Cupcakes: choco-bieten en appel-kaneel-rozijnen

Cupcakes: choco-bieten en appel-kaneel-rozijnen

Het recept voor deze cupcakes komt uit het boek Veggie Kidz van Monique Jansse, Eef Ouwehand en Kyra de Vreeze. Veggie Kidz is hét kookboek voor ouders die verantwoord, gemakkelijk en vegetarisch voor hun kinderen willen koken en bakken. De recepten in Veggie Kidz zijn snel, gemakkelijk en gemaakt met verse en pure ingrediënten, vrij van E-nummers en suikervrij.

Over dit recept in het boek: “Cupcakes zijn echt een van de leukste en makkelijkste dingen om samen te maken. En je kunt er eindeloos mee variëren. Ik vind het zelf leuk om klassieke ingrediënten als witte suiker, tarwemeel en boter steeds meer te vervangen door gezondere alternatieven. Of te experimenteren met nieuwe toevoegingen, zoals bieten- en appelrasp, die de cakejes frisser maken. Vooral de combinatie chocola en biet is een echte aanrader (weer een manier om groente te verpakken!), maar ook de combinatie appel-kaneel-rozijnen is volgens Zaina, de dochter van mijn vriend, ‘echt geniaal’.”

Ingrediënten

Verder nodig

  • bakblik voor 12 cupcakes
  • 12 papieren cakevormpjes
  • Staafmixer

Bereidingswijze

  • Verwarm de oven op 200°C. Zet de papieren cupcakevormpjes in het bakblik. Klop de boter of kokosolie met de rietsuiker (of kokosbloesemsuiker) tot een romig geheel. Voeg de eieren een voor een toe en blijf nog even doorkloppen, zodat het een luchtig beslag wordt. Voeg het bakpoeder en zout toe en zeef dan beetje bij beetje het meel erdoor. Klop dan nog 1 min. op hoge snelheid tot een luchtig en glad beslag.
  • Voor de choco-bietenvariant pureer je de bietjes met de cacao en het water met een staafmixer. Schep dit mengsel luchtig door het beslag heen.
  • Voor de appel-kaneel-rozijnenvariant schep je de appelrasp, de rozijnen en kaneel luchtig door het beslag heen.
  • Verdeel het beslag over de vormpjes en schuif het bakblik in het midden van de oven. Bak de cakejes zo’n 20 min. in de oven totdat ze gaar zijn. Haal ze uit de oven en laat ze nog even afkoelen in het bakblik.

Tip

Bakken is het uitgelezen moment om specerijen als kaneel en kardemom te gebruiken. Behalve dat ze smaak toevoegen, dragen ze ook bij aan de algehele gezondheid. De geur van kaneel stimuleert de hersenfuncties waardoor je kind zich beter kan concentreren en goed kan onthouden. Kardemom beschermt het gebit van je kind.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 20
  • Snel, simpel en gezond eten voor je kinderen
  • Kookboek voor ouders die verantwoord, gemakkelijk en vegetarisch willen koken en bakken
  • Met verse en pure ingrediënten, vrij van E-nummers en suikervrij