Prei is familie van de ui. De groente zit vol vitaminen, met name vitamine A, K en B6. Prei is ook een mooie bron voor mineralen (onder andere ijzer, koper en zink) en fytonutriënten (stoffen die in plantaardig voedsel zitten en helpen allerlei processen in het lichaam te activeren). Door al deze eigenschappen verlaag je, als je regelmatig prei eet, de kans op onder andere aderverkalking, obesitas, diabetes type 2 en reumatoïde artritis.
Gelukkig is prei een heel veelzijdige groente, die je gemakkelijk in allerlei gerechten verwerkt. Een makkie dus om de frequentie op te schroeven! Toch inspiratie nodig? Bekijk hier 9 gezonde recepten voor avondmaaltijden met prei (of klik hier voor alle gezonde recepten met prei).
Het recept voor deze prei-tomatensoep komt uit het boek Voedzaam & Snel Gezonde weekmenu’s van Jennifer & Sven.
Het recept voor deze Libanese kip met groenten en couscous komt uit het (kook)boek Natuurlijk! Langer gezond van Anne Marie Reuzenaar.
Het recept voor deze gegratineerde prei met kaas (reblochon) komt uit Het allermakkelijkste kookboek ter wereld van chef-kok en (food)fotograaf Jean-François Mallet.
Hier vind je het recept voor pittige penne met gerookte forel van Fajah Lourens. Het recept komt uit Fajahs boek Killerbody dieet.
Het recept voor deze vispakketjes uit de oven komt uit het boek Eten om niet te vergeten van Luuk Eliëns, Rachelle Elshout en Iris de Groot.
Het recept voor deze verse bami zonder pakjes en zakjes (vol groenten en snel gemaakt!) komt uit het boek VoedZo van Sharon Numan.
Deze hartige taart met prei, champignons en tijm komt uit het boek Natuurlijk! Zonder suiker kookboek van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar.
Het recept voor deze prei & aardappelsoep met toast komt uit het boek Super food voor familie en vrienden van Jamie Oliver.
Het recept voor deze vleespastei met groente en pieperpuree komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters.
Klik hier voor meer tips.