Gezond aan tafel logo

Test: Heb je prediabetes?

14 juni 2018

Klachten en aandoeningen

Je leest meer over dit onderwerp in het Dossier Diabetes

Om de risico’s van diabetes te voorkomen is het van belang te weten of je diabetes hebt of dat je je in de inluidende prediabetesfase bevindt. Analyse van de suikerwaarden in het bloed is de voornaamste manier om een diagnose te stellen. Er zijn twee soorten onderzoek mogelijk: een nuchtere glycemietest en de geglyceerde hemoglobinetest.

Test prediabetes

Behalve bloedonderzoek is er nog een andere, even efficiënte manier om je profiel te bepalen. Een Fins team heeft een vragenlijst opgesteld om je risico op diabetes te bepalen. Het werk van prof. Jaana Lindstrom, dat de basis vormt voor de FINRISC-test (Finnish Diabetes Risk Score), wordt wereldwijd erkend en toegepast. Hier vind je een test die op dit onderzoek is geïnspireerd zodat je met behulp van simpele vragen je profiel kunt bepalen. Op basis van de antwoorden krijg je een indicatie welk risico je loopt om, op de korte of lange termijn, diabetes type 2 te ontwikkelen.

powered by Typeform

Prediabetes is nog terug te draaien…

Vroegtijdig onderkende prediabetes is een waardevolle indicator. Het is zowel een sterk alarmsignaal als een kans om snel te reageren om weer controle te krijgen over je stofwisseling en je gezondheid. Vergeet ook niet dat een goede verzorging en beheersing van diabetes type 2, waarbij je gezond eet en genoeg beweegt (oftwel een goede leefstijl hanteert), de mogelijkheid biedt complicaties te beperken of te voorkomen.

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!