Quiche d’automne
Ingredienten voor voor ongeveer 20 kleine quiches van 6 cm doorsnee, of voor een grote quiche van 24 cm doorsnee personen
- 350 g flespompoen
- 250 g zoete aardappel
- 1 rode ui
- 30 ml olijfolie
- 1 teentje knoflook, in de schil
- Zout
- Versgemalen peper
- Kaneel
- Nootmuskaat
- 10 tamme kastanjes, gekookt verkrijgbaar
- 20 hazelnoten, met schil
- QUICHEDEEG
- 280 g bloem
- 5 g suiker
- 5 g zout
- 200 g boter, op kamertemperatuur
- 50 g melk
- 10 g eidooier (van 1 ei, een eidooier weegt ongeveer 20 g)
- QUICHESAUS
- 2 biologische eieren
- 100 g volle yoghurt
- 70 g slagroom
- Zout
- Versgemalen peper
- Nootmuskaat
Zo maak je het
- QUICHEDEEG | Doe de bloem, suiker en het zout in een kom. ∙ Breek de boter in stukjes en wrijf deze door de droge ingrediënten tot er een kruimelig deeg ontstaat. ∙ Meng de melk en de eidooier erdoor en kneed alles vluchtig tot een deegbal. Kneed niet te lang, anders wordt het deeg te elastisch. Als er hier en daar nog wat stukjes boter in zitten, is dat helemaal niet erg. Deze verdwijnen wel bij het uitrollen. ∙ Verpak het deeg in plasticfolie en laat het deeg een nacht rusten in de koelkast.
- QUICHEDEEG DE VOLGENDE DAG | Vet de bakringen in met boter. ∙ Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot de gewenste dikte. Voor kleine quiches is dat ongeveer 2 mm en voor een grote quiche ongeveer 3 mm. ∙ Laat het uitgerolde deeg minstens een halfuur rusten in de koelkast anders krimpt het bij het bakken. ∙ Steek rondjes uit met een uitsteker van 9 cm diameter als je ringetjes gebruikt met een doorsnee van 6 cm. Als je een grote quiche maakt, rol het deeg dan uit tot een ronde lap die groot genoeg is om de bodem en de opstaande rand van de quichering te bedekken. ∙ Fonceer het deeg in de ringen door het deeg op de bakring te leggen en naar beneden te duwen en tegen de rand aan te drukken. Zorg ervoor dat het deeg op de bodem van de quiche een hoek van 90° maakt. Dit kun je controleren door het ringetje om te draaien en te kijken of het deeg aan de onderkant netjes aansluit. Als het goed is, steekt er bovenaan de rand overtollig deeg uit. Voor de kleine quiches is het de bedoeling dat je het randje niet wegsnijdt, omdat het deeg altijd ietsje zakt tijdens het bakken. Voor een grote quiche mag je het overtollige deeg wel netjes wegsnijden. ∙ Zet de gefonceerde quiche(s) minstens een halfuur in de vriezer. ∙ Eenmaal bevroren zijn ze klaar om te worden gevuld en gebakken.
- QUICHESAUS | Meng de ingrediënten (het liefst een dag van tevoren).
- Verwarm de oven voor op 180 °C.
- Schil de flespompoen en de zoete aardappels en snijd ze in stukjes van 1,5 × 1,5 cm.
- Snijd de rode ui in ringen.
- Doe de olijfolie in een ovenschaal met de stukjes pompoen, zoete aardappel, rode ui en knoflook.
- Bestrooi met zout en versgemalen peper en rooster de groenten ongeveer 30 minuten.
- Breng op smaak met kaneel en nootmuskaat.
- Breek de kastanjes in stukjes, hak de hazelnoten fijn en meng ze door de groenten.
- Vul de quiches met de groenten en giet de quichesaus tot 5 mm onder de rand, want het deeg zakt tijdens het bakken een beetje.
- Bak ze in ongeveer 40 minuten gaar. Ze zijn gaar als het deeg aan de onderkant niet meer rauw is. Als je de quiches niet meteen wilt eten en pas later wilt opwarmen, bak ze dan niet te lang, aangezien ze bij het opwarmen weer in de oven gaan en anders erg droog worden.
- Als je een grotere quiche maakt, moet je hem ongeveer een uur bakken tot de onderkant gaar is. Mocht de quiche tijdens het bakken te hard gaan aan de bovenkant, bak dan verder op 150 of 160 °C.
- Laat de quiches afkoelen en haal de ringen eraf.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Sojavrij | Vegetarisch?
Het recept voor deze quiche d’automne komt uit het kookboek Kleine hartige taartjes van Meike Schaling, eigenaresse van de Franse Patisserie in Amsterdam Petit gâteau. In dit recept maken we het deeg zelf.