Gezond aan tafel logo

Voeding en dementie: tips om het risico te verkleinen

18 januari 2017

In 2013 waren er wereldwijd meer dan 44 miljoen mensen met dementie. In 2050 zullen dat er 125 miljoen zijn. Dit omvangrijke en groeiende gezondsheidsprobleem heeft niet alleen grote financiële gevolgen, maar veroorzaakt ook enorme emotionele, fysieke en psychische stress bij de mensen die er last van hebben en hun naasten. Hoe verkleint u het risico op dementie? In het Kookboek bij dementie, en hieronder, leest u meer over voeding en dementie. Welke voedingsstoffen, voedselproducten en dieetpatronen zorgen voor gezonde hersenen?

Dementie: een omvangrijk en groeiend gezondheidsprobleem

Dementie, met inbegrip van de ziekte van Alzheimer, is over de hele wereld een omvangrijk en groeiend gezondheidsprobleem. Bijna iedereen krijgt er wel direct of indirect mee te maken. Veel mensen hebben familieleden, vrienden, collega’s of kennissen die de ziekte hebben. In 2013 waren er op de hele wereld meer dan 44 miljoen mensen met dementie en in 2050 zullen dat er 135 miljoen zijn. Volgens de stichting Alzheimer Nederland krijgt één op de vijf mensen dementie. En hoewel er een handjevol medicijnen bestaat om de beginsymptomen aan te pakken en het verloop van de ziekte te vertragen, is er op dit moment nog geen geneesmiddel beschikbaar.

Grote financiële, emotionele, fysieke en psychische gevolgen

De financiële kosten van dementie bedragen wereldwijd maar liefst 550 miljard euro. In Nederland wordt er jaarlijks ruim vier miljard euro aan uitgegeven, ongeveer even veel als aan kanker en twee keer zoveel als aan beroertes. Dit stelt maar weinig voor in vergelijking met de emotionele, fysieke en psychische stress die dementie tot gevolg heeft voor mensen die er last van hebben, hun familie en hun vrienden.

Hoe verkleint u het risico op dementie?

Leeftijd is de grootste risicofactor met betrekking tot dementie. Ongeveer 1 op de 100 mensen van tussen de 60 en 64 heeft een vorm van dementie, terwijl 1 op de 3 mensen van 95 jaar er last van heeft. Ondanks dit feit is dementie niet onvermijdelijk. Er zijn dingen die u kunt doen om het risico op dementie te verkleinen. Eenvoudige maatregelen met betrekking tot uw levensstijl kunnen bijdragen aan de bescherming en het scherp houden van uw hersenen tijdens het ouder worden:

 • Fysiek actief blijven
 • Niet roken
 • Op uw gewicht letten
 • Uw cholesterolpeil in de gaten houden
 • Zorgen voor een gezonde bloeddruk
 • Een gezond eetpatroon

Hypes rond voedselproducten en voedingsstoffen

Er gaat bijna geen week voorbij zonder een dramatisch nieuwsbericht over de miraculeuze effecten van bepaalde voedselproducten of voedingsstoffen op de gezondheid van de hersenen. Helaas zijn veel van die berichten overdreven en onnauwkeurig. Ondanks de krantenkoppen verloopt onderzoek, met inbegrip van onderzoek naar voeding, zelden in een rechte lijn. Bewijs stapelt zich beetje bij beetje op, tot het te sterk is om nog te worden genegeerd.

Wetenschappelijk bewijs

Kookboek bij dementie kijkt verder dan de hype en geeft betrouwbaar, up-to-date advies op basis van het meest recente wetenschappelijk onderzoek over de voedselproducten en voedingsstoffen waarvan het het meest waarschijnlijk is dat ze uw hersenen beschermen en uw kans op dementie verkleinen. Hiertoe hebben de auteurs zich door talloze onderzoeken over diëten en voeding geploegd en de kwaliteit van het bewijs van deze onderzoeken vastgesteld. Tijdens hun onderzoek werden er twee dingen duidelijk.

1. Het geheel is groter dan de som der delen

Ten eerste dat het geheel groter is dan de som der delen. Een dieet met de volgende voedselproducten biedt u waarschijnlijk de beste combinatie van voedingsstoffen in optimale hoeveelheden om uw hersenen te beschermen:

 • veel vers fruit en verse groenten
 • veel onbewerkte granen, peulvruchten, vis, noten, zaden en oliën, zoals olijfolie
 • weinig verzadigde vetzuren en transvetzuren
 • weinig bewerkte producten.

2. Beter een gezond, gevarieerd dieet dan afzonderlijke voedingsstoffen en supplementen

In de tweede plaats dat een gezond, gevarieerd dieet in de meeste gevallen beter voor uw hersenen is en u meer bescherming biedt tegen cognitieve achteruitgang en dementie dan het innemen van afzonderlijke voedingsstoffen en supplementen.

Voeding en dementie: kennis en recepten

In Kookboek bij dementie leert u meer over de voedingsstoffen, voedselproducten en de dieetpatronen die voor gezonde hersenen zorgen. Daarnaast leert u hoe u deze kennis in uw levensstijl kunt integreren. Om u te helpen bij het in de praktijk brengen van deze kennis staan er meer dan honderd heerlijke recepten in die u helpen bij het kiezen van de producten die het risico op dementie zoveel mogelijk verkleinen. U kunt de recepten ook gebruiken om uw favoriete gerechten aan te passen. Hieronder vindt u links naar een aantal recepten uit het boek.

Er zijn geen eenvoudige oplossingen voor dementie. We kunnen niet garanderen dat u dementie kunt of zult vermijden. En we beloven al helemaal niet dat we dementie kunnen genezen. We geloven echter wel dat het maken van enkele eenvoudige, duurzame dieetkeuzes een bijdrage kan leveren aan de bescherming van de gezondheid van uw hersenen. Geniet ervan!

Recepten

Hieronder vind je een aantal recepten met ingrediënten die het risico op dementie zoveel mogelijk verkleinen. Veel plezier met koken en hup ... gezond aan tafel!

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!