Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

5 / 5. 2

Slaap jezelf Slank

“Nog nooit hoorde ik iemand zeggen: “Ik wil graag minder vet en meer spiermassa en dus ga ik de komende tijd meer aandacht aan mijn slaappatroon geven”. Toch is je slaap een eerste vereiste om goede resultaten te behalen met een voedings-en of trainingsprogramma. De meesten denken als eerste aan voeding en training wanneer het gaat over afvallen. Maar aanpassingen op dat gebied hebben weinig zin als je te weinig of slecht slaapt. Slaap is volgens mij dan ook de meest onderschatte leefstijlfactor als het gaat om vet verliezen, gezondheid en onze hormoonbalans. Slaap jezelf dus slank!”

Aan tafel met: Nanneke Schreurs

1. ‘First things first’

Begin dus bij het begin en start met het optimaliseren van je slaap!!

Slaaptekort beïnvloedt op verschillende manieren je energieverbruik, stofwisseling en hoe je lichaam reageert op voeding en training. Zo veroorzaakt het een verhoogde eetlust (je wil meer eten), wordt je gevoeliger voor voedselprikkels van buitenaf door een vermindering van impulscontrole in je brein; krijg je meer trek in hoogcalorische voeding (meer vet, suiker en junkfood) en vermindert je verzadigingsgevoel. Minder slapen betekent in de regel dus vaak ongemerkt meer eten van mindere kwaliteit. Tevens brengt het je verbranding letterlijk omlaag en zal je lichaam de voorkeur geven aan vetopslag en zal het minder energie uittrekken voor spieropbouw.

Best een zorgwekkende combinatie van allemaal factoren die uiteindelijk te herleiden zijn tot je slaap.

2. Slaaptekort en je lichaamssamenstelling

In een wetenschappelijk onderzoek werden twee groepen deelnemers (mannen en vrouwen) gevolgd die gedurende 14 dagen een dieet volgden waarbij ze in een calorietekort zaten. De ene groep sliep niet langer dan 5,5 uur; de andere groep 8,5 uur.  In allebei de groepen verloren de deelnemers dankzij het calorietekort gewicht. Maar….(nu komt het interessante) wat ze aan gewicht verloren was verschillend. Bij de deelnemers met slaaptekort (5,5 uur slaap) bestond het grootste gedeelte van het gewichtsverlies uit spiermassa in plaats van vet! En dit is niet het enige onderzoek dat de positieve invloed van slaap (of negatieve invloed van een slaaptekort) op je lichaamssamenstelling heeft aangetoond. Uiteindelijk komt het elke keer op hetzelfde neer: wanneer je niet genoeg slaapt, is je lichaam minder bereid om vetmassa te verliezen en/of spiermassa op te bouwen.

Voldoende slaap van een goede slaapkwaliteit zijn dus een eerste voorwaarde voor succesvol vetverlies. Hoe je je slaap kunt optimaliseren maar ook welke factoren er allemaal nog meer van invloed zijn op je vetverbranding en daarmee dus vetverlies kunnen stimuleren of saboteren kun je lezen in mijn, net verschenen Handboek Vetverbranding.

3. Masterclass vetverbranding

Wil je meer weten over het verliezen van vet, afvallen en/of het opbouwen van spiermassa? Heb je specifieke vragen over vetverbranding? Kortom, wil je weten hoe je je vetverbranding optimaliseert en je metabolisme boost zonder diëten? Bekijk dan onze gratis Masterclass! Meer informatie over de Masterclass vind je hier.

 

Lees verder over vetverbranding en een gezond gewicht:

 Handboek Vetverbranding

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


Handboek Vetverbranding

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔