Gezond aan tafel logo

Hoe het leven eruitziet met het 5:2-dieet

14 oktober 2019

Voeding

Lees meer over dit onderwerp in het dossier Intermittent fasting
Door Kate Harrison

Ik ben op dieet. Maar dit dieet is anders. Nee, echt. Ik begrijp je scepsis. Ik ben bijna twee derde van mijn leven op dieet geweest. En 99 procent van mijn volwassen leven was ik aan het lijnen of ontevreden over mijn uiterlijk.

Ik ben geen uitzondering. De meeste vrouwen die ik ken (en steeds meer mannen) hebben een haat-liefdeverhouding met hun lijf en eten. Oké, we kunnen actrices met maatje 34 de schuld geven van onze onrealistische verwachtingen over ons uiterlijk (en van het feit dat we troost zoeken in de koektrommel). Of het wijten aan de levensmiddelenindustrie en afhaalrestaurants die ons pushen om steeds meer, meer en meer te eten!

We kunnen films mijden en alles wat we eten zelf verbouwen, maar verder kunnen we weinig doen aan de externe oorzaken van de obesitasepidemie, zoals de pers het noemt.

Wel kunnen we een dieet zoeken dat voor ons werkt. En ik denk (tot mijn verbazing) dat ik het eindelijk heb gevonden, als rijpere dame van 44. Voor mij, en vele anderen die hun zegje doen in dit boek, is het revolutionair.

Hoe het leven eruitziet met 5:2

Als ontbijt at ik vanochtend een chocolade-amandelcroissant van de beste bakker die ik ken en die me, vanaf het moment dat ik een huis een paar deuren verder betrok, heeft gekweld met verboden lekkernijen.

Inmiddels is er geen kwelling meer. Dankzij het 5:2-dieet kan ik nu genieten en me soms zelfs te buiten gaan en toch behoorlijk afvallen.

Morgen ga ik vasten, een van de twee vastendagen per week (de 2 van 5:2) waarop ik het over een andere boeg gooi. Strikt genomen is het niet echt vasten omdat ik drie kleine maaltijden mag, maar de meeste 5:2-lijners spreken over vastendagen. Ik zal ruwweg 25 procent van de calorieën eten die mijn lijf in feite nodig heeft; mijn stofwisseling zal anders werken maar ik zal me niet flauw of uitgehongerd voelen zoals bij echt vasten. Ik zal waarschijnlijk een lunch en een avondmaal gebruiken: omdat het winter is een soepje als lunch en een vegetarisch bijgerecht als avondmaal, met wat extra groenten en misschien yoghurt of een vrucht toe.

Ja, het ís weinig maar dat geeft niet want overmorgen hoef ik geen calorieën te tellen en kan ik eten wat ik lekker vind. Ineens is veel voedsel niet langer verboden. Ik geniet van een evenwichtig dieet zonder me schuldig te voelen als ik een lekker glas rode wijn drink of op zondag geniet van een uitgebreide brunch.

Mits ik maar twee dagen per week goed let op wat ik eet, weet ik dat ik de overige dagen met mate kan genieten van wat ik lekker vind en toch kan afvallen.

Sinds ik vijf maanden geleden deze manier van eten ontdekte, ben ik 9 kilo afgevallen, zonder te minderen op de producten die ik graag eet: kaas, chocolade, af en toe een cocktail (het liefst een mojito). Ik ben niet gek geworden. Waarschijnlijk ben ik zelfs beter gaan eten op mijn vijf ‘gewone’ dagen maar zonder bewust aanpassingen te doen. Ik ben me gewoon veel meer bewust van wat mijn lichaam nodig heeft en wanneer. Ik eet als ik honger heb en zit niet meer te schranzen. En ik geniet van elke hap.

Toch is eten slechts een deel van het plaatje. Ik heb ’s morgens veel meer energie, mijn humeur is goed al zit ik te schrijven op een natte winderige januaridag en ik voel me ontspannen en heb alles onder controle.

Hoe ziet het leven eruit als je het 5:2-dieet volgt? Journalist en voormalig jojoër Kate Harrison beschrijft het in haar boek Het 5:2-dieet.

 • Lees meer in dit boek

  Het 5:2 dieet
  Het 5:2 dieet

  • Alles blijven eten wat je lekker vindt en toch je gewicht en gezondheid enorm verbeteren
  • Tips, wetenschappelijke gegevens, recepten en verhalen van ervaringsdeskundigen
  • Verander je houding ten opzichte van voedsel en word blijvend slanker en gezonder
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay

  Ook gezonder eten?

  Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

  Lees meer in dit boek  Het 5:2 dieet

  • Alles blijven eten wat je lekker vindt en toch je gewicht en gezondheid enorm verbeteren
  • Tips, wetenschappelijke gegevens, recepten en verhalen van ervaringsdeskundigen
  • Verander je houding ten opzichte van voedsel en word blijvend slanker en gezonder
  6,99
  Direct bestellen ➔
  Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

  Thuiswinkel waarborg

  Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay