Hartige taart met venkel, komijn en geitenkaas

Hartige taart met venkel, komijn en geitenkaas

Het recept voor deze hartige taart met venkel, komijn en geitenkaas komt uit het boek Vier seizoenen koken met Gartine van het leukste lunchrestaurantje in Amsterdam, Gartine (van Kirsten Eckhart en Willem-Jan Hendriks).

Over dit recept schrijven ze: “Venkel is een van de makkelijkste groenten om te verbouwen in de tuin. Het is een schitterend gezicht, wanneer je ’s ochtends de tuin in loopt en al dat prachtige groen ziet in de ochtendzon. In volle glorie reikt het groen tot je heup en wanneer je je hand erover haalt, verspreidt er zich een heerlijke anijsachtige geur. Je kunt deze taart ook in een lage cakevorm maken, zoals is te zien op de foto. Je zult dan wat vulling overhouden.”

Het recept voor de aspergesalade die je bij de hartige taart kunt serveren, vind je in het boek.

Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch? >

Ingrediënten hartige taart met venkel

  • 4 velletjes bladerdeeg, ontdooid
  • 1 el zonnebloemolie
  • 1 middelgrote ui, in dunne ringen gesneden
  • 380 g vastkokende aardappels, ongekookt, zeer dun gesneden
  • 150 g venkel, zeer dun gesneden
  • 30 g platte peterselie, fijngesneden
  • 1 teentje knoflook, fijngesneden
  • 200 g zachte geitenkaas
  • 10 g komijnzaad
  • 4 eieren
  • 180 ml slagroom
  • 170 ml melk
  • 5 g zout
  • versgemalen peper
  • 1 eierdooier

Verder nodig

  • taartvorm van 24 cm doorsnede of een cakevorm van 35 x 11 x 2,5 cm
  • Deegroller
  • bloem om werkblad mee te bestuiven

Bereidingswijze hartige taart met venkel

  • Verwarm de oven voor op 190 ˚C. Bestuif het werkblad met wat bloem. Leg hier een velletje bladerdeeg op en bestrijk de rand met een beetje water. Leg het volgende velletje op de rand en maak een rechthoek, laat de randen 1 cm overlappen. Bestrijk de lange rand met water en leg de andere twee velletjes er met de randen op, zodat je een vierkant hebt. Bestuif de bovenkant van het bladerdeeg ook met wat bloem en rol het uit tot een vierkante lap. Je kunt de velletjes bladerdeeg ook op elkaar stapelen, licht met bloem bestuiven en dan uitrollen tot een grote, vierkante lap van ruim 28 cm x 28 cm.
  • Vet de bodem en rand van de taartvorm in met olie en bekleed deze met het bladerdeeg. Laat het deeg een beetje over de rand hangen. Prik gaatjes in de bodem.
  • Verdeel de uienringen over de taartbodem, daarna de aardappel en de venkel. Strooi hier peterselie, knoflook, geitenkaas en komijnzaad over. Roer 3 eieren, de slagroom, melk, zout en peper goed door elkaar. Schenk dit mengsel in de taartvorm. Sla het overhangende deeg terug over de vulling. Roer het resterende ei en de dooier goed door elkaar en bestrijk de deegrand met een kwastje gelijkmatig met het ei. Zet de taart in het midden van de oven en bak in circa 55 minuten gaar.

Tip

  • Wijntip: Marco & Vittorio Adriano, Sauvignon, Basarico 2012, Italië
  • Muziektip: Wendy McNeill, Ask me no questions

Zo ziet dit recept eruit in het boek

Bekijk meer pagina’s uit dit boek in het gratis inkijkexemplaar.

Ook gezonder eten?

Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!

Inkijkexemplaar van

€ 29.99

Dit recept komt uit dit boek

Vier seizoenen koken met Gartine

Gartine

  • Proef de gerechten van Amsterdams leukste lunchrestaurantje nu ook thuis
  • Heerlijke moestuin-recepten (zo lekker, dat de NY Times en Time Out erover schrijven)
  • Met wijn- en muziektips: joie de vivre als lifestyle