5 / 5. 1

Alleen aan tafel: de kracht van solo dineren

In een wereld vol afleidingen en sociale verplichtingen kan het moeilijk zijn om tijd voor jezelf te vinden. Toch kun je juist in die momenten van eenzaamheid ware moed en zelfvertrouwen ontwikkelen. Robin Sharma, bestsellerauteur en leiderschapscoach, deelt in zijn nieuwste boek een krachtige les over solo dineren.

Wij delen enkele inzichten uit het boek The wealth money can’t buy’ van Robin Sharma.

Voordelen van solo dineren

Door regelmatig alleen te eten, leer je niet alleen jezelf beter kennen, maar ontwikkel je ook de moed om andere uitdagingen in je leven aan te gaan. Want hoe ontwikkel je moed? Simpel. Door regelmatig dingen te doen die je eng vindt! Robin schrijft hierover in zijn boek: “Het ongemak van groei is altijd kleiner dan de pijn van spijt. En in je laatste uur zul je niet rouwen om alles wat je hebt gedaan, maar juist om alles wat je hebt gelaten. Alle dromen die je niet hebt nagejaagd, alle angsten die je nooit onder ogen hebt gezien, alle kansen die je niet hebt gegrepen, alle reizen die je niet hebt gemaakt, alle boeken die je niet hebt gelezen en alle liefde die je niet hebt gegeven.”

“Een geweldige manier om je zelfvertrouwen en algehele onbevreesdheid te verbeteren is door alleen te eten.” – Robin Sharma

Tekenen van ware moed

Robin merkt op dat wanneer we alleen uit eten gaan, we geneigd zijn onze telefoons te pakken en door feeds te scrollen. Maar zelden zie je iemand gewoon alleen zitten zonder apparaat in de hand, omringd door anderen die lachen, drinken, eten en vrolijk zijn. Het risico nemen om door anderen gezien te worden als iemand die ‘niet goed genoeg’ is om met anderen uit te gaan, niet bang zijn om als een buitenbeentje beschouwd te worden, en bereid zijn om aangestaard te worden—dit zijn volgens Robin tekenen van ware moed. De manier waarop je één ding doet, bepaalt hoe je alles doet. Wanneer je in één aspect moedig bent, train je jezelf om in alle opzichten dapper te zijn.

“Het ongemak van groei is altijd kleiner dan de pijn van spijt.” – Robin Sharma

Tips om solo dineren leuker en aangenamer te maken

 • Kies je favoriete locatie
  Ga naar een restaurant waar je je prettig voelt. Een gezellige bistro, een café met een mooi uitzicht, of een restaurant met je favoriete keuken kan de ervaring leuker maken.
 • Lees een boek of tijdschrift
  Neem een goed boek, een interessant tijdschrift of een krant mee. Dit kan een goede manier zijn om jezelf te vermaken terwijl je wacht op je maaltijd.
 • Ga mensen kijken!
  Gebruik de tijd om rustig om je heen te kijken en te observeren. Mensen kijken kan verassend leuk zijn!
 • Schrijf of journal
  Neem een notitieboekje mee en schrijf je gedachten, ideeën, of reflecties op. Dit kan een geweldige tijd zijn om te journalen en je gedachten op papier te zetten.
 • Probeer nieuwe gerechten uit
  Probeer tijdens solo dineren nieuwe gerechten of smaken uit.
 • Mediteer of ontspan
  Gebruik de tijd om te mediteren of gewoon te ontspannen. Focus op je ademhaling en geniet van het moment.
 • Geniet van je eigen gezelschap
  Sta jezelf toe te genieten van je eigen gezelschap. Realiseer je dat het volkomen normaal en ontspannend is om alleen te eten.

Solo dineren: een krachtige oefening

Solo dineren is een krachtige oefening om je zelfvertrouwen te vergroten. Het stelt je in staat om onafhankelijkheid te omarmen, je eigen gezelschap te waarderen en ongemak om te zetten in persoonlijke groei. Dus waar wacht je nog op? Zet de stap, geniet van een maaltijd in je eigen gezelschap en ontdek hoe deze kleine daad van moed je leven positief kan transformeren!

Lees ook:

 

Wil je regelmatig gratis inspiratie voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Ja ik wil tips en tricks voor een gelukkige en gezonde leefstijl ontvangen  ➔The wealth money can't buy

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔


The wealth money can't buy

Dit artikel is gebaseerd op dit boek

Lees meer over dit boek ➔ Bestel dit boek ➔