Zeewier socca pizza
Ingredienten voor 4 personen
- Socca
- 340 g kikkererwtenmeel
- 1½ tl fijn zeezout
- ½ tl versgemalen zwarte peper
- 1½ el verse Italiaanse kruiden, fijngehakt (bijvoorbeeld oregano, tijm en/of rozemarijn)
- 1½ el ‘persil de la mer’ (zeepeterselie)
- 75 g kalamata-olijven, ontpit en in ringetjes gesneden
- 600 ml lauwwarm water
- Sap van ½ citroen
- 5 el olijfolie
- Extra olijfolie om in te bakken
- Toppings voor de socca
- 25 g zeespaghetti
- 16 groene asperges
- 400 g cherrytomaten, gewassen, ontkroond en gehalveerd
- 1 rode ui, gepeld en in ringen gesneden
- Olijfolie
- Grof zeezout
- Versgemalen zwarte peper
- Soccasaus
- Ingrediënten voor 1 x Zeepesto (zie elders op deze website)
- Extra
- Vers basilicum of rucola
- Edelgistvlokken of Everything Goes Weed Mix (zie boek)
- Extra vergine olijfolie
Verder nodig
- Handmixer
- Bakplaat
- Koekenpan
Zo maak je het
- Bereid allereerst het beslag van de socca. Meng in een grote kom kikkererwtenmeel met zeezout, peper, Italiaanse kruiden, ‘persil de la mer’ en olijven. Voeg vervolgens al roerend water, citroensap en olijfolie toe. Mix goed. Het beslag moet redelijk dik zijn. Dek af met een theedoek en laat minimaal 30 minuten rusten, zodat het kan indikken.
- Kook ondertussen de zeespaghetti volgens de gebruiksaanwijzing op de verpakking, giet af en dep goed droog. Zet apart.
- Bereid de Zeepesto volgens het recept uit het boek (zie ook op deze website). Zet weg tot de socca klaar is.
- Verwarm de oven voor op 200 °C. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Maak de asperges schoon met keukenpapier en verwijder de harde kontjes. Leg de asperges samen met de cherrytomaten en rode ui op de bakplaat. Besprenkel met olijfolie, hussel en breng op smaak met een beetje zeezout en versgemalen zwarte peper. Bak de groente in de voorverwarmde oven in ongeveer 25 minuten goudbruin en knapperig. Laat de oven aan staan, maar verwijder de bakplaat met de groente en verlaag de temperatuur naar 180 °C.
- Zet een groot bord klaar om de gebakken socca’s op te laten glijden. Verwarm vervolgens een klein scheutje olijfolie in de koekenpan. Giet hierin een scheut van het soccabeslag. Bak beide zijden ongeveer 3 minuten tot de socca stevig en gaar is. Als je weleens pannenkoeken bakt, zal dit proces je bekend voorkomen. Hussel de socca voorzichtig los van de pan en laat op het grote bord glijden. Herhaal dit proces met het overige beslag. Je zou er ongeveer 6 socca’s uit moeten kunnen halen, dat is 1,5 per persoon.
- Haal ondertussen de groente van de bakplaat en bekleed de bakplaat met een schoon stuk bakpapier. Leg hierop wat socca’s naast elkaar. Heb je meerdere lagen in je oven en meerdere bakplaten, of heb je kleinere socca’s gebakken, dan kun je ze wellicht allemaal tegelijk in de oven schuiven. Besmeer de socca’s met wat Zeepesto. Garneer met de groente uit de oven en wat zeespaghetti. Bak de socca’s 2 tot 3 minuten af in de warme oven. Garneer de socca’s met flink wat verse basilicum of rucola, wat edelgistvlokken of Everything Goes Weed Mix en maak af met wat druppeltjes goede olijfolie.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Glutenvrij | Koemelkvrij | Lactosevrij | Tarwevrij | Veganistisch | Vegetarisch?
Het recept voor deze zeewier socca pizza komt uit het boek Groente uit zee. Groente uit zee is een kookboek van Lisette Kreischer, Stichting Noordzeeboerderij en Marcel Schuttelaar. Het is het eerste boek over zeewier en de dagelijkse keuken, met 50 heerlijke en verrassende recepten. Zeewier eten is lekker, diervriendelijk en gezond (rijk aan o.a. eiwitten en ijzer).
Over dit recept in het boek: “Socca is een traditionele Franse hartige pannenkoek gemaakt van kikkererwtenmeel. Dit recept leent zich echter ook bij uitstek om pizza’s mee te maken, en wel glutenvrije pizza’s. Je kunt de basis natuurlijk voor allerlei doeleinden gebruiken, maar voor Groente uit zee kan het niet anders dan dat umami de boventoon voert en zeewier dé smaakmaker is. Begeleid dit recept met een frisse groene salade.”
Wil je regelmatig gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: