van anderen ontvangen.

In het boek ‘Jouw Krachtige Brein’ neemt Brain Balance-expert Charlotte Labee je mee op reis van het hoofd naar het hart. Samen vormen je hoofd én hart jouw krachtige brein: daar waar je echte kracht en kennis ligt. Wil jij bestuurder worden van je bewustzijn, je zielspad vinden (en volgen) én leven in verbinding met jezelf en het universum? Dan raden we je aan het boedk ‘Jouw Krachtige Brein’ te lezen.  Bestel het boek hier!

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling:



Jouw Krachtige Brein

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Jouw Krachtige Brein

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔