5 / 5. 1

10 tips om je spijsvertering op een natuurlijke manier te ondersteunen

Heb je darmproblemen of wil je een einde maken aan gezondheidsklachten als (chronische) vermoeidheid, stemmingswisselingen en allergieën? Een goede spijsvertering is de sleutel tot een goede gezondheid. In Het gezonde darmen kookboek van voedingsdeskundige en chef-kok Christine Bailey vind je volop informatie en 5 simpele stappen om weer een rustige en gezonde buik te krijgen. 

In haar boek geeft Christine Bailey ook tips om je spijsvertering op een natuurlijke manier te ondersteunen. Ondersteuning van de uitscheiding van spijsverteringsenzymen en -sappen is een belangrijk onderdeel van haar vijfstappenprogramma. Een groot aantal van de recepten uit het boek bevat producten en voedingsstoffen die de spijsvertering en opname van voedingsstoffen op natuurlijke wijze stimuleren.

10 tips

 1. Verhoog je lage maagzuurgehalte
  Als je met een laag maagzuurgehalte kampt, kun je 2 tot 3 theelepels appelciderazijn door een kleine hoeveelheid warm of koud water roeren en dit mengsel vlak voor, of tijdens, elke maaltijd opdrinken. Als je je zorgen maakt over het effect van de appelciderazijn op je tandglazuur, kun je het met een rietje drinken.
 2. Begin de dag met citroensap en warm water
  Voeg het sap van een halve citroen aan een klein glas warm water toe om de uitscheiding van spijsverteringsappen te stimuleren.
 3. Marineer bepaalde producten
  Gebruik tijdens het koken citroensap of limoensap, azijnsoorten of wijn. Het zuur in deze producten bevordert de afbraak van eiwitten.
 4. Probeer slow cooking
  Bij deze manier van koken worden de taaie collageenvezels in vlees en vis afgebroken. Hierdoor smelten het vlees en de vis in de mond, wat ook gunstiger is voor het spijsverteringskanaal.
 5. Probeer groentesap
  Groentesappen zijn gemakkelijk verteerbaar doordat ze weinig vezels bevatten. Voeg wat citroen of gember toe om de vertering nog meer te bevorderen.
 6. Eet producten die rijk zijn aan zink
  Voor een optimale vertering en de productie van maagzuur heeft je lichaam voldoende zink nodig. Een laag zinkgehalte kan ook tot een lekkende darm leiden. De recepten bevatten ingrediënten die rijk zijn aan zink, zoals zeevruchten, rundvlees, spinazie, varkensvlees, kip, pompoenpitten, cashewnoten, rauwe cacao, champignons en zeegroenten.
 7. Gebruik bittere producten
  Bittere en zure ingrediënten (witlof, rucola, waterkers en paardenbloem) stimuleren de uitscheiding van spijsverteringssappen. Verwerk ze in salades of smoothies, of maak verse groentesap. Verse kurkuma en fenegriek kunnen ook heilzaam werken.
 8. Gebruik ingelegde en gefermenteerde producten
  Ik raad je aan om vlak voor of tijdens elke maaltijd één tot twee eetlepels zelfgemaakte ingelegde groenten, zuurkool of kimchi te eten om de secretie van spijsverteringssappen en -enzymen te stimuleren. Bijkomend voordeel is dat deze producten een gunstige uitwerking op de darmflora hebben.
 9. Eet rauwe producten
  Rauwe producten zijn van nature rijk aan enzymen. Als je ze goed en lang genoeg kauwt, komen de enzymen die erin zitten vrij en dragen ze bij aan de spijsvertering. Een versgemaakte sap van rauwe groenten is een goede manier om de dag te beginnen.
 10. Week noten en zaden
  Producten zoals peulvruchten (bonen, erwten en linzen), noten en zaden, bevatten stoffen die de enzymactiviteit tegengaan. Als je ze breekt of laat ontspruiten, kunnen ze beter worden verteerd. In de recepten in dit boek komen peulvruchten echter niet voor, want ze kunnen leiden tot spijsverteringsproblemen en een lekkende darm.

Wil je wekelijks gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔