Gezond aan tafel logo

Diabetes en koolhydraatbeperkt eten: 7 weetjes

17 mei 2019

Klachten en aandoeningen

Auteur: Yvonne Lemmers
Je leest meer over dit onderwerp in het Dossier Diabetes

Diabetes en koolhydraatbeperkt eten is een goede combinatie. Waarom? Hier 7 vragen over diabetes type 2 en type 1 en koolhydraatbeperking (zoals met Grip op koolhydraten, het dieet van Yvonne Lemmers) beantwoord.

1. Waarom is koolhydraatbeperking een goed idee, ook als je diabetes hebt?

Voor de verwerking van koolhydraten is insuline nodig. Als je minder koolhydraten eet, is er ook minder insuline nodig. Omdat de insulineregulering bij iemand met diabetes type 2 niet werkt, krijg je veel last van bloedsuikerschommelingen. Minder koolhydraten eten heeft dan al snel effect. Je bloedsuikerwaarden worden beter, je honger verdwijnt, je raakt makkelijker kilo’s kwijt, hebt meer energie en slaapt beter.

Ook voor type 1 is koolhydraatbeperking een aanrader. Er hoeft minder insuline gespoten te worden, met daardoor minder kans op hypo’s. Hoge suikerwaarden kunnen bovendien gepaard gaan met laaggradige ontstekingen. Als je minder koolhydraten eet, lopen je bloedsuikerwaarden ook minder hoog op. En hoe minder hoge bloedsuikers des te minder kans op complicaties nu en later.

2. Diabetes type 2 en veel koolhydraten eten is dus geen goede combinatie?

Nee. Als je veel en vaak koolhydraten eet, wordt je lichaam ‘verdoofd’ door het grote aanbod. De cellen worden resistent en het lichaam maakt steeds meer insuline aan om aan de vraag te voldoen. En dat is nu juist wat je niet wilt als je diabetes type 2 hebt. Insuline is het enige vetproducerende hormoon van ons lichaam. Dus omgekeerd werkt het ook. Afvallen lukt meestal niet bij een hoge insulinespiegel. Met koolhydraatbeperking dwing je je lichaam om zijn eigen vetten te gebruiken. De overgang naar vetverbranding kan even wat lichamelijke ongemakken geven, maar zodra je lichaam daaraan gewend is, zul je snel resultaat merken. Je hebt meer energie en minder trek.

3. Wat doet koolhydraatbeperking voor je bloedsuiker?

Je bloedsuikerwaarden verbeteren snel, worden stabieler. Dat betekent dat je minder pieken naar beneden én minder naar boven hebt. Dat voelt fijn en goed. De insulinegevoeligheid van het lichaam neemt toe, medicatie kan hierdoor afgebouwd worden en diabetes 2 kan in veel gevallen zelfs helemaal omgekeerd worden.

Ook bij diabetes type 1 worden de bloedsuikers veel stabieler met minder uitschieters naar boven en beneden.

4. Waar moet je op letten als je koolhydraatbeperkt wilt gaan eten en diabetes hebt?

Als je koolhydraatbeperkt gaat eten, is de kans groot dat je al snel de medicatie kunt gaan afbouwen. Het is daarom belangrijk om dit in overleg te doen met een diabetesverpleegkundige. Door koolhydraatbeperkt te eten, wordt je insulineresistentie minder en reageert je lichaam beter op koolhydraten. Je lichaam komt in de vetverbranding en kan met zijn eigen lichaamsvetten de bloedsuiker aanvullen indien nodig.

5. Hoe begin je met koolhydraatbeperkt eten? Wat zijn de eerste goede stappen?

Laat je naast de diabetesverpleegkundige begeleiden door een diëtist die bekend is met koolhydraatbeperking. Grip op koolhydraten heeft een netwerk van GOK-diëtisten die je kunnen begeleiden in de omschakeling en het vertrouwd raken met je nieuwe eetpatroon.

Het is even wennen aan deze nieuwe manier van eten, maar bedenk dat alles in het begin even tijd kost. Binnen enkele weken voelt koolhydraatbeperking al goed en vertrouwd. Wat je eet en drinkt, is smaakvol en voedend. En de vele lichamelijke en geestelijke voordelen die je gaat ervaren, helpen om niet terug te vallen in het cirkeltje van honger en overeten.

6. Wat moet je vooral meer eten?

Meer groenten en vezels. Het is het beste om aan elke maaltijd groenten toe te voegen, bijvoorbeeld met een salade of wat rauwkost. Extra vezels zijn ook belangrijk. Kies voor vezelrijke koolhydraatarme crackers en brood en eet het liefst zo min mogelijk tussendoortjes. En als je trek hebt, kies dan voor een handje gemengde noten, een gekookt ei, stukje kaas of worst of plakje ham. Onthoud dat helemaal geen koolhydraten meer eten niet vol te houden is. Grip op Koolhydraten is geen koolhydraatarm dieet, maar een beperking van het aantal koolhydraatrijke eetmomenten. Koolhydraatbeperkt dus! Dat betekent dat je nog steeds fruit, aardappelen, brood en rijst mag eten, maar wel minder.

7. Hoe zorg je dat je deze eetmethode volhoudt met alle verleidingen op de loer?

NEE zeggen tegen het grote aanbod van zoetigheid en koolhydraatrijke voedingsmiddelen is JA zeggen tegen een goed gevoel en energie! Leg de nadruk op je goed voelen, nu en straks. Ga daarom altijd voorbereid op pad, ook als je in de verleiding wordt gebracht op feestjes en verjaardagen. Maak een koolhydraatbeperkt dagmenu of het liefst zelfs een weekmenu en probeer je daaraan te houden.

Je zult merken dat je met GOK veel minder last hebt van bloedsuikerschommelingen. Hierdoor is het makkelijker om verleidingen te weerstaan.

Met GOK zijn party’s, feestjes en verjaardagen makkelijk te doen. Óf je zet je koolhydraatuurtje in waardoor je toch die appelflap of een paar stukjes stokbrood mee-eet en de rest van de dag/avond koolhydraatarme keuzes maakt. Óf je kiest bewust voor koolhydraatarme hapjes en dranken en je neemt op een ander tijdstip van de dag je voedzame koolhydratenuur. Ga wat later naar verjaardagen als de gebaksronde al voorbij is. En drink spa-rood uit een wijnglas. Dat staat feestelijk.

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!