Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Alles over de verschillende hechtingsstijlen in relaties

Het ontwikkelen van een gezonde (liefdes)relatie hangt niet af van toeval, maar van zelfbewustzijn en begrip. Centraal hierin staat het concept van hechting. Problematische hechting en conflicterende hechtingsstijlen vormen vaak de oorzaak van relatieproblemen. Maar hoe ga je hier mee om?

In het boek ‘Closer To Love’ legt de auteur, Vex King, uit wat de vier hechtingsstijlen zijn, hoe je ze kunt herkennen, en hoe je er het beste mee kunt omgaan. Hier zijn de belangrijkste inzichten die hij deelt!

De hechtingstheorie

In de jaren zeventig bedachten psychologen John Bowlby en Mary Ainsworth de hechtingstheorie. Deze theorie gaat over hoe we ons in relaties tot anderen gedragen. Het begint allemaal in onze vroege jeugd, gebaseerd op hoe we werden verzorgd door onze ouders of verzorgers. Als volwassene weerspiegelt onze hechtingsstijl nog steeds die vroege dynamiek. Het is als leren hoe je liefhebt, maar dan ook hoe je je al dan niet aan anderen hecht, ongeacht hun rol in je leven.

Lees ook: Hoe trauma’s aan volgende generaties worden doorgegeven

De vier verschillende hechtingsstijlen

Volgens de hechtingstheorie zijn er vier verschillende hechtingsstijlen:

  1. Veilig: Mensen met een veilige hechtingsstijl vinden het makkelijk om liefde te geven en te ontvangen. Ze hebben vertrouwen in anderen en hebben meestal gezonde relaties zonder veel problemen bij conflicten.
  2. Angstig: Mensen met een angstige hechtingsstijl voelen zich vaak onzeker in relaties. Ze maken zich zorgen over de hoeveelheid genegenheid die ze krijgen en hebben moeite met vertrouwen. Ze kunnen zich sterk aan hun partner hechten en soms hun eigen behoeften opofferen.
  3. Vermijdend: Mensen met een vermijdende hechtingsstijl vermijden vaak intieme verbindingen en voelen zich ongemakkelijk bij emotionele nabijheid. Ze kunnen onverschillig lijken, zelfs als ze wel zorgzaam zijn.
  4. Angstig/Vermijdend: Deze stijl combineert kenmerken van zowel angst als vermijding. Mensen met deze stijl verlangen naar genegenheid maar vermijden tegelijkertijd relaties om pijn te voorkomen.

Het is belangrijk op te merken dat hechtingsstijlen niet alleen van toepassing zijn op romantische relaties; ze beïnvloeden alle soorten relaties in ons leven. Om gezondere relaties op te bouwen, is het nuttig om onze hechtingsstijl te begrijpen en te werken aan eventuele ongezonde patronen.

“Sluit je hart niet af, maar houd het open en warm en laat het kloppen en leven.” – Vex King

Werken aan je hechting

Elke hechtingsstijl heeft zijn eigen waarde en komt voort uit verschillende gevoelens, zoals onzekerheid en angst, evenals je ervaringen met geven en ontvangen van liefde. Wat je hechtingsstijl ook is, je kunt eraan werken door zelfcompassie en hulp van anderen. Als je je onzeker voelt in een relatie, kan het zijn dat jouw partner misschien niet de juiste match is of nog niet klaar is voor persoonlijke groei.

Belangrijk om te beseffen is dat het prima is om je kwetsbaar te voelen in een intieme relatie; dat maakt je niet slecht of een mislukking. Het betekent juist dat je bezig bent met persoonlijke groei. Probeer je gevoelens te uiten als je bang, gekwetst, bezorgd, onzeker of gestrest bent. Eerlijkheid is belangrijk, omdat je partner niet kan raden wat er in jou omgaat. Je moet het delen. Wanneer je jezelf accepteert, wordt het voor anderen makkelijker om jou te accepteren en zich veilig te voelen bij jou, omdat ze weten dat je tevreden bent met wie je bent. Het draait hierbij niet om zelfverwijt of zelfkritiek, maar om het herkennen van gedragspatronen die je wilt veranderen.

Lees ook: Zelfliefde, zo begin je ermee!

Laat je hechting los door zelfcompassie

Het is belangrijk om dingen los te laten die onze liefde in de weg staan, en zelfcompassie kan daarbij helpen. Probeer dit zo vaak als nodig te doen en overweeg zelfs om een brief te schrijven waarin je afscheid neemt van negativiteit en deze te verbranden. Kijk terug naar je verleden en bedenk welke lessen nuttig zijn en welke niet. Probeer niet alle gebeurtenissen aan elkaar te knopen, want dat kan negatieve gevoelens versterken. Concentreer je op het heden en wat je wilt bereiken, niet op wat je eerder hebt gehad. Je bevindt je nu in het heden met de kennis die je hebt opgedaan uit het verleden. Gebruik je verleden als een springplank naar een betere toekomst, waarin je de relaties kunt opbouwen die je graag wilt hebben. Het verlangen naar liefde blijft, ongeacht wat er eerder is gebeurd, en de zoektocht naar liefde is een mooie reis in het leven.

Laat liefde je gids zijn

We hebben allemaal het vermogen om onvoorwaardelijk en in overvloed lief te hebben, hoewel dat enorm wordt belemmerd als je een gesloten hart hebt. De pijn die we in relaties ervaren, vertelt ons iets over onszelf, namelijk dat we liefde willen ontvangen en nodig hebben. Houd die gedachte vast en laat liefde je gids zijn. Ze zal je nooit in de steek laten. De deur naar liefde staat altijd open!

Lees hier meer over verbinding:

 



Closer To Love

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Closer To Love

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔