• 4
  • voorbereiding 1 uur, bereiding 30 minuten
  • Jord Althuizen
  • Bijgerecht
  • BBQ

Het recept voor deze geroosterde bloemkool van de bbq komt uit het boek Smokey Goodness 3 van barbecue-held Jord Althuizen.

Hij schrijft over dit recept, dat in het boek ‘Cape Malay Cauliflower’ heet: “Kaap de Goede Hoop was in de gouden eeuw een kruispunt van specerijenroutes en culturen. De tijden zijn inmiddels behoorlijk veranderd, specerijen trek je vandaag de dag gewoon uit het schap van de buurtsuper, maar de smaakinvloeden uit deze tijd zie je nog overal terug. In dit gerecht combineer je een icoon van de oer-hollandse keuken met de kaapse currykruiden om een killer veggie roast te maken. Met een vleugje rook uiteraard.”

  • Dit recept komt uit dit boek


    Smokey Goodness 3

    Jord Althuizen

    • Ontdek de Zuid-Afrikaanse braai
    • Het echte barbecuewerk: stoer, slow en avontuurlijk
    • Nieuwe flavours voor jouw favoriete Big Five op de barbecue: beef, pork, chicken, fish en… desserts
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij, Koolhydraatarm, Sojavrij, Suikervrij, Tarwevrij, Vegetarisch? >

Ingrediënten geroosterde bloemkool van de bbq

Verder nodig

  • BBQ met deksel voor indirect grillen
  • kwastje
  • 1 eikenhoutchunk (blok rookhout van circa 5 x 5 cm) of een handje eikenhoutsnippers
  • vijzel of kleine keukenmachine

Bereidingswijze geroosterde bloemkool van de bbq

  • Bereid een BBQ met deksel voor op indirect grillen en verhit deze tot een temperatuur van 180 °C is bereikt. Breng in een grote pan 3 liter water aan de kook met daarin de laurierblaadjes, knoflook, het korianderzaad en zout en laat 10 minuten zacht koken. Pocheer de bloemkool circa 5 minuten in het kookvocht en laat hem goed uitlekken. Meng de zonnebloemolie met het gerookte-paprikapoeder en bestrijk de bloemkool rondom goed met de olie. Voeg het rookhout toe aan de gloeiende kolen en zet de bloemkool op de BBQ. Rook en rooster de bloemkool 20-30 minuten, tot hij beetgaar is en mooi gekleurd. Voor een optimaal kleureffect bestrijk je de bloemkool tussentijds nog een paar keer met de olie.
  • Rooster voor de Malay-currysaus alle specerijen behalve de kurkuma en het chilipoeder circa 5 minuten in een droge koekenpan op laag vuur, tot de aroma’s sterker zijn geworden. Laat ze daarna afkoelen, doe ze in een vijzel met de kurkuma en het chilipoeder en maal fijn. Verhit de zonnebloemolie in een pan op laag vuur, voeg het specerijenmengsel toe en roer tot het goed is opgelost in de olie. Voeg de kokosmelk en crème fraîche toe en breng op smaak met zout en peper.
  • Haal de geroosterde bloemkool van de BBQ, lepel de currysaus erover en garneer met de bladpeterselie en geroosterde amandelen.

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

  • Dit recept komt uit dit boek


    Smokey Goodness 3

    Jord Althuizen

    • Ontdek de Zuid-Afrikaanse braai
    • Het echte barbecuewerk: stoer, slow en avontuurlijk
    • Nieuwe flavours voor jouw favoriete Big Five op de barbecue: beef, pork, chicken, fish en… desserts
    Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld


    • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
    • Veilig winkelen, bestellen en betalen
    • Laagste prijs op de nieuwste boeken
    • Regelmatig gratis e-books

    Thuiswinkel waarborg

    Onze veilige betaalmethoden:

    • Ideal
    • Mastercard
    • VISA
    • Bancontact
    • AfterPay

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

Dit recept komt uit dit boek



Smokey Goodness 3

Jord Althuizen

  • Ontdek de Zuid-Afrikaanse braai
  • Het echte barbecuewerk: stoer, slow en avontuurlijk
  • Nieuwe flavours voor jouw favoriete Big Five op de barbecue: beef, pork, chicken, fish en… desserts
27,50
Direct bestellen ➔
Je bestelt en rekent af bij: Boekenwereld
  • Boekenwereld.com: onze eigen boekwinkel
  • Veilig winkelen, bestellen en betalen
  • Laagste prijs op de nieuwste boeken
  • Regelmatig gratis e-books

Thuiswinkel waarborg

Onze veilige betaalmethoden:

  • Ideal
  • Mastercard
  • VISA
  • Bancontact
  • AfterPay