Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Zelfliefde: de basis voor gezonde relaties

Om echt van anderen te kunnen houden, is het belangrijk om eerst van jezelf te houden. Dit oude spreekwoord herinnert ons eraan dat zelfliefde de basis vormt voor het koesteren van liefde voor anderen. Dus, voordat we diepe genegenheid en zorg voor anderen kunnen voelen, moeten we eerst vriendelijk en compassievol voor onszelf zijn. Het begrijpen van onszelf is eveneens van groot belang, omdat dit de sleutel is tot gezamenlijke groei en bloei samen met onze geliefden!

In het boek ‘Closer to Love’ gaat auteur Vex King dieper in op het belang van zelfliefde en zelfontwikkeling als de basis voor goede en gelukkige relaties. We delen de belangrijkste inzichten!

Ga bewust om met je hechtingsstijl

Vanaf het moment dat we worden geboren, verlangen we naar liefde en genegenheid. Dit verlangen blijft ons hele leven bestaan en wordt sterker naarmate we ouder worden. De liefde die we in relaties ervaren, weerspiegelt de liefde die we voor onszelf voelen. Liefde begint van binnenuit en relaties kunnen helpen om deze innerlijke liefde te versterken. In onze jeugd leren we emoties zoals liefde te begrijpen en te uiten. Onze hechtingsstijl, gevormd door hoe we als baby’s zijn verzorgd, heeft invloed op hoe we later met relaties omgaan. Het is belangrijk om bewust met onze hechtingsstijl om te gaan, zodat we geen partners zoeken om onze eigen onvervulde behoeften op te lossen.

Lees hier meer over hechtingsstijlen.

Bagage

Net zoals reizigers hun bagage meenemen op een treinreis, dragen we allemaal onze persoonlijke bagage mee in relaties. Deze bagage is gevormd door onze levenservaringen, opvoeding, overtuigingen en ons verleden. Het is belangrijk om bewust te zijn van deze bagage en te leren hoe we alleen het hoognodige kunnen meenemen en onnodige ballast kunnen achterlaten. Dat is eigenlijk het geheim van elke nieuwe relatie: alleen het hoognodige meenemen en niet belast worden door overbodige spullen. Het is ook één van de moeilijkste dingen om te doen – veel moeilijker dan je koffer inpakken – omdat het allemaal samenhangt met diepgewortelde emoties, herinneringen en gedragspatronen.

Zelfbewustzijn is de sleutel tot gezonde liefde

Zelfbewustzijn is cruciaal voor gezonde relaties. Het begint met het begrijpen van onszelf los van oppervlakkige kenmerken. Zelfonderzoek helpt ons onze kernwaarden, behoeften en liefdesstijl te begrijpen. Het moedigt ook onze persoonlijke groei aan, waardoor we liefde beter kunnen geven en ontvangen. In dit artikel gaat Vex King dieper in op het ontdekken van je échte zelf.

Als voorproefje kun je onderstaande vragen doorlezen en even de tijd nemen om je antwoorden te formuleren:

1. Hoe zie je jezelf?
2. Wat maakt jou tot wie je bent?
3. Wat heb je te bieden?
4. Wat heb je nodig?
5. Wat zijn je kernwaarden?
6. Hoe ga je om met kritiek, afwijzing of mislukking?
7. Over welke dingen valt binnen een relatie niet met jou te onderhandelen?
8. Kun je geven zonder er iets voor terug te verwachten?
9. Hoe ziet jouw ideale relatie eruit? Hoe draag je zelf aan dat ideaalbeeld bij?
10. Hoe ga je om met de uitdagingen die je tegenkomt in je omgang met
anderen?

De impact van emotionele blokkades op liefde

Vaak staan emotionele blokkades ons in de weg bij het geven en ontvangen van liefde.  Het loslaten van ervaringen uit vorige relaties en pijnlijke herinneringen is nodig voor persoonlijke groei. Hoewel geen enkele relatie tijdsverspilling is, moeten we leren om los te laten wat ons niet langer dient. Alleen dan kunnen we openstaan voor nieuwe mogelijkheden en gezonde relaties opbouwen.

Veelvoorkomende blokkades voor het ontvangen van liefde

– Het gevoel dat je het niet waard bent
– Een gebrek aan geloof in de liefde
– De overtuiging dat er altijd een einde aan komt
– De onwil om eraan te werken
– Algemene onzekerheden

Wie je bent, wordt voor een groot deel bepaald door ervaringen uit het verleden, en sommige van die ervaringen kunnen ervoor hebben gezorgd dat je op je hoede bent. Veel gekwetste mensen kunnen nog steeds liefde geven, ook al vinden ze het niet altijd even gemakkelijk om liefde te ontvangen.

“Weet je wie nooit van je zijde zal wijken? Jij. Misschien is dat de relatie die je het meest moet koesteren.” – Vex King

Veelvoorkomende blokkades voor het geven van liefde

– Angst voor kwetsbaarheid
– Onzekerheid over wat het betekent om lief te hebben (vaak door het ontbreken van positieve voorbeelden)
– De overtuiging dat iedereen bij je wegloopt
– Angst voor afwijzing
– Een ongemakkelijk gevoel met betrekking tot intimiteit

Trauma’s, conditioneringen uit het verleden of onverwerkte emoties worden binnen een relatie extra uitvergroot. Pijn en onvervulde behoeften waarvan je niet eens wist dat je ze had, kunnen maar al te gemakkelijk worden getriggerd doordat er binnen een relatie van je wordt verwacht dat je je openstelt en dat je onder de loep wordt genomen. Dat kan ondraaglijk veel pijn doen. Maar liefde kan licht brengen in de donkere gangen van een hart dat dit licht al zo lang heeft vermeden. Daarom is het belangrijk dat we van tevoren bij onszelf naar binnen kijken, zodat we ons niet verdoofd en verblind voelen door de helderheid van de liefde als die wel verschijnt!

Ideaalbeeld van ware liefde

Vaak hebben we een romantisch ideaalbeeld van ware liefde, waarbij al onze problemen op magische wijze worden opgelost. In werkelijkheid vereist ware liefde echter inzet, begrip en groei. Het is belangrijk om realistische verwachtingen te hebben en eerst aan onszelf te werken voordat we een gezonde relatie met anderen kunnen opbouwen.

Kom dichterbij jezelf

Om echte relaties te ontwikkelen, is het belangrijk om meer in contact te komen met onszelf. Dit betekent dat we aandacht moeten besteden aan zelfreflectie, voor ons fysieke, mentale en spirituele welzijn moeten zorgen, onze passies moeten volgen en leren hoe we onze emoties kunnen beheren. Dit kun je doen door:

  • Een dagboek bij te houden. Elke dag je gedachten en gevoelens opschrijven is een hele goede manier om je bewustzijn te verhogen met betrekking tot wie je werkelijk bent en om te ontdekken op welke gebieden je nog kunt helen.
  • Spirituele, fysieke en mentale zelfzorg. Om van een gezonde relatie met een ander te kunnen genieten, is het heel belangrijk dat je goed voor al deze aspecten zorgt. Kom tegemoet aan je spirituele behoeften door te mediteren of gewoon rustig ergens te gaan zitten en je aandacht op je ademhaling te richten.
  • Besteed tijd aan hobby’s/interesses. Of dat nu voetballen, dansen, schrijven, reizen, schilderen of doe-het-zelven is, doe dingen die je een gevoel van vrijheid en voldoening geven. Dit soort activiteiten voedt je eigenwaarde en helpt je bij het ontdekken van vreugde in je leven, iets wat we allemaal nodig hebben.
  • Zelfregulering. Herken je emoties in moeilijke momenten en bekijk ze van een afstandje. Volgens auteur Jill Bolte Taylor, opgeleid aan Harvard, duren emoties minder dan 90 seconden voordat ze wegebben. Laat ze gewoon voorbijgaan en adem diep uit. Onderzoek eventuele onderliggende gedachten door te schrijven in een dagboek.

Een ontdekkingsreis naar zelfgroei

Authentieke relaties zijn een ontdekkingsreis naar zelfgroei. Door onze bagage te begrijpen, onrealistische verwachtingen los te laten en dichter bij onszelf te komen, kunnen we diepgaande relaties bouwen die ons leven verrijken. Onthoud dat relaties voortdurend evolueren, maar met zelfliefde, zelfbewustzijn en toewijding kunnen we samen met onze geliefden blijven groeien en bloeien!

Lees meer over relaties:

 



Closer To Love

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Closer To Love

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔