Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

0 / 5. 0

Stop de eeuwige trek: 10 tips om anders en minder vaak te eten

Auteur: Tamara de Weijer
Je leest meer over dit onderwerp in het Dossier Diabetes

Als je twee uur na het ontbijt alweer trek hebt, ben je zeker niet de enige. Heel veel mensen hebben om half elf een stuk ontbijtkoek of een boterham nodig om de lunch met moeite te halen.

Ze komen de middag niet door zonder een appel en een banaan, een paar rijstwafels met hagelslag of een mueslireep. En ook in de avond blijft hun maag rommelen; chipje hier, toastje daar. Ik hoor het vaak in mijn praktijk: ‘Dokter, ik kan altijd wel eten, de hele dag door.’ Als je zeven keer of meer per dag iets eet of drinkt (anders dan water, thee of koffie zonder suiker en melk) ben je zeker geen uitzondering. De hele dag hongerig zijn voelt niet fijn. Veel mensen zijn vrijwel continu bezig met eten en niet-eten. Hun hoofd is vol gedachten over wat ze wel willen maar van zichzelf niet mogen eten. En ze voelen zich schuldig over wat ze hebben genomen maar misschien beter hadden kunnen laten staan. Daarbij komt dat vaak eten best veel tijd kost. Kortom, ik begrijp heel goed dat patiënten in mijn praktijk hun eeuwige trek verwensen.

Vaak eten, meer honger

Anders dan je misschien zou verwachten, krijg je van vaak eten niet minder maar juist meer honger. De oplossing hiervoor is tamelijk eenvoudig: minder vaak en anders eten dan je gewend bent. Ik zal je vertellen hoe dit zit.

Ons lichaam houdt van stabiliteit en evenwicht. Hoe minder uitschieters hoe beter. Zo zijn we biologisch geprogrammeerd. Als je eet, neemt de hoeveelheid suiker in je bloed toe. Je lichaam maakt in reactie hierop een hormoon aan (insuline) om de suikerspiegel te verlagen.

Je bloedsuiker stijgt snel als je producten eet die veel suiker en snelle koolhydraten bevatten. Witbrood, cola en fruitsap, muffins en Japanse mix zorgen bijvoorbeeld voor een suikerpiek gevolgd door een stoot insuline. Je lijf wil zo snel mogelijk van het overschot aan suiker af, het wil terug naar normaal en zet alles op alles om de suiker op te ruimen. En dit merk jij maar al te goed. De insuline zorgt ervoor dat de hoeveelheid suiker in je bloed snel afneemt. Hierdoor is je suikerspiegel binnen twee uur zo laag dat je lichaam opnieuw vraagt om brandstof. Voor jou voelt dit als honger die je aanzet tot eten. Voor je het weet, rol je van suikerpiek naar suikerpiek en eet je de hele dag door. Je zult begrijpen dat je zo meer energie binnenkrijgt dan je verbruikt en dat je aankomt.

Metabole ontregeling

Als dit jaren duurt en je steeds zwaarder wordt, is de kans groot dat het hormoon insuline op een gegeven moment de suiker in het bloed niet meer aankan. Je hebt steeds meer insuline nodig om dezelfde hoeveel suiker op te ruimen. Medisch gezien is er dan sprake van metabole ontregeling. Een zorgelijke situatie omdat je een verhoogd risico loopt op het ontwikkelen van bijvoorbeeld diabetes type 2.

Als je dit zo leest, zie je van een afstandje waarschijnlijk al waar ik naartoe wil. Juist! Als het je lukt de vicieuze cirkel te doorbreken van pieken, dalen, honger, eten en weer pieken, dan bevrijd je jezelf van je eeuwige trek en loop je minder risico op het ontwikkelen van welvaartsziekten. En als je weet dat je suikerspiegel vooral flink stijgt van suiker en industrieel zwaar bewerkte voedingsmiddelen, dan ligt de oplossing voor de hand. Als je anders gaat eten, verlos je jezelf van het gevoel elke twee uur te moeten eten. Na een korte overgangsperiode zul je merken dat je genoeg hebt aan drie goed verzadigende maaltijden per dag: ontbijt, lunch en avondeten. In plaats van de hele dag door bezig te zijn met eten, geef je je lijf en je hoofd rust. Je bent minder bezig met eten, je houdt tijd over en ook voor je gebit is het beter.

Nu alleen nog even doen. Om je op weg te helpen, vind je hieronder een lijstje met tips die ik vaak geef om anders en minder vaak te eten.

Mijn tien beste eetadviezen

  1. Eet vooral verse en zo min mogelijk industrieel bewerkte producten waaraan suiker en zout is toegevoegd
  2. Eet veel groente en twee stuks fruit per dag
  3. Eet zo min mogelijk (producten met) suiker
  4. Doe rustig aan met zetmeel en kies altijd de volkorenvariant
  5. Gebruik extra vierge olijfolie
  6. Gebruik noten, pitten, zaden en avocado voor meer verzadiging
  7. Eet één of twee keer per week (vette) vis
  8. Doe rustig aan met vlees, vooral rood en/of bewerkt vlees
  9. Eet voldoende tijdens de maaltijden om tussendoor geen trek te krijgen
  10. Neem de tijd om te eten en ervan te genieten


Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Je gezondheid verbeteren met een gezonde leefstijl
  • Informatie, praktische tips en handige weekmenu’s
  • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring.
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Eet beter in 28 dagen met huisarts Tamara de Weijer

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

  • Je gezondheid verbeteren met een gezonde leefstijl
  • Informatie, praktische tips en handige weekmenu’s
  • Gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek en praktijkervaring.
Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔