Bietensalade met quinoa en kiemgroenten
Ingredienten voor 4 personen
- 100 g quinoa
- 200 ml water
- 1 rauwe rode biet
- 2 el ciderazijn
- 2 el olijf- of lijnzaadolie (zie de tip hieronder)
- 230 g gemengde biologische kiemgroenten (zie de tip hieronder)
- 150 g gemengde zaadjes en vruchten, met onder meer gojibessen, gedroogde cranberry’s, bosbessen, zonnebloempitten, pompoenpitten en pijnboompitten
- 1–3 tl manukahoning of een andere dikke honing
- zeezout (of roze Himalayazout als je je echt helemaal uitleeft met dit recept!)
- Waterkers of andere groene slablaadjes, voor erbij
Verder nodig
Zo maak je het bietensalade
- Spoel de quinoa in een zeef onder de koude kraan af om eventuele sporen van saponien, een natuurlijk bitter laagje om de zaadjes, eraf te spoelen: het is meestal al voor het verpakken verwijderd, maar doe het toch maar voor de zekerheid. Doe de quinoa dan samen met het water in een steelpan, breng aan de kook, leg het deksel erop en kook de quinoa zo’n 15 minuten of tot al het water is geabsorbeerd en de quinoa zacht is en het buitenste laagje is opengegaan.
- Boen intussen de rode biet schoon als hij biologisch is of schil hem anders en rasp hem in een grote kom. Voeg de quinoa toe (die misschien nog warm is), de ciderazijn, olijf- of lijnzaadolie, kiemgroenten en het gemengde zaad en de vruchten. Hussel alles voorzichtig, proef het even en voeg nog honing en zout toe.
- Ik serveer dit gerecht graag met wat groene slablaadjes: waterkers past er perfect bij. Deze salade blijft lang goed, dus je kunt hem van tevoren bereiden.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
- Lijnzaadolie is een geweldige bron van omega-3-vetzuren, maar om optimaal van de gezonde eigenschappen gebruik te kunnen maken moet hij heel vers zijn, dus bewaar hem in de koelkast en gebruik hem binnen 3 tot 4 weken. Hij kan goed worden ingevroren, dus je kunt een deel ervan in de diepvries bewaren tot je hem nodig hebt.
- Biologische kiemgroenten zijn verkrijgbaar bij natuurvoedingswinkels. Je kunt ze ook heel makkelijk thuis laten groeien als je daar de tijd voor hebt.
- Maak het veganistisch: Gebruik ahornsiroop in plaats van honing.
Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?
Het recept voor deze bietensalade met quinoa en kiemgroenten komt uit het kookboek 30 minuten vegetarisch van Rose Elliot.
Over dit recept schrijft Rose: “Rauwe bietjes zitten vol voedingsstoffen, zijn een boost voor het immuunsysteem, zuiveren de lever en laten je op een natuurlijke manier high voelen vanwege het effect op de serotonine in het lichaam. Ze smaken ook nog eens verrukkelijk – ik ben er dol op. Ik heb ook nog een aantal andere ingrediënten toegevoegd die bekendstaan om hun gezonde eigenschappen.”