Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Geroosterde bloemkool van de bbq

Geroosterde bloemkool van de bbq

2.9 / 5. 18

  • 4
  • voorbereiding 1 uur, bereiding 30 minuten
  • Jord Althuizen
  • Bijgerecht
  • BBQ

Ingrediënten geroosterde bloemkool van de bbq

  • 3 l water
  • 5 verse laurierblaadjes
  • 1 knoflookteen, gepeld
  • 1 tl korianderzaad
  • 1 tl zout
  • 1 bloemkool, bladeren en stronk verwijderd
  • 2 el zonnebloemolie
  • 1 tl gerookte-paprikapoeder
  • MALAY-CURRYSAUS
  • 1 el korianderzaad
  • ½ el venkelzaad
  • ½ el komijnzaad
  • 1 el mosterdzaad
  • ½ el zwarte peperkorrels
  • ½ tl kurkuma
  • ½ tl chilipoeder
  • 1 el zonnebloemolie
  • 200 ml kokosmelk
  • 200 ml crème fraîche
  • zout
  • peper
  • verse bladpeterselie, grof gehakt
  • geroosterde gehakte amandelen

Verder nodig

  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • kwastje
  • 1 eikenhoutchunk (blok rookhout van circa 5 x 5 cm) of een handje eikenhoutsnippers
  • vijzel of kleine keukenmachine

Bereidingswijze geroosterde bloemkool van de bbq

  • Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Breng in een grote pan 3 liter water aan de kook met daarin de laurierblaadjes, knoflook, het korianderzaad en zout en laat 10 minuten zacht koken. Pocheer de bloemkool circa 5 minuten in het kookvocht en laat hem goed uitlekken. Meng de zonnebloemolie met het gerookte-paprikapoeder en bestrijk de bloemkool rondom goed met de olie. Voeg het rookhout toe aan de gloeiende kolen en zet de bloemkool op de BBQ. Rook en rooster de bloemkool 20-30 minuten, tot hij beetgaar is en mooi gekleurd. Voor een optimaal kleureffect bestrijk je de bloemkool tussentijds nog een paar keer met de olie.
  • Rooster voor de Malay-currysaus alle specerijen behalve de kurkuma en het chilipoeder circa 5 minuten in een droge koekenpan op laag vuur, tot de aroma’s sterker zijn geworden. Laat ze daarna afkoelen, doe ze in een vijzel met de kurkuma en het chilipoeder en maal fijn. Verhit de zonnebloemolie in een pan op laag vuur, voeg het specerijenmengsel toe en roer tot het goed is opgelost in de olie. Voeg de kokosmelk en crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de geroosterde bloemkool van de BBQ, lepel de currysaus erover en garneer met de bladpeterselie en geroosterde amandelen.

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch?

Het recept voor deze geroosterde bloemkool van de bbq komt uit het boek Smokey Goodness 3 van barbecue-held Jord Althuizen.

Smokey Goodness 3 is het echte barbecuewerk: stoer, slow en avontuurlijk. Met nieuwe flavours voor jouw favoriete Big Five op de barbecue: beef, pork, chicken, fish en… desserts. Ontdek dit keer de Zuid-Afrikaanse braai. Voor alle achtertuin avonturiers. Burning hot!

Bestel het kookboek Smokey Goodness 3 hier.

 

Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil wekelijks gezonde recepten ontvangen  ➔

Inkijkexemplaar van



Smokey Goodness 3

Jord Althuizen

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Ontdek de Zuid-Afrikaanse braai
  • Het echte barbecuewerk: stoer, slow en avontuurlijk
  • Nieuwe flavours voor jouw favoriete Big Five op de barbecue: beef, pork, chicken, fish en… desserts
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔