5 / 5. 1

Waarom je lage verwachtingen moet koesteren

Je geluk hangt meer dan wat dan ook af van je verwachtingen. Voor de meeste mensen wordt het leven meestal steeds beter. Daarom is het een belangrijke, maar ook een heel moeilijke vaardigheid om te zorgen dat je de lat niet steeds hoger legt. De eerste regel voor een gelukkig leven, zoals investeerder Charlie Munger suggereert, is het koesteren van lage verwachtingen. Maar waarom is dit zo belangrijk?

Wij delen belangrijkste inzichten uit het boek ‘Same as ever’ van Morgan Housel.

Verwachtingen stijgen

Voor de meeste mensen verbetert de kwaliteit van het leven gestaag dankzij technologische vooruitgang, economische groei en sociale ontwikkeling. Echter, dit zorgt er ook voor dat de verwachtingen van mensen even hard, zo niet harder, stijgen, omdat ook andere mensen, die je als maatstaf ziet, profiteren van de toegenomen welvaart. Dit leidt tot een constante staat van ontevredenheid, waarbij we altijd verlangen naar meer zonder echt te waarderen wat we al hebben.

Ons geluksgevoel is relatief

Deze gedachtegang is niet nieuw. De beroemde Franse filosoof Montesquieu merkte al op dat we ons geluk vaak overschaduwen door onszelf met anderen te vergelijken. Dit laat zien dat ons geluksgevoel relatief is. Hij schreef: ‘Als je alleen maar gelukkig wilde zijn, was dat niet zo moeilijk. Maar we willen gelukkiger zijn dan andere mensen en dat is altijd lastig, want we denken dat anderen gelukkiger zijn dan ze zijn.’

“We zijn geneigd elke voorzorgsmaatregel te nemen om onze materiële bezittingen te beschermen, omdat we weten wat die kosten. Maar tegelijkertijd verwaarlozen we dingen die veel kostbaarder zijn omdat er geen prijskaartje aan hangt. De echte waarde van dingen zoals je gezichtsvermogen, relaties of vrijheid kan voor ons verborgen blijven omdat er geen geld van eigenaar wisselt.” – Peter Kaufman

Richt je meer op wat je al hebt

Door onze verwachtingen bewust laag te houden, kunnen we ons meer richten op het waarderen van wat we al hebben, in plaats van ons te fixeren op wat we nog missen. In een tijd waarin sociale media ons constant bombardeert met beelden van mensen die een perfect leven lijken te leiden, is het belangrijk te onthouden dat deze beelden vaak niet de volledige realiteit weergeven. Dit kan ons beeld van ons eigen leven vervormen en ons minder tevreden maken dan we zouden kunnen zijn.

Tips om je verwachtingen bewust laag te houden

 • Oefen dankbaarheid
  Houd een dankbaarheidsdagboek bij, zoals de ‘5 minuten dankbaarheidsjournal’, en schrijf dagelijks drie dingen op waarvoor je dankbaar bent. Dit helpt je te focussen op wat je al hebt in plaats van wat je mist.
 • Stel realistische doelen
  Stel haalbare en realistische doelen voor jezelf en vermijd het stellen van onrealistische, hoge verwachtingen die moeilijk te bereiken zijn.
 • Stop met het vergelijken met anderen
  Vermijd het constant vergelijken van jezelf met anderen, vooral op sociale media. Iedereen deelt vaak alleen de hoogtepunten van hun leven, wat een vertekend beeld kan geven. Lees meer hierover in ons artikel ‘De invloed van sociale media op ons zelfbeeld’. Probeer daarom ook je gebruik van sociale media te beperken.
 • Omring jezelf met positiviteit
  Breng tijd door met mensen die je aanmoedigen om te waarderen wat je hebt en die een positieve invloed op je hebben.
 • Erken vooruitgang
  Herken en vier je eigen vooruitgang en successen, hoe klein ze ook mogen lijken. Dit helpt je te zien hoe ver je al bent gekomen.
 • Geniet van kleine dingen
  Leer om te genieten van de kleine dingen in het leven, zoals een mooie zonsondergang, een goed boek of een wandeling in de natuur.
 • Leef in het moment
  Oefen mindfulness en probeer in het huidige moment te leven in plaats van je zorgen te maken over de toekomst of te verlangen naar meer. Lees meer hierover in ons artikel ‘Meditatie: tips om te starten én vol te houden’.

“De eerste regel voor een gelukkig leven is lage verwachtingen koesteren. Als mensen irreële verwachtingen hebben zullen ze zich hun hele leven ellendig voelen. Je moet redelijke verwachtingen hebben en de goede en de slechte dingen zoals die zich voordoen stoïcijns accepteren.” – Charlie Munger 

Wees dankbaar

In een wereld waarin technologische vooruitgang, economische groei en sociale ontwikkeling ons leven steeds beter maken, is het makkelijk om verstrikt te raken in een eindeloze zoektocht naar meer. Toch ligt de sleutel tot geluk niet in het najagen van steeds hogere verwachtingen, maar in het bewust waarderen van wat we al hebben. Door een mindset van dankbaarheid en bewustzijn te kiezen, kunnen we ons geluk vinden in het hier en nu. Zo bereiken we een dieper geluk dat niet afhankelijk is van materiële rijkdom en sociale status.

Lees meer over persoonlijke ontwikkeling:

 

Wil je wekelijks gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔Same as ever

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Same as ever

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔