0 / 5. 0

Dossier: Immuunsysteem

Hoe werkt je immuunsysteem en nog belangrijker: hoe kun je het beïnvloeden? In dit dossier hebben we uit diverse (kook)boeken informatie voor je verzameld. Lees je in en ga aan de slag!

Blogs over je immuunsysteem

Bestsellerauteur, food- en lifestylecoach Marjolein Dubbers schreef een boek over het effect van voeding op je immuunsysteem. Ze beschrijft welke voedingsmiddelen je weerstand kunnen verbeteren, zoals gezonde vetten. Wist je dat te veel omega 6-vetzuren (die zitten bijvoorbeeld in soja-, mais-, en zonnebloemolie en industrieel gemaakte margarine, halvarine en bakvetten) zorgen voor ontstekingen? Daardoor moet je immuunsysteem veel te hard werken. En is het dus minder snel en effectief als het echt nodig is, bijvoorbeeld bij een aanval van een bacterie of virus. Lees er meer over in Marjoleins blog Gezond en effectief immuunsysteem? Eet gezonde vetten!.

Gezond en effectief immuunsysteem? Eet gezonde vetten! - Gezond aan tafel - blog

Ook interessant

 • Hoe versterk je je immuunsysteem? van huisarts en sportarts Servaas Bingé
  Net als onder andere het spijsverteringssysteem, het bewegingsapparaat en het zenuwstelsel is het immuunsysteem een van onze lichaamsstelsels. Je kunt het niet aansturen, zoals je dat ook bij je eigen hart of nieren niet kunt. Het is er, en het werkt. Hier legt huisarts en sportarts Servaas Bingé je kort uit hoe het werkt. En wat de belangrijkste elementen zijn om het te beïnvloeden.
 • Verminderde weerstand? 9 tips van Anne Marie Reuzenaar
  Meestal doet ons afweersysteem zijn werk, maar als je afweer door slaapgebrek, stress, ongezonde eetgewoonten of roken verminderd is, kun je ziek worden van bacteriën, virussen, parasieten of schimmels die overal om ons heen zijn. Gelukkig kun je veel doen om je weerstand te verbeteren.
 • Wim Hof Methode: ademhalingsoefening voor je immuunsysteem
  Met behulp van eenvoudige ademhalingstechnieken kunnen we de ontstekingsmarkers in ons bloed onderdrukken. Daarmee heeft ons lichaam meer energie over om ons afweersysteem in stand te houden of te versterken. Hier delen we een basisademhalingsoefening uit De Wim Hof Methode. Om meteen mee aan de slag te gaan.
 • Fermenteren: wat is het en waarom zou je het doen?
  Fermenteren: wat is het en waarom zou je het doen? Hier lees je meer. Een tipje van de sluier: gefermenteerd voedsel is rijk aan gezonde bacteriën, is goed voor het evenwicht en de vitaliteit van de microflora in onze darmen, verbetert de spijsvertering en verbetert je weerstand.

Recepten

Voeding speelt een grote rol bij het versterken van je weerstand. Wij selecteerden 8 recepten die je immuunsysteem verbeteren. Zoals de pasta met worst en broccoli van Jamie Oliver, vol foliumzuur en vitamine C. En de heerlijke pompoenpittenpesto van Marjolein Dubbers, die zink en magnesium bevat.

Immuunsysteem verbeteren? 7 recepten voor jou - Gezond aan tafel - blog

Verder lezen over je immuunsysteem?

Wij raden deze boeken aan om je kennis te vergroten.

[boekdb_sc_etalage id=”5″]