Surinaams koken: volop gezonde en lekkere gerechten

Geschreven door SuriMAMs

“Ik heb net voor jullie gekookt ‘mi goedoes’ (schatjes), jullie eten schep ik op hoor!” Zo gaat dat bij de meeste Surinaamse families. Geen kopje koffie met een koekje, maar er staat altijd een bordje eten voor je klaar. Zeg daar maar nee tegen als de heerlijke geuren uit de keuken je tegemoet komen!

Roti kip en broodje pom?

De Surinaamse keuken, dat is toch roti kip en een broodje pom? Dit hoorden wij vaak en toen wisten wij zeker: ons tweede kookboek moet over meer gaan dan roti en pom. De Surinaamse keuken heeft zoveel meer gezonde en lekkere gerechten te bieden! Eigenlijk gebruiken we zoveel groenten en fruitsoorten, dat het er te veel zijn om op te noemen. Gelukkig zijn ze steeds beter te verkrijgen in Nederland. Denk aan de plaatselijke markt, de foodmarkten, de toko op de hoek, en ook bij de grotere supermarkten. En vraag gerust je marktkoopman om tips; hij zal ze waarschijnlijk al te graag met je delen!

Surinaamse groenten

Het bijzondere aan Surinaamse groenten is dat de voedingswaarde vaak vele malen hoger is dan de groenten die wij hier kennen. Neem de sopropo en de antroewa (ook wel de bittere, ijzeren dames genoemd), de klaroen maar ook kikkererwten, pompoen, mango, gember en niet te vergeten de aardvruchten (zoals de zoete aardappel).

Klaroen, antroewa, sopropo en de Surinaamse spinazie zijn groentes met een hoog ijzergehalte, zelfs nog meer dan broccoli. Ze zijn goed voor je huid en weerstand. De klaroen is een groente die lijkt op bladspinazie. Heel lekker in een quiche! Antroewa is heerlijk in een maaltijd en sopropo kan je ook als ingrediënt toevoegen bij de groene smoothie.

De zoete aardappel gebruiken we vaak in een ovengerecht of gekookt met een stukje biologische kip op zijn Surinaams bereid.

Kook met liefde en aandacht

De Surinaamse keuken heeft zoveel te bieden qua gezonde groenten en fruit en je kunt goed variëren. Ons motto is: kook met liefde en aandacht want dat verdient je lichaam!

Wil je ook heerlijk verse en gezonde Surinaamse gerechten maken?

Surimam cooking 2 - Moreen, Aretha en Martha Waal

Surimam cooking 2 bevat o.a. 60 toegankelijke Surinaamse recepten, met een overvloed aan kruiden en groenten. Bestel het boek in onze webshop Boekenwereld.

Klik hier voor meer tips.