Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Hoe laat je je angsten los?

Angst kan je leven flink beïnvloeden, vooral wanneer je een angststoornis hebt. Het is belangrijk te realiseren dat een leven zonder angsten praktisch onmogelijk is. Echter, wanneer angst je dagelijkse leven verstoort, kan het van belang voor je eigen welzijn zijn om er goed mee om te gaan. Gelukkig zijn er natuurlijke manieren om je angst te beperken.

In zijn nieuwste boek ‘Superbrein’ leggen Rudolph E. Tanz en Deepak Chopra uit welke invloed chronische angst heeft op ons leven en hoe we hier zonder ‘quick fixes’ mee kunnen omgaan. Wij delen de belangrijkste inzichten!

De sleutel om angsten te beheersen

Al eerder schreven we een artikel over angststoornissen. Hierin leggen we uit wat angst is en wanneer er sprake is van een angststoornis.

Angst kan soms overweldigend zijn, vooral als het steeds weer terugkomt. In ‘Superbrein’ gaan Rudolph E. Tanz en Deepak Chopra dieper in op angststoornissen, met name chronische angst, en wat volgens hem de sleutel kan zijn om deze angst te beheersen. Het begrijpen van de oorzaken en het loslaten ervan is cruciaal. Natuurlijke angst verdwijnt wanneer het gevaar verdwijnt, maar chronische angst, die vaak onverklaarbaar is, kan blijven hangen.

Verklaringen van chronische angst

  • Dezelfde angst blijft terugkeren. Deze herhaling leidt ertoe dat de angstrespons blijft ‘plakken’ in het brein.
  • Angst heeft veel overtuigingskracht. Als je gelooft in de stem van angst, zal hij het roer van je overnemen.
  • Angst activeert herinneringen. Datgene waar je bang voor bent lijkt op iets uit het verleden en dat roept een oude respons op.
  • Angst maakt je zwijgzaam. Je durft je niet uit te spreken over je angst omdat je je schaamt of schuldig voelt. Dat leidt ertoe dat de angst gaat ‘zweren’ als een niet goed verzorgde wond.
  • Angst geeft je een vervelend gevoel, de verleiding is dus groot om hem te onderdrukken. Maar onderdrukte gevoelens zijn er nog, ook al merk je ze niet meer op: ‘What you resist persists’.
  • Angst belemmert je. Je voelt je te zwak om er iets aan te doen.

Zo stop je met eindeloos piekeren

Chronische angst komt vaak voort uit herhaling, waarbij dezelfde angst steeds weer terugkeert. Deze herhaling kan ervoor zorgen dat de angst diep geworteld raakt in je brein. Het is echter geruststellend te realiseren dat je zowel de oorzaak als het slachtoffer van deze herhaling bent. Mensen die constant piekeren, realiseren zich dit vaak niet; ze blijven dezelfde zorgen herhalen in de overtuiging dat het hen helpt. Het bewust worden van dit patroon kan helpen om de herhaling te doorbreken en de angst te stoppen. Belangrijk is om te begrijpen dat deze angst eigenlijk niet echt is en dat je zelf degene bent die deze creëert.

Onthechting 

Geloof je ergens in, dan kan dat lang bij je blijven hangen. Dit geldt ook voor angst, een emotie die erg overtuigend kan zijn, vooral vanwege onze aangeboren fight-or-flightmodus. Als angst je gedachten overneemt en je ervan overtuigt dat er reden tot zorg is, zelfs als dat niet het geval is, kan onthechting helpen. Door je angst tegen te spreken, zal zijn greep op jou verminderen. Het is belangrijk om het verschil te zien tussen echte zorgen en ongegronde angst. Door bewust te reageren op angst en jezelf de juiste vragen te stellen, kun je de controle van angst verminderen en beseffen dat je angstige gevoel vaak niet overeenkomt met de realiteit.

Reageer bewust

Ons brein leert van ervaringen door ze te vergelijken met wat we eerder hebben meegemaakt, wat ons helpt bij dagelijkse activiteiten. Helaas kunnen herinneringen aan nare gebeurtenissen vast komen te zitten in ons brein en ons dagelijks leven beïnvloeden. Het is belangrijk te begrijpen dat deze herinneringen niet altijd de werkelijkheid weerspiegelen. We kunnen hun impact verminderen door bewust te reageren en nieuwe gedachten te ontwikkelen. Het is belangrijk om te erkennen dat oude herinneringen ons gedrag kunnen beïnvloeden en bewust te kiezen hoe we reageren in plaats van automatisch te handelen op basis van het verleden.

Lees ook: Zo laat je negativiteit los

Praat over je angsten

Het is vaak moeilijk om over angsten te praten, vooral voor mannen die bang zijn om als zwak te worden gezien. Vrouwen delen doorgaans gemakkelijker hun emoties, maar er zijn grenzen aan wat sociaal aanvaardbaar is. Sommige angsten, zoals schuld en schaamte, worden zelden besproken. Kinderen die misbruik of mishandeling meemaken, zwijgen vaak uit schuldgevoel. Het slachtoffer heeft het gevoel dat ze iets verkeerd heeft gedaan, simpelweg omdat ze het slachtoffer is. Als je niet het misbruik maar de angst als het probleem ziet, zie je meteen dat ons denken een dubbelrol speelt. Het beschuldigt het kind ergens van en vertelt haar tegelijkertijd dat ze is misbruikt, waardoor de schuld bij de dader komt te liggen.

Het uiten van je angsten kan deze innerlijke strijd doorbreken. Praat met iemand die begripvol is en je kan helpen. Het is belangrijk om te realiseren dat zwijgen de angst alleen maar erger maakt. Het vinden van een vertrouweling kan de weg naar bevrijding vergemakkelijken, en het besef dat er mensen zijn die vergelijkbare ervaringen hebben gehad, kan helpen om de stap te zetten om over je angsten te praten en hulp te zoeken. Zo kan alleen al de beslissing om therapie te overwegen al een helende kracht hebben.

Lees ook: Hoe bouw je je zelfvertrouwen weer op na narcistisch misbruik?

Wees open en eerlijk

Pijn vermijden is normaal, maar het heeft invloed op ons brein. We associëren vaak dingen, zelfs als we dat niet willen. Angst linkt pijn aan nare herinneringen en emoties, wat ons motiveert om die pijn te ontwijken. Veel mensen onderdrukken hun gevoelens, maar dit kan later problemen veroorzaken.

Om deze onderdrukking te doorbreken, is openheid en eerlijkheid nodig. Mensen aarzelen vaak, vooral uit angst voor oordelen. Het is belangrijk om jezelf voor te bereiden op het proces van openheid en vergeving, omdat het een geleidelijke reis naar genezing is. De eerste stap is erkennen dat je jezelf wilt vergeven. Vanuit deze vergiffenis kan je dan meer stappen gaan maken, bijvoorbeeld door met anderen te praten, een dagboek bij te houden, of deel te nemen aan ondersteunende groepen. Het draait allemaal om het niet toestaan van angst om je leven te beheersen en het accepteren van je gevoelens als natuurlijke gebeurtenissen.

Jij creëert je werkelijkheid

Voor het creëren van je werkelijkheid kun je het beste beginnen met één van de stappen die we eerder hebben beschreven. Het doel is en blijft: jezelf in staat stellen een stapje terug te doen, te onthechten. Waarbij het meest krachtige hulpmidden tegen angst is Het inzicht dat jij degene bent die werkelijkheid creëert. Daar draait het om. Als je eenmaal weer helemaal helder bent, omdat je weet hoe werkelijkheid wordt gemaakt, ben je vrij. Je bent in de werkplaats van het brein doorgedrongen en je laat weten dat jij het voor het zeggen hebt!

Lees meer over angsten:



Superbrein

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Superbrein

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔