Gezond aan tafel logo

Gezond en effectief immuunsysteem? Eet gezonde vetten!

21 januari 2021

Lees meer over dit onderwerp in het dossier Immuunsysteem.

In haar boek Voeding & Immuunsysteem geeft bestsellerauteur, food- en lifestylecoach Marjolein Dubbers inzicht in de voedingsmiddelen die helpen om je immuunsysteem gezond en sterk te houden. Een daarvan: gezonde vetten.

Omega 3-vetzuren: krachtige ontstekingsremmers

Eindelijk begint het besef tot ons door te dringen dat we tientallen jaren onterecht bang zijn gemaakt voor gezonde vetten. Omega 3-vetzuren horen bij deze gezonde vetten, want het zijn krachtige ontstekingsremmers. Ze spelen een belangrijke rol bij het gezond houden van je immuunsysteem.

Even je geheugen opfrissen: je lichaam heeft verschillende vetzuren nodig om goed te kunnen functioneren. Twee van deze belangrijke vetzuren zijn omega 3, alfalinoleenzuur (ALA), en omega 6, linolzuur (LA). Deze twee vetzuren moet je uit je voeding halen, want je lichaam kan ze niet zelf maken. Na het eten hiervan zet je lichaam deze om in andere noodzakelijke vetzuren.

Omega 3

Omega 3 zit vooral in vette vis, zoals sardientjes, zalm, makreel, haring, schaal- en schelpdieren. Maar denk ook aan walnoten, hennepzaad, lijnzaad, chiazaad, koolzaadolie en perillaolie. Ook biologische eieren en zelfs groene bladgroenten zoals postelein en veldsla bevatten een kleine hoeveelheid omega 3.

Omega 6

Omega 6 zit in granen, in veelgebruikte plantaardige oliën zoals soja-, mais-, en zonnebloemolie en in allerlei industrieel gemaakte margarine, halvarine en bakvetten. Maar denk ook aan pinda’s, arachideolie, tarwekiemolie en palmolie. Omdat dieren in de bio-industrie vooral goedkope granen zoals soja, mais en tarwe te eten krijgen, bevatten niet-biologisch vlees, eieren en zuivel veel omega 6.

Te veel Omega 6-vetzuren bevorderen ontstekingen

Ik schat zo in dat je veel omega 6-vetzuren in huis hebt. Zoals de meeste mensen. Als dit zo is, heb ik goed nieuws voor je: dan valt er voor jou veel winst te behalen als het gaat om je gezondheid! Lees vooral verder.

Je hebt zowel omega 6- als omega 3-vetzuren nodig, maar in de juiste verhouding. Deze verhouding ligt ergens tussen de 2:1 en 4:1. Dit wil zeggen 2 tot 4 keer meer omega 6 dan omega 3. De meeste mensen krijgen echter wel 20 keer meer omega 6 binnen en er zijn zelfs metingen gedaan waarbij mensen een verhouding van 50:1 bleken te hebben. Geen wonder dat er zoveel mensen met chronische, stille ontstekingen rondlopen!

Omega 6 heeft voldoende omega 3 nodig om belangrijke processen in het lichaam goed te laten verlopen. Zie omega 3 als de mensen van de luchtverkeersleiding in de toren op een vliegveld die ervoor moeten zorgen dat alle vliegtuigen veilig kunnen opstijgen en landen. Zodra er te weinig luchtverkeersleiders zijn, wordt het een chaos en ontstaan er ongelukken. Anders gezegd: ontstekingen.

Bouw Omega 6-vetzuren grotendeels af

Chronische, stille ontstekingen zorgen voor een immuunsysteem dat veel te hard moet werken. De gevolgen hiervan zijn allerlei chronische ziektes of symptomen die een eerste waarschuwing zijn dat je lichaam uit balans aan het raken is. Bovendien kan je immuunsysteem dan minder snel en effectief reageren als het werkelijk nodig is, zoals bij een akelig griepvirus.

Het is van essentieel belang voor je gezondheid om omega 6-vetzuren, indien nodig voor jou, af te bouwen. Hoe doe je dit? Vervang het meeste wat veel omega 6-vetzuren bevat (zie de opsomming hiervoor) door iets wat gezonder is, of schrap het voortaan van je dagelijkse menu. Ik kan niet genoeg benadrukken hoe belangrijk dit is.

Tip: verwijder soja-, zonnebloem- en maisolie uit je keukenkastjes en je hebt al een megastap gezet.

Gezondere vetten vind je in olijven, avocado, hazelnoten, amandelen, macadamia’s en de oliën hiervan. Ook rijstkiemolie en kokosolie zijn gezonde keuzes. Zorg verder voor meer van die gezonde omega 3-vetzuren op je dagelijkse menu. Want ook daarmee verbeter je de verhouding tussen omega 6 en omega 3.

Meer lezen over je immuunsysteem, voedingsmiddelen die je weerstand versterken en lekkere recepten waarmee je meteen aan de slag kunt? Bestel nu Voeding & Immuunsysteem via Boekenwereld!

 • Lees meer in dit boek

  Voeding & Immuunsysteem
  Voeding & Immuunsysteem

  • Inzicht in de voedingsmiddelen die helpen om je immuunsysteem gezond en sterk te houden
  • Hoe werkt je immuunsysteem en hoe verbeter je het?
  • Inclusief 12 aantrekkelijke recepten waarmee je meteen aan de slag kunt
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!