Suikervrije scones met kaneel, cranberry’s en noten
Ingredienten voor 10-12 stuks personen
- Voor de vulling
- 50 g ongezoete cranberry’s
- 4 el palmsuiker
- 2 tl kaneel
- 80 g ongebrande, ongezouten noten (combinatie van walnoten, pecannoten, hazelnoten en/of amandelen)
- 10 g (rauwe) cacaonibs of 20 g suikervrije chocola, in stukjes
- Voor het deeg
- 350 g speltbloem
- 4 tl wijnsteenbakpoeder
- Snufje zeezout
- 75 g koude biologische roomboter + 1 el op kamertemperatuur
- 150 - 160 ml (karne)melk
- 1 biologisch ei
Verder nodig
Zo maak je het suikervrije scones
- Wel de cranberry’s 10 minuten in kokend water. Doe over in een vergiet en laat uitlekken. Snijd de cranberry’s als ze groot zijn wat fijner. Meng in een kommetje de palmsuiker en kaneel. Hak de noten grof. Rooster de noten kort in een droge koekenpan.
- Verwarm de oven voor op 180 °C. Meng speltbloem, wijnsteenbakpoeder en zeezout in een kom. Snijd de boter boven de kom in snippers. Wrijf boter en speltbloem tussen je vingers tot een kruimelstructuur. Voeg geleidelijk aan 150 milliliter (karne)melk toe en kneed alles tot een samenhangend en soepel deeg. Voeg als het deeg te stug is nog wat extra melk toe.
- Bestuif het werkvlak met bloem en rol het deeg uit tot een rechthoekige lap van ongeveer een halve centimeter dik. Smelt ongeveer een eetlepel roomboter en besmeer de lap deeg ermee. Bestrooi met de kaneelsuiker. Verdeel de cranberry’s, noten en cacaonibs erover.
- Rol het deeg in de lengte op tot een lange worst. Snijd het deeg in tien tot twaalf stukken en leg de stukken met het snijvlak naar boven op een met bakpapier beklede bakplaat. Laat de stukken elkaar licht raken. Klop het ei los en bestrijk de scones ermee. Bak de scones in ongeveer 20 minuten gaar en goudbruin.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Serveer ze warm met ongezoete mascarpone of crème fraîche. Geef er thee bij.
Wil je meer recepten uit de categorie Suikervrij | Tarwevrij?
Dit recept voor suikervrije scones met kaneel, cranberry’s en noten is van orthomoleculair voedingsdeskundige Anne Marie Reuzenaar. Het komt uit haar Natuurlijk! Zonder suiker kookboek. De scones zijn niet gezoet met geraffineerde suiker, maar met palmsuiker. Palmsuiker is een ongeraffineerde snelle suiker, gewonnen uit het sap van de arengapalmboom. De voordelen van palmsuiker: het bevat nog veel voedingsstoffen en heeft een gemiddeld effect op de bloedsuikerspiegel. Nadelen: het wordt vaak gemengd met rietsuiker en is ook te koop in geraffineerde vorm. Het advies is dus: koop de ongeraffineerde vorm, gebruik met mate en combineer met zuivere stevia.