Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Immuunsysteem verbeteren? 9 recepten voor jou

Lees meer over dit onderwerp in het dossier Immuunsysteem.

Wil je je immuunsysteem verbeteren? Voeding is de oplossing! Wij hebben 9 recepten uit de beste kookboeken voor je verzameld. En ze zijn nog lekker ook.

Immuunsysteem verbeteren: 9 recepten uit de beste kookboeken

1. Pastinaakstamppot met tempé

Dit recept voor pastinaakstamppot met tempé komt uit het boek Voeding & Immuunsysteem, deel 2 uit de serie Energieke vrouwen van Marjolein Dubbers. Met o.a. gezonde vetten (roomboter) om je immuunsysteem te versterken. Bij het recept schrijft Marjolein dan ook: ‘Laat vooral de roomboter in dit recept niet weg vanwege het gezonde boterzuur.’

Pastinaakstamppot met tempé - Gezond aan tafel - recept

2. Pasta met worst en broccoli

Het recept voor deze pasta met worst en broccoli komt uit het boek Super food voor familie en vrienden van Jamie Oliver. Hij schrijft erover: “Broccoli barst van de vitamine K, die onze botten sterk en gezond houdt, en bevat daarnaast foliumzuur en vitamine C, die ons immuunsysteem een boost geven en ons alert houden.”

Pasta met worst en broccoli van Jamie Oliver - Gezond aan tafel - recept

3. Green energy smoothie

Het recept voor deze green energy smoothie komt uit het boek Brain Food Smoothies van Charlotte Labee

Green energy smoothie - recept - Gezond aan tafel

4. Vuurcider kruidenazijn

Hier vind je het recept voor vuurcider kruidenazijn. Geef er salades, rijst of vlees een pikant accent mee of neem er elke dag als een soort ‘borrel’ een eetlepel vol van. Vuurcider geldt traditioneel als goed voor het immuunsysteem en beschermt tegen veel kwalen. Onverdund werkt het fantastisch tegen verstopte voorhoofdholtes. Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd.

Vuurcider kruidenazijn - Gezond aan tafel - recept

5. Zelfgemaakte kippenbouillon

Zelf kippenbouillon maken? Dit recept komt uit het boek Lekker Miljuschka van 24Kitchen-chef Miljuschka Witzenhausen. Over het maken van bouillon schrijft Miljuschka: “Bouillon noem ik ook wel het vloeibare goud. Nu verwacht ik heus niet dat je nooit meer een bouillonblokje gebruikt, maar het is wel zonde als je alleen dat gebruikt. Zo’n blokje geeft veel smaak en dat is logisch, omdat het bijna alleen maar uit smaakmakers en zout bestaat. Zelfgetrokken bouillon daarentegen zit vol met goede stoffen die helpen tegen (jawel, dames) cellulitis, je immuunsysteem verbeteren en een fantastische umami-smaak hebben.” Check ook Miljuschka’s recepten voor groentebouillon, runder- en kalfsbouillon en visbouillon, met dezelfde eigenschappen.

6. Poké bowl met gerookte zalm en zeewier

Het recept voor deze poké bowl met gerookte zalm en zeewier komt uit het I’M Lijfboek van Isa Hoes en Medina Schuurman. “Waar is het allemaal goed voor? In zeewier zit jodium en dat draagt bij aan een optimale werking van je schildklier. Als die niet goed werkt kun je last krijgen van broze nagels, ruwe huid en kun je vocht vasthouden. Zalm is een vette vissoort en levert je dus vitamine D, dit heb je samen met calcium nodig voor stevige botten en daarmee voor het verminderen van osteoporose. Daarnaast helpt voldoende vitamine D voor een goede spierfunctie en het in stand houden van je immuunsysteem. Fyto-oestrogenen in edamame-boontjes kunnen opvliegers en stemmingswisselingen verminderen.”

Poké bowl met gerookte zalm en zeewier - Gezond aan tafel - recept

7. Smoothie met spinazie en boerenkool

Dit recept voor een smoothie spinazie boerenkool komt uit Het groene smoothieboek van foodbloggers Jennifer & Sven, van het populaire platform Voedzaam & Snel.. Ze noemen hem in hun boek ‘chilled greens’ en het is een van hun favoriete smoothie-recepten. Er zit lekker veel spinazie in, dat je immuunsysteem versterkt.

Smoothie spinazie boerenkool - Gezond aan tafel - recept

8. Pompoenpittenpesto

Dit recept voor pompoenpittenpesto komt uit het boek Voeding en hormonen van food- en lifestylecoach Marjolein Dubbers. Deze pesto is ideaal voor vrouwen. Hij zorgt voor oestrogeenbalans, ondersteunt je immuunsysteem en zit vol met zink en magnesium.

Pompoenpittenpesto - Gezond aan tafel - recept

9. Bietensalade met quinoa en kiemgroenten

Het recept voor deze bietensalade met quinoa en kiemgroenten komt uit het kookboek 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot. Over dit recept schrijft Rose: “Rauwe bietjes zitten vol voedingsstoffen, zijn een boost voor het immuunsysteem, zuiveren de lever en laten je op een natuurlijke manier high voelen vanwege het effect op de serotonine in het lichaam. Ze smaken ook nog eens verrukkelijk – ik ben er dol op. Ik heb ook nog een aantal andere ingrediënten toegevoegd die bekendstaan om hun gezonde eigenschappen.”

Bietensalade met quinoa en kiemgroenten - Gezond aan tafel - recept



Immuniteit

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Alles wat je moet weten over je immuunsysteem, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten
  • Van huisarts en sportarts Servaas Bingé
  • Praktische tips en adviezen over voeding, minder stress, slaap en beweging, inclusief heerlijke recepten
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Immuniteit

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Alles wat je moet weten over je immuunsysteem, gebaseerd op de nieuwste wetenschappelijke inzichten
  • Van huisarts en sportarts Servaas Bingé
  • Praktische tips en adviezen over voeding, minder stress, slaap en beweging, inclusief heerlijke recepten
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔