Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Ontketen je potentieel met de veertigprocentregel

Onze lichamen vertonen opmerkelijke gelijkenissen met raceauto’s. Hoewel we er aan de buitenkant anders uitzien, hebben we allemaal een ingebouwde rem die voorkomt dat we voluit gaan. Vergelijk het met de begrenzer in een auto, die de brandstof- en luchttoevoer beperkt om oververhitting te voorkomen. Gelukkig hebben we de mogelijkheid om deze rem, net als bij een auto, uit te schakelen. Het resultaat is indrukwekkend, zoals een auto die plotseling harder dan 200 kilometer per uur rijdt.

Deze analogie komt uit het boek ‘Can’t Hurt Me’ van David Goggins, een Amerikaanse ultramarathonloper, ultratriatleet en voormalig Navy SEAL. Hij transformeerde van een depressieve jongeman met overgewicht tot een icoon van de Amerikaanse strijdkrachten en een van ’s werelds beste duursporters. In zijn boek introduceert hij de veertigprocentregel: het idee dat wanneer ons brein zegt te stoppen, ons lichaam eigenlijk slechts 40% van zijn capaciteiten heeft benut.

Ontdek je onbenutte kracht

Vaak geven mensen op wanneer ze denken dat ze slechts 40% van hun capaciteiten hebben benut. Maar zelfs als je denkt dat je je limiet hebt bereikt, blijft er nog 60% potentieel over. Deze potentie wordt beperkt door dezelfde ‘snelheidsbegrenzer’ als eerder genoemd. Nu je dit weet, is het volgens Gogger gewoon een kwestie van je pijngrens oprekken en je identiteit en al je zelfbeperkende overtuigingen aan de kant schuiven, zodat je naar 60%, en daarna naar 80% en hoger kunt streven, zonder op te geven!

Toepassen van de veertigprocentregel

Deze regel is toepasbaar op elke situatie in het leven, omdat uitdagingen altijd aanwezig zijn. Of het nu op het werk, op school of in diepgaande relaties is, de neiging om zaken te vermijden en doelen op te geven is normaal. Op dat soort momenten kunnen we ons leeg voelen, alsof we niets meer te bieden hebben. Maar deze gevoelens komen vaak opzetten terwijl we nog niet eens de helft hebben ontdekt van de innerlijke kracht die diep in onze geest, hart en ziel verstopt zit.

“Het komt erop neer dat het leven één groot mentaal spel is. De enige tegen wie je speelt ben je zelf. Klamp je vast aan dit proces en algauw zal wat je voor onmogelijk hield iets zijn wat je elke fucking dag van je leven doet.” – David Goggins

Dagelijkse mentale training

David Goggins begrijpt als geen ander hoe het voelt als je energie bijna op is. Hij heeft het zelf vaak meegemaakt. Hij begrijpt dat dit gevoel voortkomt uit verlangen naar comfort, niet uit de waarheid. Je identiteit wil je beschermen en groei voorkomen. Het vergt tijd om die interne rem uit te schakelen, zoals een software-update die niet direct is gedownload.  Het doorbreken van de 40%-barrière vraagt om dagelijkse mentale training, waarbij je pijn achtervolgt alsof het je werk is.

Een voorbeeld van de veertigprocentregel

Stel je voor dat je een bokser bent. In het begin doet een klap pijn, maar na jaren leer je de kracht ervan te verdragen. Je wordt hard geslagen, maar je stapt elke dag opnieuw in de ring. De stoten zijn niet minder krachtig geworden; je hebt je geest versterkt. Je verdraagt meer mentaal en fysiek omdat je geleerd hebt dat je veel kunt verdragen.

Push jezelf!

In fysieke uitdagingen, waar veel pijn en doorzettingsvermogen bij komen kijken, is het essentieel om de controle te nemen over je innerlijke dialoog voor de beste resultaten. De mentale kracht en het zelfvertrouwen die je opbouwt door jezelf fysiek te pushen, zullen zich ook manifesteren in andere aspecten van je leven. Onderpresteren in fysieke uitdagingen kan zich vertalen naar prestaties op school of werk.

Kortom, het leven draait om een mentaal spel waarbij je enkel tegen jezelf speelt. Omarm dit proces en je zult merken dat wat ooit onmogelijk leek, iets is dat je dagelijks kunt bereiken.

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling:

 Can't Hurt Me

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Can't Hurt Me

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔