Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl

10 gezonde Franse gerechten voor vakantiestemming

De zomervakanties zijn begonnen! Al jaren is Frankrijk de populairste vakantiebestemming onder Nederlanders. Ben jij een van de ca. 1,8 miljoen Nederlanders die dit jaar afreist naar het land van de croissants, camembert, fromage, quiche en andere lekkernijen? Hieronder vind je recepten van 10 lekkere, gezonde Franse gerechten, om alvast in vakantiestemming te komen. Of te blijven, als je al terugbent. Bon appétit!

Naar een ander vakantieland? Bekijk onder andere ook onze Griekse, Italiaanse, Mexicaanse, Engelse, Thaise, Spaanse en Turkse gerechten.

1. Hartige briochebroodjes

Het recept voor deze hartige briochebroodjes komt uit het boek Heel Holland Bakt Brood van Robèrt van Beckhoven. Deze broodjes zijn een luxueuze combinatie van twee favoriete Franse ontbijtbroden. Ze zijn rijk, boterachtig en verfijnd met een cakeachtig kruim onder een lichte, luchtige korst.

Hartige briochebroodjes (Heel Holland Bakt) - Gezond aan tafel - recept

2. Boeuf bourguignon

Het recept voor deze boeuf bourguignon komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters. Ze schrijven erover: “Dit is ons idee van een boeuf bourguignon – met een smaak die rijker is dan Bill Gates. Prima voor een party, want je kunt het meeste werk van tevoren doen.”

Boeuf bourguignon - Gezond aan tafel - recept

3. Pissaladière (ansjovis taartje)

Het recept voor dit ansjovis taartje (pissaladière), eigenlijk een Provençaalse pizza, komt uit het boek Vis uit blik van Bart van Olphen.

Ansjovis taartje pissaladière - Gezond aan tafel - recept

4. Hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn

Een variant op de Franse quiche, deze hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn komt uit Het allermakkelijkste kookboek ter wereld light van J.-F. Mallet.

Hartige taart met tomaat, geitenkaas en rozemarijn - Gezond aan tafel - recept

5. Zeewier socca pizza

Het recept voor deze zeewier socca pizza komt uit het boek Groente uit zee. Socca is een traditionele Franse hartige pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel. Dit recept leent zich echter ook bij uitstek om pizza’s mee te maken, en wel glutenvrije pizza’s. Je kunt de basis natuurlijk voor allerlei doeleinden gebruiken, maar voor Groente uit zee kan het niet anders dan dat umami de boventoon voert en zeewier dé smaakmaker is. Begeleid dit recept met een frisse groene salade.

Zeewier socca pizza - Gezond aan tafel - recept

6. Provençaalse groenteschotel

Het recept voor deze Provençaalse groenteschotel komt uit het boek Het anti-diabetes programma van Réginald Allouche. Dit lunchgerecht is heerlijk met rauwkost naar keuze (of ’s winters groentesoep zonder aardappel of ’s zomers gazpacho), plakken gebraden rosbief met knoflook en tijm en naturel schapenyoghurt (recepten in het boek).

Provençaalse groenteschotel - Gezond aan tafel - recept

7. Vegetarische cassoulet

Het recept voor deze vegetarische cassoulet komt uit het boek PUUR! Vegamama van Pauline Schonewille. Lekker met knapperig brood en extra vierge olijfolie om te dippen en een lekkere groene salade met Franse dressing en tomaatjes.

Vegetarische cassoulet - Gezond aan tafel - recept

8. Tonijn met ratatouille

Het recept voor deze tonijn met ratatouille komt uit het boek Echte mannen dieet beter (w)eten, beter wegen van The Hairy Dieters. Tonijn is een lekkere, voedzame vis, en met mediterrane ratatouille maak je er een echte zomerse maaltijd van. Je vrienden komen als vliegen op dit visfeest af… sorry! Koop wel goede tonijn, dan kun je hem nog een beetje rauw laten.

9. Kabeljauw met tomaten, mozzarella en olijven

Het recept voor deze kabeljauw met tomaten, mozzarella en olijven komt uit het boek Fit in 15 van Joe Wicks. Dit is een simpel en heerlijk gerecht gebaseerd op een klassieke Franse combinatie. Als je geen kabeljauwfan bent, kun je een andere witvis gebruiken.

Kabeljauw met tomaten, mozzarella en olijven - Gezond aan tafel - recept

10. Andijviesalade met een lauwwarme ei-mosterd-spekjessaus

Het recept voor deze andijviesalade met een lauwwarme ei-mosterd-spekjessaus komt uit het boek De smaak van de Amish van Han Wilmink. Een oud familierecept dat terug gaat naar de Elzas.

Andijviesalade met een lauwwarme ei-mosterd-spekjessaus - Gezond aan tafel - recept

Klik hier voor meer tips.