Verschillende methodes van intermittent fasting op een rij

Lees meer over dit onderwerp in het dossier Intermittent fasting.

Er zijn heel veel manieren waarop je Intermittent Fasting kunt toepassen. De bekendste op een rijtje:

  • 5:2-methode, waarop je vijf dagen per week normaal eet en twee dagen beperkt. Op die twee vastendagen eet je 500-600 kcal. Lees meer over deze methode in het boek Het 5:2 dieet van Kate Harrison.
  • Alternate Day Fasting, waarbij je de ene dag maximaal 500 kcal eet en de andere dag wat en wanneer je wilt. Dit herhaal je continu. Dus elke keer een vastendag afgewisseld met een dag waarop je alles eet.
  • Eating Window, waarbij je alleen eet binnen een ‘eetraam’. Het meest toegepaste eetraam is 16/8 waarbij je gedurende 16 uur van de dag geen voeding tot je neemt en alleen eet binnen 8 uur. Dit kan tussen 10.00-18.00 zijn of tussen 12.00-20.00 en is dus naar eigen behoefte in te delen.
  • 24 uur Fasting, waarbij je 24 uur aan het vasten bent en niets eet. Dit doe je één dag per week; de overige dagen eet je wat je wilt zonder restricties.
  • Het Warrior Diet, waarbij je eet in een Eating Window van 4 uur. De overige 20 uur van de dag ben je aan het vasten. Je eet één grote maaltijd per dag (’s avonds).

Uiteraard zijn er nog veel meer varianten en manieren, bijvoorbeeld de methode die wordt beschreven in het boek Intermittent fasting. Die is een combinatie van en een variatie op de 5:2-methode en het eten in een zogeheten Eating Window. En in plaats van cold turkey te starten, integreer je ze stap voor stap in je leven. Zo hebben je lichaam en geest de tijd om
te wennen.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!