Zelf visbouillon maken
Ingredienten voor voor 1,5 liter personen
- 4 kruidnagels
- 2 uien, doormidden gesneden
- 1 kg visgraten, bijvoorbeeld van zeebaars, schelvis en heilbot
- Venkelknol, fijngesneden
- 1 knoflookbol, doormidden
- 2 wortels, geschild en in stukken
- 2 preien, schoongemaakt, in vieren
- 1 laurierblad
- 8 peperkorrels
- 7 g zout
- Kruiden zoals tijm, peterselie, rozemarijn – wat je maar in de koelkast hebt liggen
Verder nodig
Zo maak je het
- Steek een kruidnagel in elke halve ui. Doe de uien met de andere ingrediënten in een grote pan, giet er ruim water overheen en breng aan de kook.
- Kook de visbouillon 20 minuten op laag vuur; de smaak trekt snel uit de dunne graten.
- Schep het schuim dat komt bovendrijven weg met een schuimspaan. Let er ook op dat de bouillon niet te veel inkookt. Dus zodra er iets droog komt te staan, moet je wat water toevoegen.
- Zeef voor gebruik de vaste bestanddelen uit de bouillon.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Zelf visbouillon maken? Dit recept komt uit het boek Lekker Miljuschka van Miljuschka Witzenhausen. In Lekker Miljuschka deelt de 24Kitchen-chef haar favoriete recepten met jou. Als moeder van twee kinderen weet Miljuschka als geen ander hoe moeilijk het af en toe is om hun iets voor te schotelen wat ze lusten. Daarom bevat dit boek de gezonde kinderrecepten die bij haar thuis een succes zijn. Maar Miljuschka zou Miljuschka niet zijn als ze geen aandacht zou besteden aan de guilty pleasures! Zo deelt ze in dit kookboek het recept van haar superzondige cheesecake en andere guilty-as-hell recepten.
Over het maken van bouillon schrijft Miljuschka: “Bouillon noem ik ook wel het vloeibare goud. Nu verwacht ik heus niet dat je nooit meer een bouillonblokje gebruikt, maar het is wel zonde als je alleen dat gebruikt. Zo’n blokje geeft veel smaak en dat is logisch, omdat het bijna alleen maar uit smaakmakers en zout bestaat. Zelfgetrokken bouillon daarentegen zit vol met goede stoffen die helpen tegen (jawel, dames) cellulitis, je immuunsysteem verbeteren en een fantastische umami-smaak hebben. Niet voor niks staat oma met kippenbouillon op de stoep als je ziek bent. Het is een eeuwenoude penicilline. Ik bewaar altijd alle botten, karkassen en schillen om daar eens in de week bouillon van te trekken. Zo gebruik je je eten optimaal.”