Pannenkoeken: 9 gratis gezonde recepten

Elke dag is pannenkoekdag! Over het algemeen zijn pannenkoeken niet zo gezond, hoewel dat niet iets is om je heel druk over te maken als je eetpatroon verder goed is (lees in de blog van Anne Marie Reuzenaar meer over de 90/10%-regel). Wil je toch een gezonde draai aan je pannenkoeken geven? Hier vind je tips én 9 recepten voor gezonde pannenkoeken. Om je dag goed mee te starten, als lunch of als avondmaal.

7 tips voor gezonde(re) pannenkoeken

Met onderstaande tips worden je pannenkoeken gezond(er) en voedzaam.

  1. Alleen al door de witte bloem te vervangen door volkorenmeel wordt je pannenkoek gezonder.
  2. Vervang het gewone meel eens door spelt-, boekweit-, quinoa- of havermoutmeel.
  3. Ook koolhydraatarme pannenkoeken behoren tot de mogelijkheden, bijvoorbeeld met kikkererwten-, kokos- of amandelmeel.
  4. Je kunt ze ook zonder meel maken, met bijvoorbeeld alleen ei en banaan. Heerlijk als ontbijt!
  5. Laat de stroop en poedersuiker in de kast staan en beleg je pannenkoek hartig. Bijvoorbeeld met zoeteaardappelpuree, geitenkaas en walnoten. Of spinazie, feta en pijnboompitjes. Er zijn duizenden heerlijke combinaties te bedenken.
  6. Toch liever een zoete variant? Gebruik dan ‘betere’ zoetstoffen, zoals agavesiroop, honing of vers fruit (blauwe bessen en/of banaan combineren heerlijk).
  7. Verwerk groente in het beslag, bijvoorbeeld courgette of zoete aardappel.

Nog 1 tip tot slot. Ga je pannenkoeken bakken? Maak dan wat extra: een pannenkoek als ontbijt of lunch is heerlijk en draagt bij aan een gevarieerd eetpatroon.

Pannenkoeken: 9 gratis recepten van voedingsexperts

1. Boekweitmeel pannenkoeken met zoete aardappel & geitenkaas – Claudia Willekes en Geertje Tensen

Het recept voor deze boekweitmeel pannenkoeken met zoete aardappel & geitenkaas komt uit het boek Pannenkoekdag van Claudia Willekes en Geertje Tensen van Pancake Day. Pancake Day is een brand van diverse lifestyle producten voor het maken van gezonde pannenkoeken (gemaakt zonder witte bloem en toegevoegde suikers).

Boekweitmeel pannenkoeken met zoete aardappel & geitenkaas - Gezond aan tafel - recept

2. Frambozen pannenkoekjes – Kim Feenstra en Bénine Bijleveld

Het recept voor deze frambozen pannenkoekjes komt uit het boek Food talk van Kim Feenstra en Bénine Bijleveld.

Frambozen pannenkoekjes (van Kim Feenstra en Benine Bijleveld uit 'Food talk') - Gezond aan tafel - recept

3. Pompoen pannenkoeken – Jacqueline van Lieshout

Deze pompoen pannenkoeken komen uit het Het Tempelkookboek kinderen van Jacqueline van Lieshout. Een lekker ontbijtgerecht! Je kunt deze gezonde pannenkoeken serveren met wat boter en kaneel of bijvoorbeeld met plakjes banaan.

Pompoen pannenkoeken - Gezond aan tafel - recept

4. Pannenkoek van eiwit met rode paprika en kaas – Christian Bitz & Arne Astrup

Dit recept voor een pannenkoek van eiwit met rode paprika en kaas komt uit Het beste dieet ter wereld kookboek van Christian Bitz & Arne Astrup. Anders dan met een typisch koolhydraatrijk ontbijt voorkom je met een eiwitrijk ontbijt dat je de rest van de dag te veel tussendoortjes neemt.

Pannenkoek van eiwit met paprika en kaas - Gezond aan tafel - recept

5. Kikkererwten pannenkoek met hummus en avocado – I’m a foodie

Het recept voor deze kikkererwten pannenkoek met hummus en avocado komt uit het boek Eet als een expert van I’m a foodie. Kom uit je comfortzone, en verwerk groenten in je ontbijt. Deze kikkererwten pannenkoek met hummus en avocado is zeker het proberen waard!

Kikkererwten pannenkoek met hummus en avocado - Gezond aan tafel - recept

6. Havermout pannenkoeken met blauwe bessen – Miljuschka Witzenhausen

Het recept voor deze havermout pannenkoeken met blauwe bessen komt uit het boek Lekker Miljuschka van Miljuschka Witzenhausen. Een gezonde variant op de Amerikaanse blueberry pancakes. Met havermout, zodat er een bite in zit!

Havermout pannenkoeken - Gezond aan tafel - recept

7. Glutenvrije pannenkoeken boekweit – Adam Elabd

Deze glutenvrije pannenkoeken, gemaakt van boekweit en onder andere karnemelk, hebben een licht zurige notensmaak en voelen zacht aan. Ze zijn heerlijk met gefermenteerde santen, fruit en esdoornstroop! Het recept komt uit het boek Fermenteren van Adam Elabd.

Glutenvrije pannenkoeken boekweit - Gezond aan tafel - recept

8. Pannenkoeken van pastinaak en gierst met bramencompote – Alice Hart

Dit recept voor gezonde pannenkoeken van pastinaak en gierst met bramencompote komt uit het kookboek Het nieuwe Vegalicious van Alice Hart. Geraspte pastinaak geeft een gezonde zoete smaak en structuur aan deze glutenvrije gierstpannenkoekjes!

Pannenkoeken van pastinaak en gierst - Gezond aan tafel - recept

9. Courgette-banaanpannenkoekjes – Vivian Reijs

Het recept voor deze courgette-banaanpannenkoekjes komt uit het kookboek Gezonder met Viv van tv-presentatrice, orthomoleculair voedingscoach, hormoontherapeut Vivian Reijs. Heel lekkere en gezonde pannenkoeken en de ideale manier om kinderen meer groente te laten eten. Geschikt als ontbijt of lunch, en als een mee-naar-je-werk-recept!

Courgette-banaanpannenkoekjes - Gezond aan tafel - recept

 

Klik hier voor meer tips.