9x gezonde quiche recepten

Heb jij de quiche al ontdekt? Hij is makkelijk van tevoren klaar te maken: fijn voor drukke dagen en/of als je bezoek hebt. Daarnaast kan je de overgebleven stukken invriezen, zodat je altijd een gezonde maaltijd op tafel tovert. Nog een voordeel: ze zijn gezond. Verwerk er lekker veel groenten in en serveer er eventueel een salade bij om je groenteconsumptie nog verder op te krikken. Hier delen we 9 recepten voor gezonde quiche, van onder andere orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar, Gartine (het leukste lunchrestaurantje van Amsterdam) en Bart van Olphen (visexpert en eigenaar van Fish Tales). Welke ga jij maken?

Quiche: 9 gratis recepten

1. Hartige taart met prei, champignons en tijm – Anne Marie Reuzenaar

Een aanrader: de hartige taart met prei, champignons en tijm uit het Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Wist je dat er in veel kant-en-klaarmaaltijden (ja, ook in die voorverpakte quiches!) suikers verwerkt zitten? Niet in deze dus! De bodem is van speltbloem; je kunt hem zelf maken of een pakje speltbladerdeeg kopen. Echt een klassieke hartige taart, vol van smaak en lekker voedzaam. Heerlijk met een groene salade!

Hartige taart met prei - Gezond aan tafel - recept

2. Quiche met amandel bodem en spinazie, tomaat en rode paprika – Christine Bailey

Het recept voor deze quiche met amandel bodem en spinazie, tomaat en rode paprika komt uit Het gezonde darmen kookboek van voedingsdeskundige, chefkok en ervaringsdeskundige Christine Bailey. Het boek bevat een 30 dagen-programma voor een rustige en gezonde buik (en daarmee een goede gezondheid). Met onder andere recepten die daarbij helpen, zoals deze quiche, die rijk is aan vitamine A. Vitamine A stimuleert de uitscheiding van maagstappen en is essentieel voor de gezondheid en het herstel van het darmslijmvlies. Daarnaast is-ie ook gewoon heel erg lekker, dus waar wacht je nog op?

Quiche met amandel bodem en spinazie, tomaat en rode paprika - Gezond aan tafel - recept

3. Quiche met cherry tomaten – Monique Jansse, Eef Ouwehand, Kyra de Vreeze

Het recept voor deze quiche met cherry tomaten komt uit het boek Veggie Kidz van Monique Jansse, Eef Ouwehand en Kyra de Vreeze. Over dit recept in het boek: “Als ik weet dat ik een drukke week voor de boeg heb, maak ik vaak in het weekend al een quiche. Die hoef ik dan ’s avonds tijdens de spits alleen nog maar even op te warmen in de oven. Je kunt eindeloos variëren met de groenten en de kaassoorten. Bijvoorbeeld met snijbiet en ricotta of spinazie (heel goed uitlaten lekken!) en geitenkaas.”

Quiche met cherry tomaten - Gezond aan tafel - recept

4. Hartige taart met venkel, komijn en geitenkaas – Gartine (Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks)

Het recept voor deze hartige taart met venkel, komijn en geitenkaas komt uit het boek Vier seizoenen koken met Gartine van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks (eigenaars van Gartine, het leukste lunchrestaurantje in Amsterdam). Ze maken gerechten met ingrediënten uit hun eigen moestuin; in de lente bijvoorbeeld met venkel. Echt de lente op je bord, wat een lekkere frisse hartige taart!

Hartige taart met venkel, komijn en geitenkaas - Gezond aan tafel - recept

5. Hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn – J.-F. Mallet

Het recept voor deze hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn komt uit Het allermakkelijkste kookboek ter wereld light van J.-F. Mallet.

Hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn - Gezond aan tafel - recept

6. Tomatentaart met ui en ricotta – Manja Visser en Marcel van Driel

Het recept voor deze tomatentaart met ui en ricotta komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. Met vleestomaten, omdat die stevig zijn en minder vocht verliezen.

Tomatentaart met ui en ricotta - Gezond aan tafel - recept

7. Spinazie taartjes met geitenkaas en ansjovis – Manja Visser en Marcel van Driel

Het recept voor deze spinazie taartjes met geitenkaas en ansjovis komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. Over dit recept, uit het hoofdstuk Lente, schrijft Manja: “Spinazie verliest veel vocht tijdens het koken. Leg daarom een laagje paneermeel op het bladerdeeg om het knapperig te houden.”

Spinazie taartjes met geitenkaas en ansjovis - Gezond aan tafel - recept

8. Quiche zonder korst met spinazie en geitenkaas – Réginald Allouche

Het recept voor deze quiche zonder korst met spinazie en geitenkaas komt uit het boek Het anti-diabetes programma van Réginald Allouche. Lekker als lunchgerecht met rauwkost naar keuze of groentesoep zonder aardappel of gazpacho, sla en schapenyoghurt met kaneel (recepten in het boek).

 

Quiche zonder korst met spinazie en geitenkaas - Gezond aan tafel - recept

9. Ansjovis taartje (pissaladière) – Bart van Olphen

Het recept voor dit ansjovis taartje (pissaladière) komt uit het boek Vis uit blik van Bart van Olphen.

Ansjovis taartje pissaladière - Gezond aan tafel - recept

Het verschil tussen hartige taart en quiche

O ja, bekend met het verschil tussen een hartige taart en een quiche? ‘Hartige taart’ is de verzamelnaam, een quiche is een vorm van een hartige taart. Een hartige taart is een hartig gerecht in een taartvorm. Een quiche is een hartige taart, maar met een aantal extra kenmerken: de bovenkant is open, hij heeft een stevige bodem van (zand)deeg en de vulling heeft altijd een basis van eieren en room. Weet je dat ook weer!

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!