Gezond aan tafel logo

Dossier: Intermittent fasting

11 oktober 2019

Aan intermittent fasting worden diverse gezondheidsvoordelen toegedicht. In dit dossier hebben we uit diverse vooraanstaande boeken informatie voor je verzameld. Lees je in en trek je plan!

Blogs intermittent fasting

Intermittent fasting: wat is het en wat zijn de voordelen?

Intermittent fasting betekent periodiek vasten, onderbrekend vasten of intermitterend vasten. Het houdt in dat je periodes waarin je voedsel en/of dranken tot je neemt afwisselt met periodes waarin je dat niet doet (en dus aan het vasten bent).

Eigenlijk doet iedereen dit al elke dag, in ieder geval tijdens het slapen. Niemand eet tijdens zijn slaap, dus dan is er altijd sprake van een aaneengesloten langere periode waarin we geen voedsel tot ons nemen en dus vasten. Breakfast betekent letterlijk ‘breaking the fast’. En dat is precies wat het is: het moment waarop je ‘het vasten (door-)breekt’. Het is dus niet gezegd dat een ontbijt op een bepaald tijdstip moet plaatsvinden en het, zoals velen denken en zeggen, een van de eerste dingen is die je moet doen na het wakker worden. Een ontbijt is alleen maar het eerste wat je eet na een langere periode van vasten.

Wanneer je intermittent fasting toepast, ben je bewust bezig met de afwisseling tussen de periodes waarin je wel eet en periodes waarin je aan het vasten bent.

Lees in het blog Intermittent fasting: wat is het en wat zijn de voordelen? meer over wat het precies is en welke voordelen het heeft.

Intermittent Fasting: wat is het en wat zijn de voordelen? - Gezond aan tafel - blog

Ook interessant:

In het nieuws

Op 7 oktober 2019 vertelde Antoinette Hertsenberg, presentator van Dokters van morgen, bij Pauw over de lichamelijke voordelen van vasten. Bekijk het fragment hier:

Bekijk hier de volledige uitzending over vasten van Dokters van morgen. Antoinette ging hierin samen met twee kandidaten een experiment aan: wat doet vasten met je lichaam en geest, en is het makkelijk vol te houden? Ze bekijkt ook wat vasten kan betekenen voor reumapatiënten en voor mensen met kanker.

Recepten

Op zoek naar recepten voor tijdens het intermittent fasten? Deze recepten komen het boek Intermittent fasting:

Verder lezen?

Wil je je verder verdiepen in dit onderwerp? Lees meer in onderstaande boeken:

  • In het boek Intermittent fasting vind je alle basics van periodiek vasten op een rij. Heldere informatie, een eenvoudig stappenplan om te beginnen, dag- en weekmenu’s en heel veel lekkere recepten!
  • Het 5:2 dieet: vijf dagen genieten en twee dagen calorieën tellen. Boek vol tips, wetenschappelijke gegevens, recepten en verhalen van ervaringsdeskundigen.
[boekdb_sc_etalage id=”3″]

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!