5 / 5. 1

Train je nervus vagus voor meer ontspanning en minder stress

We zoeken voortdurend naar manieren om onze gezondheid en stressbestendigheid te verbeteren. Een belangrijk onderdeel van ons zenuwstelsel, de nervus vagus, speelt hierin een grote rol. Net zoals spieren kun je deze zenuw trainen en sterker maken om je gezondheid en stressbestendigheid te verbeteren.

Wij leggen je uit wat de nervus vagus is, waarom het belangrijk is, en hoe je deze zenuw kunt stimuleren. De inzichten komen uit het boek ‘Fit Fab 40’ van Nanneke Schreurs.

Wat is de nervus vagus?

De nervus vagus is de langste zenuw in het lichaam die van de hersenen naar verschillende organen loopt, zoals de darmen, maag, hart en longen. Het is een onderdeel van het parasympathische zenuwstelsel, dat verantwoordelijk is voor de “rust-en-herstelfuncties” van het lichaam. Deze zenuw helpt bij het reguleren van onze emoties en gevoelens en speelt een cruciale rol in onze psychologische en emotionele gezondheid.

Het belang van de nervus vagus

In ons lichaam is er een balans tussen het sympathische zenuwstelsel (ons gaspedaal) en het parasympathische zenuwstelsel (onze rem). Voor velen van ons is deze balans verstoord, waarbij we te vaak het gaspedaal indrukken en te weinig de rem gebruiken. Dit leidt tot stress, vermoeidheid en diverse gezondheidsklachten. De nervus vagus, ook wel de koningin van het parasympathische zenuwstelsel genoemd, helpt deze balans te herstellen. Wanneer deze goed functioneert, is er veel activiteit, wat een teken is van goede gezondheid, mentale welzijn en stressbestendigheid. Bij een slecht functionerende nervus vagus is er weinig activiteit, wat vaak voorkomt bij mensen die snel gestrest raken en moeite hebben zichzelf te kalmeren na stressvolle situaties.

Lees ook: Tabe Ydo over de kracht van bewuste ademhaling

Hoe train je deze zenuw?

Net zoals spieren kun je de nervus vagus trainen om sterker te worden en beter te functioneren. Hier zijn enkele methoden om deze zenuw te stimuleren:

1. Zingen

Volgens onderzoek stimuleer je de zenuw door zowel alleen als samen met anderen te zingen. Door samen te zingen synchroniseren je ademhalingspatronen en je hartritme, wat een positief effect heeft.

2. Wandelen op blote voeten

Wandelen op blote voeten in de natuur, zoals over zand of een bospad, stimuleert de zenuwuiteinden in je voetzolen die door je hele lichaam lopen en helpt de zenuw te activeren.

3. Meditatie

Tijdens meditatie verhoogt het activiteitsniveau van de nervus vagus automatisch. Mediteren met de Om-mantra kan de activiteit van de zenuw verder verhogen en tegelijkertijd de activiteit van de amygdala (het emotionele centrum van de hersenen) verlagen.

4. Yoga

Lichaamsbeweging in welke vorm dan ook kan de nervus vagus stimuleren, maar yoga verdient extra aandacht doordat het de activiteit van de zenuw verbetert door stimulatie van het parasympathische zenuwstelsel. Bovendien verbetert yoga de productie van GABA, een neurotransmitter die een grote rol speelt bij ontspanning.

5. Acupunctuur

Acupunctuur, vooral rond het oor, kan de activiteit van de zenuw verbeteren.

6. Voetreflexologie

Onderzoek toont aan dat voetreflexologie een stimulerend effect heeft op de nervus vagus.

7. Sociale interactie

Positieve sociale interacties en emoties hebben een duidelijk verband met fysieke gezondheid, wat waarschijnlijk veroorzaakt wordt door de nervus vagus. Samen lachen en leuke tijden doorbrengen met vrienden kan deze zenuw stimuleren en relaties versterken.

Hoe meet je de activiteit van de nervus vagus?

Om te weten hoe het met jouw nervus vagus is gesteld kun je je hartslagvariabiliteit (HRV) meten. Deze wordt uitgedrukt in milliseconden en geeft veel inzicht in je herstel, stressniveau, emotionele toestand en vermoeidheid. Er zijn verschillende hulpmiddelen beschikbaar, zoals de Oura-ring en apps zoals HRV4training, die je kunnen helpen je HRV te meten.

Meer weten? In haar boek Fit Fab 40 presenteert Nanneke Schreurs 10 stappen om met de juiste aanpassingen in leefstijl, voeding ook na je 40ste fit en slank en fabuleus door het leven te gaan. Nanneke is voedingsdeskundige, orthomoleculair therapeut en personal trainer. Zij publiceerde eerder Fit vega(n) Food en Intermittent Fasting en ontwikkelde recepten voor Faya Lourens en Vivian Reijs.

Lees meer van Nanneke Schreurs:

Nanneke heeft een hele informatieve Masterclass ‘Vetverbranding na je 40ste’ ontwikkeld. Je kunt deze nu hier gratis bekijken.



Fit Fab 40

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Fit Fab 40

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔