Gezond aan tafel logo
In beweging naar een gezondere leefstijl
Cupcakes met vlierbessen

Cupcakes met vlierbessen

0 / 5. 0

Ingrediënten cupcakes met vlierbessen

  • 1 biologische limoen
  • 80 g zachte boter
  • 70 g suiker
  • zout
  • 1 ei
  • 50 g bloem
  • 1 zakje vanillepuddingpoeder
  • 1 tl bakpoeder
  • 1 grote el yoghurt
  • 2 el vlierbloesemsiroop

Verder nodig

  • 3 el vlierbloesemsiroop
  • 100 g poedersuiker
  • 24 papieren minivormpjes

Bereidingswijze Cupcakes met vlierbessen

  • Doe de papieren vormpjes in de 24 kommetjes van een cupcakebakblik. Verwarm de oven voor op 175 °C. De limoen wassen met heet water, droog wrijven, pellen en uitpersen. Houd het sap apart voor het glazuur.
  • Doe de boter, suiker, een snufje zout en 1 tl limoensap in een maatbeker en roer ze met een mixer met gardes tot een romig geheel. Voeg het ei toe en roer tot de suiker is opgelost. Meng bloem, vanillepuddingpoeder en bakpoeder door elkaar en roer dat door het botermengsel. Roer er met een paar slagen ook de yoghurt en vlierbloesemsiroop doorheen.
  • Doe het mengsel in een spuitzak en verdeel het over de papieren vormpjes. Bak de cupcakes in het midden van de oven in ca. 12 minuten goudgeel. Neem ze uit de oven en doorboor iedere cupcake meteen een aantal keer met een in vlierbloesemsiroop gedoopte prikker. Laat de cupcakes afkoelen.
  • Roer de poedersuiker glad met 2 el limoensap en giet het in een diepvrieszakje. Snijd het puntje ervan af en versier de cupcakes met spiraalvormige straaltjes. Eventueel garneren met gesuikerde vlierbloesems.

Tip

  • De cupcakes zijn ook verrukkelijk met een topping van roomkaas. Roer 300 g roomkaas los met 4 el vlierbloesemsiroop, 2 zakjes Bourbon vanillesuiker en 1 tl geraspte schil van een biologische limoen. Doe het mengsel in een spuitzak met een klein tuutje en versier iedere cupcake met een flinke toef.
  • Zelf vlierbloesemsiroop maken? Breng 1½ liter water met 1,2 kg suiker aan de kook en roer tot de suiker is opgelost. Was 3 biologische limoenen en 1 biologische sinaasappel met heet water en snijd ze in schijfjes. Doe de limoenen, sinaasappel en 40 gram citroenzuur bij de suikersiroop. Schud 30 vlierbloesemtrossen uit (niet wassen!), doe ze in een grote glazen kom en giet de siroop erover. Roer het geheel voorzichtig door en laat het 3-4 dagen afgedekt staan. Af en toe doorroeren. Leg een zeefdoek in een vergiet en giet het vlierbloesemmengsel erdoor. Vang de siroop op in een pan. Breng de vloeistof aan de kook, giet deze terwijl hij nog kookt in 4 flessen van een halve liter en sluit ze meteen af. De vlierbloesemsiroop blijft ca. 6-8 maanden goed. Giet een scheut vlierbloesemsiroop door een glas gekoelde sekt, witte wijn of water en je hebt een hemels zomerdrankje.

Dit recept voor cupcakes met vlierbessen komt uit het boek Koken uit de natuur van Diane Dittmer. In Koken uit de natuur geeft Diane Dittmer advies over wildplukken en gratis en gezond eten uit de natuur. Wat kun je veilig plukken en hoe verwerk je het daarna in je eten? Dit kookboek bevat naast beknopte informatie over wildplukken 66 eenvoudige recepten voor verrassende gerechten en drankjes met kruiden, paddenstoelen en vruchten uit de natuur. De recepten zijn geordend naar wat je per seizoen in bos en veld of zelfs in de berm kunt vinden.

Over dit recept schrijft Diane: “Deze kleine gebakjes zijn onweerstaanbaar voor snoepkousen. Omdat ze na het bakken in vlierbloesemsiroop worden gedrenkt, zijn ze heerlijk vochtig. Ze gaan erin als koek wanneer de koffie geserveerd wordt …”

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Inkijkexemplaar van