5 / 5. 1

Gezonde hulp bij buikpijn: 5 eenvoudige tips voor verlichting

Buikpijn kan een slopende aandoening zijn die je dagelijkse activiteiten kan verstoren. Gelukkig zijn er enkele gezonde manieren om verlichting te vinden en buikpijn te voorkomen. In dit artikel delen we 5 eenvoudige tips én 3 heerlijke recepten die kunnen helpen. 

 

5 tips tegen buikpijn

 

1. Drink voldoende water

Een goede hydratatie is erg belangrijk voor een gezonde spijsvertering. Probeer gedurende de dag minstens 8 glazen water te drinken om buikpijn te voorkomen.

 

2. Eet vezelrijk voedsel

Voedingsmiddelen zoals volle granen, groenten en fruit bevatten vezels die de spijsvertering kunnen verbeteren en helpen bij het verminderen van buikpijn. Zorg ervoor dat je dagelijks voldoende vezels binnenkrijgt.

 

3. Beweeg regelmatig

Lichaamsbeweging stimuleert de darmbewegingen en een gezonde spijsvertering. Probeer dagelijks minstens 30 minuten lichaamsbeweging te krijgen, zoals wandelen, zwemmen of yoga. Dit hoeft geen zware work-out te zijn, als je maar even 30 minuten beweegt. Heb je last van buikpijn tijdens werk? Probeer dan een tijdje te gaan staan.

 

4. Vermijd stress

Stress kan buikpijn verergeren. Om je stress te verminderen zou je een meditatie of diepe ademhalingsoefeningen kunnen proberen. Door de ontspanning kan je buikpijn worden verlicht.

 

5. Luister naar je lichaam

Let op voedsel dat buikpijn kan veroorzaken en vermijd ze indien mogelijk. Hierbij zou het kunnen helpen een voedingsdagboek bij te houden om zo te kunnen herkennen welke voeding de buikpijn veroorzaakt. Ook kan je er op deze manier achter komen wat wel of niet goed werkt voor je spijsvertering.

 

Lees ook: Blaasontsteking: zo voorkom & genees je het op natuurlijke wijze

 

3 Recepten die helpen bij buikpijn

 
1. Zalm met citroen, spek & tomaat van Jonno Proudfoot

Zalm is rijk aan omega-3 vetzuren, wat ontstekingsremmend kan zijn en de spijsvertering kan stimuleren. Daarnaast zijn citroenen een uitstekende bron van Vitamine C, een antioxidant die ook een ontstekingsremmende werking heeft en het immuunsysteem ondersteunt. Citroen kan er bovendien voor zorgen dat brandend maagzuur wordt verminderd en andere maagklachten worden verlicht.

 
2. Linzensoep met zoete aardappel van Jennifer en Sven

Linzen zijn een uitstekende bron van vezels en eiwitten, wat de spijsvertering kan verbeteren en constipatie verlicht. Bovendien zijn ze een goede bron van plantaardige eiwitten en ijzer, wat kan helpen bij het herstellen van energie en het verbeteren van een gezonde darmfunctie. Zoete aardappels bevatten vitamine B6, een vitamine die ontstekingsremmend kan werken en kan helpen bij het verminderen van buikkrampen. Tip: serveer de soep met een sneetje volkorenbrood voor extra vezels.

 
3. Maaltijdsalade met paprika en gegrilde kip van Jennifer en Sven

De voedingsstoffen in kip kunnen bijdragen aan je spierherstel, terwijl paprika vitamine C bevat. Hierdoor wordt het immuunsysteem versterkt en ontstekingen tegengegaan. Pijnboompitten zijn rijk aan magnesium, wat de spieren kan ontspannen en krampen verlicht. Deze maaltijd is gemakkelijk te verteren en bevat tegelijkertijd veel belangrijke voedingsstoffen voor herstel en je algehele welzijn tijdens buikpijn.

 
Benieuwd naar meer artikelen over dit onderwerp? 

 
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen ➔