Intermitterend vasten voor een sterk immuunsysteem

Lees meer over dit onderwerp in de dossiers Immuunsysteem en Intermittent fasting

In haar boek Voeding & Immuunsysteem geeft bestsellerauteur, food- en lifestylecoach Marjolein Dubbers inzicht in de voedingsmiddelen die helpen om je immuunsysteem gezond en sterk te houden. Ze behandelt daarbij ook het onderwerp intermitterend vasten. Hier lees je waarom.

Intermitterend vasten: geef je spijsvertering af en toe vakantie

Ook al kunnen we niet zonder, alle voeding is lichaamsvreemd voor ons. We stoppen iets in onze mond en vertrouwen erop dat ons lichaam er iets nuttigs mee gaat doen. Maar iedere keer reageert ons lichaam met een kleine ontstekingsreactie. Geef daarom je spijsvertering af en toe een korte vakantie.

Spijs verteren is hard werken voor je lichaam

Alles wat je eet, komt van buiten je lichaam en is dus lichaamsvreemd. Je spijsvertering gaat onmiddellijk aan de slag om alles zo goed mogelijk te verteren, verwerken en om te zetten in bruikbare moleculen. Moleculen die je energie geven (brandstof) of je lichaam zo goed mogelijk in stand houden (bouwstof). Er verandert van alles in je lichaam op het moment dat er voedsel binnenkomt. Elke keer dat we iets eten reageert ons lichaam met een kleine ontstekingsreactie. Je weet inmiddels dat we het niveau van ontstekingen in ons lichaam zo laag mogelijk willen houden.

Een tijdje even niets eten is makkelijker dan je denkt. Wees gerust, ik heb het niet over dagenlang vasten. Ik wil het met je hebben over intermitterend vasten. Ik ben er zelf een groot voorstander van en ik hoop dat ik je kan inspireren om het ook eens te proberen.

Intermitterend vasten: af en toe een maaltijd overslaan

Er zijn steeds meer mensen die de kracht van intermitterend vasten, ook wel periodiek vasten genoemd, ontdekken. Door regelmatig een korte periode niet te eten, merken ze dat ze niet alleen meer energie krijgen, maar ook dat het makkelijker is om af te vallen.

Het voordeel hiervan is dat je niet zozeer hoeft na te denken over wat je eet, maar uitsluitend over wanneer je eet. Het is een heel simpele methode die een grote bijdrage kan leveren aan je gezondheid.

De voordelen van intermitterend vasten beginnen pas bij minimaal 14 uur niet eten. Dus 8 uur slaap intermitterend vasten noemen gaat helaas niet op! Het goede nieuws is dat deze voordelen er uiteindelijk allemaal voor zorgen dat je meer energie krijgt. Daarom ben ik er ook zo’n fan van. Bedenk dat meer energie voelen altijd betekent dat je lichaam gezonder en sterker aan het worden is. Je energieniveau is een belangrijke graadmeter voor je (on)gezondheid.

De voordelen van af en toe 14 uur of langer niet eten

Hierbij enkele van de belangrijkste voordelen op een rijtje:

1. Vermindering van onstekingen

Iedere hap voedsel levert een kleine ontsteking op in je lichaam. Voedsel is immers een potentiële ‘bedreiging’. Chronische ontstekingen zorgen voor een overbelasting van je immuunsysteem waardoor dat uiteindelijk zijn werk niet meer goed kan doen.

2. Herstel van lichaamscellen

Spijs verteren kost je lichaam veel energie. Als je een tijdje vast, heeft je lichaam meer energie voor het herstel van lichaamscellen. Bepaalde reparatiegenen in je lichaam worden dan geactiveerd, waardoor er een proces op gang komt waarbij beschadigde cellen zichzelf zullen herstellen en het nodige afvalmateriaal kan worden verwijderd.

3. Herstel van insulinegevoeligheid

Een schommelende bloedglucosespiegel is een enorme energieslurper. Intermitterend vasten zorgt voor herstel van je insulinegevoeligheid, waardoor je bloedglucosespiegel stabieler zal worden. Hiermee wordt de kans op overgewicht en diabetes 2 aanzienlijk kleiner.

4. Toename van de productie van groeihormoon

Door periodiek te vasten zal de productie van je groeihormoon toenemen. De belangrijkste functie van dit hormoon is dat het zorgt voor reparatie en groei van lichaamscellen en weefsels. Meer groeihormoon betekent sneller herstel van kwalen en klachten. Groeihormoon stimuleert je lichaam ook om energie te verbranden uit je vetreserves en het helpt bij de spieropbouw.

5. Verlaging van de kans op hart- en vaatziektes

Afname van ontstekingen en herstel van insulinegevoeligheid betekent op zich al een verminderde kans op hart- en vaatziektes. Daarbij kan intermitterend vasten ook nog helpen een hoge bloeddruk te verlagen en heeft het een gunstig effect op een verhoogd LDL-cholesterol en verhoogde triglyceriden. Nog meer factoren dus die helpen je hart en bloedvaten gezond te houden.

6. Vertraging van vroegtijdige veroudering

Zoals je misschien weet, begint veel medisch onderzoek met muizen. Al in 1945 liet men muizen met verschillende tussenpozen vasten. Eén dag in de vier dagen, één dag in de drie dagen of om de dag. Telkens weer bleek dat muizen die regelmatig een dag verplicht werden om te vasten, langer bleven leven en vitaler bleven dan de muizen die dit niet deden. Uit veel onderzoek blijkt steeds weer dat een bepaalde periode niet eten veel gezondheidsvoordelen oplevert. Met die bepaalde periode bedoel ik tussen de 14 en de 24 uur vasten. Korter dan 14 uur heeft• geen effect.

Langer dan 24 uur kan wel, maar dat zou je eigenlijk alleen onder begeleiding moeten doen. Als je dit niet op de juiste manier doet, kan het je lichaam juist meer kwaad doen dan goed. Dan blijven (soms kankerverwekkende) afvalstoffen die uit je vetcellen komen in je lichaam circuleren in plaats van dat ze op een goede manier worden afgevoerd.

7. Last but not least: het helpt om af te vallen

Alles wat meehelpt om af te vallen als je echt overgewicht hebt, helpt ook om je immuunsysteem gezond te houden. Overgewicht zorgt immers voor chronische ontstekingen in het lichaam: vetcellen produceren ontstekingsstofjes, en dus raakt je immuunsysteem overbelast. Door intermitterend vasten wordt het lichaam aangezet om over te stappen van glucoseverbranding naar vetverbranding. Als het lichaam weer leert om vet te verbranden, zal het minder zeuren om zoetigheid en snelle koolhydraten. Ik spreek uit ervaring. Ik ben meer dan twintig jaar verslaafd aan suiker geweest, nu ik een vetverbrander ben, hunker ik niet meer naar ongezonde zoetigheid!

Meer lezen over hoe je dat doet, intermitterend vasten? En over je immuunsysteem, voedingsmiddelen die je weerstand versterken en lekkere recepten waarmee je meteen aan de slag kunt? Bestel nu Voeding & Immuunsysteem via Boekenwereld!

 • Lees meer in dit boek


  Voeding & Immuunsysteem

  • Inzicht in de voedingsmiddelen die helpen om je immuunsysteem gezond en sterk te houden
  • Hoe werkt je immuunsysteem en hoe verbeter je het?
  • Inclusief 12 aantrekkelijke recepten waarmee je meteen aan de slag kunt
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!