Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

Gezond broodbeleg: 8 recepten voor een betere keuze

Daar zit je ’s ochtends en ’s middags weer, met je zoveelste boterham met kaas/hagelslag/ham… Jammer, want meer afwisseling is gezond. Bovendien is het zo makkelijk om gezondere keuzes maken. Zo kun je je lunch gebruiken om meer groente te nuttigen. En kies je voor zoet, dan hoeft je boterham niet per se een bom vol geraffineerde suiker te worden. Of maak je favoriete broodbeleg (bijvoorbeeld paté) zelf, zodat je zeker weet dat er geen onnodige en ongezonde ingrediënten zijn toegevoegd. Om je op weg te helpen, vind je hier 8 recepten voor gezond broodbeleg. Nummer 4 is onze favoriet!

P.S. Het beste bak je je brood zelf, op onze site vind je 6 gezonde en lekkere broodrecepten.

Gezond broodbeleg: 8 recepten voor een heerlijke boterham of cracker

1. Bloemkoolpesto – Lisette Kreischer

Het recept voor deze bloemkoolpesto komt uit het boek Plant Power van Lisette Kreischer. Rooster een boterham, besmeer met mayonaise, beleg met sla, plakjes tomaat en de bloemkoolpesto en maak af met wat alfalfa. Hmmm!

Zuurdesem sandwich met bloemkoolpesto, sla en tomaat - Gezond aan tafel - recept

2. Auberginespread – Lisette Kreischer

Het recept voor deze auberginespread komt uit het boek Groente uit zee van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar. Lekker op een stokbroodje met wat rucola!

Aubergine spread - Gezond aan tafel - recept

3. Kippenleverpaté – Sharon Numan

Het recept voor deze kippenleverpaté komt uit het boek VoedZo van Sharon Numan. Simpel te maken en heerlijk op brood! Met een laagje ghee er bovenop kun je hem wel anderhalve week bewaren.

Kippenlever paté - Gezond aan tafel - recept

4. Cashewnotenpasta met vanille – Deliciously Ella

Het recept voor deze cashewnotenpasta komt uit het boek Deliciously Ella Elke dag van Ella Mills-Woodward. Superlekker op een geroosterde boterham en echt heel simpel om te maken. Wij hebben deze altijd op voorraad!

Cashewnotenpasta met vanille - Gezond aan tafel - recept

5. Hummus – Deliciously Ella

Het recept voor deze klassieke hummus komt uit het boek Deliciously Ella van Ella Woodward. Je kunt hem een week bewaren in een luchtdicht bakje in de koelkast. Heerlijk op een geroosterde boterham met plakjes avocado :-).

Klassieke hummus - Gezond aan tafel - recept

6. Hazelnotenpasta – Deliciously Ella

Het recept voor deze suikervrije hazelnootpasta komt uit het boek Deliciously Ella van Ella Woodward. Heerlijk voor op brood (en nog veel meer)!

Suikervrije hazelnootpasta - Gezond aan tafel - recept

7. Zonnebloempittenpasta – Nanneke Schreurs

Het recept voor deze zonnebloempittenpasta komt uit het boek Fit vega(n) food van (o.a.) voedingsdeskundige en orthomoleculair therapeut Nanneke Schreurs en foodfotograaf José van Riele.

Zonnebloempittenpasta - Gezond aan tafel - recept

8. Artisjok-cannellinibonendip – Ella Mills-Woodward

Dit recept voor artisjok-cannellinibonendip komt uit het boek Deliciously Ella Snel & makkelijk van Ella Mills-Woodward. Ongelofelijk romig dankzij de mix van yoghurt en bonen, en de gebakken uien en knoflook verdiepen de smaak.

Artisjokcannellinibonendip - Gezond aan tafel - recept

Klik hier voor meer tips.