Gezond aan tafel logo

9x gezonde quiche recepten

6 september 2016

Heb jij de quiche al ontdekt? Hij is makkelijk van tevoren klaar te maken: fijn voor drukke dagen en/of als je bezoek hebt. Daarnaast kan je de overgebleven stukken invriezen, zodat je altijd een gezonde maaltijd op tafel tovert. Nog een voordeel: ze zijn gezond. Verwerk er lekker veel groenten in en serveer er eventueel een salade bij om je groenteconsumptie nog verder op te krikken. Hier delen we 9 gratis recepten voor gezonde quiche, uit kookboeken van onder andere voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar, Gartine (het leukste lunchrestaurantje van Amsterdam) en Bart van Olphen (visexpert en eigenaar van Fish Tales). Welke ga jij maken?

Quiche: 9 gratis recepten

1. Hartige taart met prei, champignons en tijm – Anne Marie Reuzenaar

Een aanrader: de hartige taart met prei, champignons en tijm uit het Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Wist je dat er in veel kant-en-klaarmaaltijden (ja, ook in die voorverpakte quiches!) suikers verwerkt zitten? Niet in deze dus! De bodem is van speltbloem; je kunt hem zelf maken of een pakje speltbladerdeeg kopen. Echt een klassieke hartige taart, vol van smaak en lekker voedzaam. Heerlijk met een groene salade!

Hartige taart met prei - Gezond aan tafel - recept

2. Quiches van volkoren bladerdeeg – Tamara de Weijer

Het recept voor deze quiches van volkoren bladerdeeg komt uit het (kook)boek Eet beter voor je maag en darmen met huisarts Tamara de Weijer van Tamara de Weijer.

Quiches van volkoren bladerdeeg - Gezond aan tafel - recept

3. Quiche d’automne – Meike Schaling

Het recept voor deze quiche d’automne komt uit het kookboek Kleine hartige taartjes van Meike Schaling, eigenaresse van de Franse Patisserie in Amsterdam Petit gâteau. In dit recept maken we het deeg zelf.

Quiche d'automne - Gezond aan tafel - recept

4. Quiche met mosselen, artisjok en geitenkaas – Bart van Olphen

Het recept voor deze quiche met mosselen, artisjok en geitenkaas komt uit Het Zeeuwse mossel kookboek van viskenner en oprichter en eigenaar van Fish Tales Bart van Olphen.

Quiche met mosselen, artisjok en geitenkaas - Gezond aan tafel - recept

5. Hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn – J.-F. Mallet

Het recept voor deze hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn komt uit Het allermakkelijkste kookboek ter wereld light van J.-F. Mallet.

Hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn - Gezond aan tafel - recept

6. Tomatentaart met ui en ricotta – Manja Visser en Marcel van Driel

Het recept voor deze tomatentaart met ui en ricotta komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. Met vleestomaten, omdat die stevig zijn en minder vocht verliezen.

Tomatentaart met ui en ricotta - Gezond aan tafel - recept

7. Spinazie taartjes met geitenkaas en ansjovis – Manja Visser en Marcel van Driel

Het recept voor deze spinazie taartjes met geitenkaas en ansjovis komt uit het boek Het groentenparadijs van Manja Visser en Marcel van Driel. Over dit recept, uit het hoofdstuk Lente, schrijft Manja: “Spinazie verliest veel vocht tijdens het koken. Leg daarom een laagje paneermeel op het bladerdeeg om het knapperig te houden.”

Spinazie taartjes met geitenkaas en ansjovis - Gezond aan tafel - recept

8. Quiche zonder korst met spinazie en geitenkaas – Réginald Allouche

Het recept voor deze quiche zonder korst met spinazie en geitenkaas komt uit het boek Het anti-diabetes programma van Réginald Allouche. Lekker als lunchgerecht met rauwkost naar keuze of groentesoep zonder aardappel of gazpacho, sla en schapenyoghurt met kaneel (recepten in het boek).

 

Quiche zonder korst met spinazie en geitenkaas - Gezond aan tafel - recept

9. Ansjovis taartje (pissaladière) – Bart van Olphen

Het recept voor dit ansjovis taartje (pissaladière) komt uit het boek Vis uit blik van Bart van Olphen.

Ansjovis taartje pissaladière - Gezond aan tafel - recept

Het verschil tussen hartige taart en quiche

O ja, bekend met het verschil tussen een hartige taart en een quiche? ‘Hartige taart’ is de verzamelnaam, een quiche is een vorm van een hartige taart. Een hartige taart is een hartig gerecht in een taartvorm. Een quiche is een hartige taart, maar met een aantal extra kenmerken: de bovenkant is open, hij heeft een stevige bodem van (zand)deeg en de vulling heeft altijd een basis van eieren en room. Weet je dat ook weer!

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!