Brood uit de supermarkt: je kunt er natuurlijk je diepvriesvak mee vol stoppen … Maar wil je meer qua smaak, en brood dat voedzamer is en geen (kunstmatige) toevoegingen bevat, dan bak je je brood beter zelf. Ruim bijvoorbeeld op een avond of in het weekend tijd in voor bakwerkzaamheden, snij je baksel(s) in plakken en vries die in. Zo geniet je doordeweeks van gezond en lekker brood, zonder er veel tijd aan kwijt te zijn. Zelf brood bakken is eigenlijk erg makkelijk en je wordt er ook nog eens heel blij van. Hieronder vind je 9 gezonde en lekkere broodrecepten!
Je brood ook gezond beleggen? Op onze site vind je recepten voor 6 x gezond broodbeleg!
Het recept voor dit eenvoudige speltbrood komt uit het boek Heel Holland Bakt Brood van Robèrt van Beckhoven. Dit brood is gemaakt van deegbollen die tegen elkaar aan zijn gedrukt tot een soort rupsvorm – voor kinderen extra leuk om dit voedzame brood te eten. Na een dag of twee smaakt het nog lekkerder.
Het recept voor dit courgette bananen brood komt uit het boek Deliciously Ella Elke Dag van Ella Mills-Woodward, bekend van haar blog Deliciously Ella. Ze schrijft erover: “Ik vind dit heerlijk met een dikke laag amandelpasta en honing erop; dat is een zalig ontbijt of tussendoortje. Als dit in de oven staat, ruikt het in je keuken hemels naar vleugen vanille en kaneel.”
Dit glutenvrije superfood brood komt uit het boek Deliciously Ella van Ella Mills-Woodward. Ze schrijft erover: “Dit superfood brood behoort tot mijn basisvoeding. Ik heb altijd een paar sneetjes in mijn vriezer. Ik rooster het graag om het vervolgens te beleggen met zachte avocado, zelfgemaakte hummus, plakjes geroosterde tomaat en wat zaden of bonenkiemen voor een knapperige bite. Het is ook heerlijk om het brood in de soep te dopen of bij een salade te eten, om je maaltijd nóg gezonder te maken.”
Het recept voor deze focaccia komt uit het Broodbuik kookboek van William Davis. Hij schrijft erover: “Platte focacciabroden passen prima in de tarwevrije leefstijl omdat brood voor ons niet zoveel hoeft te rijzen. Ik ben dol op deze basisfocaccia, omdat het brood stevig blijft als het wordt gevuld met vlees en groente.”
Het recept voor dit kwarkbrood met frambozen komt uit het boek I love health van Daisy Oppelaar. Dit tussendoortje is toch veel lekkerder en gezonder dan een kant-en-klare koek uit de supermarkt? We love it!
Het recept voor dit basisbrood komt uit het Broodbuik kookboek van William Davis. Het is je uitgangspunt voor vele variaties. Je kunt het o.a. roosteren, bij het avondmaal eten of je kunt er gewoon wat roomkaas, amandelpasta of pindakaas op smeren.
Het recept voor dit Engels plattelandsbrood met speltmeel komt uit het boek Heel Holland Bakt Brood van Robèrt van Beckhoven.
Het recept voor dit Grieks kaasbrood met feta en oregano komt uit het boek Heel Holland Bakt Brood van Robèrt van Beckhoven.
Het recept voor dit superlekkere knoflookbrood met peterselie, citroen & roomkaas komt uit Samen eten van Jamie Oliver. Dit kookboek bevat meer dan 120 recepten om met vrienden en familie van te genieten en volop tips, tricks en keukenhacks, zodat je goed voorbereid en georganiseerd aan de slag kunt.
Klik hier voor meer tips.