Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

Risotto: 9 recepten voor een gezonde maaltijd

Hier vind je 9 gratis risotto recepten. Dit Italiaanse rijstgerecht is vaak niet het snelste gerecht om te maken, maar wel heel makkelijk. Als alles in de pan zit en je af en toe roert en bouillon toevoegt, ruim je ondertussen je huis op, stop je een wasje in de wasmachine of stuurt wat mailtjes. Hoe gezond risotto is, hangt af van wat je erin doet en je dieetvoorkeuren. Als je hem maakt met veel roomboter, olie en kaas, dan is er vaak sprake van een caloriebom – hoewel het (merendeels) goede vetten betreft. Lekker veel groenten (eventueel een salade erbij voor voldoende groente-inname), vegetarische varianten, weinig of geen boter of kaas: risotto is een veelzijdig gerecht dat je kunt bereiden naar je eigen voorkeuren.

Risotto recepten

1. Risotto met porcini en gerookte makreel – Pieter Kok

Dit recept voor risotto met porcini en gerookte makreel komt uit het kookboek Buiten eten met Pieter Kok met de lekkerste zomerrecepten voor buiten. Je kunt de ingrediënten zo makkelijk bewaren dat het gewoon te verleidelijk is om deze risotto niet te maken. Gedroogde paddenstoelen, makreel uit blik, met een beetje extra aandacht verander je dit recept in pure magie!

Risotto met Porcini en gerookte makreel - recept - Gezond aan tafel

2. Risotto met bospeen – Niven Kunz

Het recept voor deze risotto met bospeen komt uit het boek Groente! van sterrenchef Niven Kunz.

Risotto met bospeen - Gezond aan tafel - recept

3. Risotto met pompoen en worstjes – Jamie Oliver

Dit recept voor risotto met pompoen en worstjes met radicchio, tijm en parmezaan is van Jamie Oliver. Hij komt uit het boek Super food voor familie en vrienden. Jamie schrijft erover: “In dit gerecht maken de kleine worstjes een enorm verschil. Ik combineer ze met zoete flespompoen, die vitamine A en C bevat – heel belangrijk voor een mooie en gezonde huid.”

Risotto met pompoen en worstjes - Gezond aan tafel - recept

4. Risotto met kalkoen – Jamie Oliver

Het recept voor deze risotto met kalkoen van Jamie Oliver komt uit Jamie Oliver’s kerstkookboek. Over dit recept schrijft hij: “Dames en heren, ik presenteer u een van de lekkerste risotto’s ter wereld – hij is smeuïg, elegant en supervoedzaam, met flinterdunne, krokante kalkoenvelletjes en een kuiltje in het midden voor je jus.”

Risotto met kalkoen van Jamie Oliver - Gezond aan tafel - recept

5. Risotto met bleekselderij en gorgonzola – Tini Bruggen en Vanessa van Koppen

Het recept voor deze risotto met bleekselderij en gorgonzola komt uit het boek De rijke wereld van kloosterkruiden van Tini Brugge en Vanessa van Koppen. Romig, met de lichtpittige smaak van Italiaanse blauwe kaas en de frisheid van bleekselderij. Een heerlijke vegetarische maaltijd! In het recept staat volkorenrijst, maar met witte rijst is het gerecht sneller klaar.

Risotto met bleekselderij en gorgonzola - Gezond aan tafel - recept

6. Risotto met erwtjes en asperges uit de oven – Rose Elliot

Het recept voor deze gezonde risotto met erwtjes en asperges uit de oven komt uit het kookboek 30 minuten vegetarisch van de Britse vooraanstaande vegetarische kookboekenschrijfster Rose Elliot. Over dit recept schrijft Rose: “Laat de oven het werk voor je doen op een vroegzomerse dag, wanneer je liever buiten bent dan achter het fornuis staat. Ik vind dit een heerlijk hoofdgerecht en eet er graag een verse salade van zachte blaadjes bij.”

Risotto met erwtjes en asperges uit de oven - Gezond aan tafel - recept

7. Risotto op z’n Piemontees – Paus Franciscus

Nog meer risotto recepten? Het recept voor deze risotto op z’n Piemontees komt uit het (kook)boek Eten met Franciscus, met niet alleen recepten van Paus Franciscus (Jorge Bergoglio) maar ook het verhaal van zijn leven, zijn memoires en visie op spiritualiteit, vriendschap en gastronomie. Opgetekend door Roberto Alborghetti.

Risotto op z’n Piemontees - Gezond aan tafel - recept

8. Risotto met amarone di Valpolicella – River Café

Het recept voor deze risotto met amarone di Valpolicella komt uit River Cafe 30, het Italiaanse jubileumkookboek van River Café (het meest bekende restaurant van Londen en de keuken waar Jamie Oliver werd ontdekt).

Risotto met amarone di Valpolicella - Gezond aan tafel - recept

9. Risotto met paddenstoelen en makreel – Bart van Olphen

Dit recept voor risotto met paddenstoelen en makreel komt uit het kookboek Vis uit blik 2 van Bart van Olphen, viskenner en oprichter en eigenaar van de duurzame visonderneming Fish Tales.

Risotto met paddenstoelen en makreel - Gezond aan tafel - recept

Klik hier voor meer tips.