Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 1

5 tips voor het aanwakkeren van je persoonlijke kracht

Het ontdekken en benutten van je persoonlijke kracht is essentieel voor het creëren van het leven waar je van droomt en het verwezenlijken van je doelen. Echter, het vinden van deze innerlijke kracht kan een uitdagende journey zijn.

Om je goed op weg te helpen, delen wij de belangrijkste inzichten uit het boek ‘Superbrein’ van Rudolph E. Tanz en Deepak Chopra!

Waar bestaat persoonlijke kracht uit?

1. Zelfvertrouwen
2. Goede besluitvorming
3. Durven vertrouwen op intuïtieve gevoelens
4. Een optimistische kijk op het leven
5. Invloed op anderen
6. Hoge eigenwaarde
7. Het vermogen om verlangens in daden om te zetten
8. Vermogen om hindernissen te overwinnen

Je moet het zelf ontwikkelen

Het idee dat sterke persoonlijkheden en machtige mensen van nature over bovengemiddeld zelfvertrouwen en charisma beschikken, klopt niet helemaal. De meeste succesvolle mensen beginnen met dezelfde basis als ieder ander, maar ze hebben feedback gebruikt om hun persoonlijke kracht te vergroten en zichzelf te ontwikkelen. Ze hebben ook hun brein getraind om ervaringen te absorberen en stellen steeds hogere doelen voor zichzelf.

Wat persoonlijke kracht niet is

Het is belangrijk om te begrijpen wat persoonlijke kracht niet is. Het is niet de kracht om koste wat kost je eigen wil door te drijven, je negatieve kanten te onderdrukken, streven naar perfectie om bewondering te krijgen, of alleen maar jagen op geld en status. Kracht vind je in je innerlijke wereld, waar je contact maakt met jezelf.

Lees ook: Hoe laat je je angsten los?

De vijf stappen naar je ware kracht uit het boek Superbrein

1. Geef je kracht niet langer weg

Stop met jezelf aan te passen aan anderen en stel jezelf niet langer ondergeschikt aan hun verwachtingen. Verschuif niet langer die kleine taken waar je tegenop ziet. Sta stil bij je prestaties en herken momenten van voldoening. Zelfontkenning is niet hetzelfde als deugdzaamheid, dus laat dat idee los. Als je steeds toelaat dat anderen meer krijgen ten koste van jezelf, zul je uiteindelijk ontevredenheid en teleurstelling ervaren. Stop met het koesteren van een wrok en met stilletjes anderen de schuld te geven; dat kost alleen maar energie en levert niets op. Als je je bedreigd voelt, stel jezelf dan juist de vraag: “Welke kansen bieden zich nu aan?”

2. Onderzoek wat het ‘oplevert’ om een slachtoffer te zijn

Begrijp de schadelijke gevolgen van het aannemen van een slachtofferrol en kies voor een krachtigere positie in je leven. Een slachtoffer lijdt altijd onder iets wat een ander doet. Als je jezelf als slachtoffer ziet, vind je altijd wel iemand om je kracht aan weg te geven, of het nu een misbruiker, drugsverslaafde of control freak is. Het belangrijkste is dat je erkent dat je deze rol zelf hebt aangenomen. Identificeer wie je als dader hebt aangewezen en hef die aanwijzing op. Als je je misbruikt, gekwetst, genegeerd of vernederd voelt, zie de feiten dan onder ogen en trek je zo snel mogelijk terug.

3. Ontwikkel een volwassen zelf

Het streven naar volwassenheid houdt in dat je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen leven en doelen. Schrijf je persoonlijke visie op. Kies voor de hoogst mogelijke doelen die je kunt bedenken. Zoek mensen die jouw visie delen en er succesvol in zijn. Zodra je weet waar je naartoe wilt, zal het pad zich vanzelf openen onder jouw innerlijke leiding.

4. Stem je af op de stroom van de evolutie, oftewel op persoonlijke groei

Kies voor groei en vooruitgang in plaats van stil te staan. Kijk eens in alle eerlijkheid naar je dagelijks leven en de keuzes die je maakt. Volg het Dharmische pad, wat inhoudt dat je kiest voor alles wat van nature ondersteunend is aan het leven: geluk, waarheid, plichtsbesef, deugdelijkheid, verwondering, viering, ontzag, waardering, geweldloosheid, liefde, zelfrespect.

5. Stel vertrouwen in een hogere macht die de alledaagse realiteit overstijgt

Erken de kracht van het universum en je verbondenheid met iets groters dan jijzelf. Welke kansen liggen er voor het oprapen in jouw leven? Wat heb je over het hoofd gezien? Dit zijn de zaken die je opnieuw moet bekijken. Als je streeft naar wat je diep van binnen wilt, zul je in contact komen met een hogere werkelijkheid. Dit vernieuwde gevoel van verbondenheid uit zich innerlijk als vreugde, nieuwsgierigheid en enthousiasme voor de toekomst. In de buitenwereld zal het zich manifesteren als onverwachte kansen die zich steeds vaker voordoen en je ondersteunen op momenten waarop je het het minst verwacht.

Het begint allemaal in je brein

Het pad naar persoonlijke kracht vraagt om bewustzijn, het maken van keuzes en het omarmen van de kansen die het leven biedt. Door deze stappen te volgen, kun je je eigen kracht herontdekken en het leven creëren dat je wilt. Je bent niet machteloos; je hebt de kracht om je eigen realiteit te vormen. Het begint allemaal in je gedachten en innerlijk bewustzijn.

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling:Superbrein

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Superbrein

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔