Biefstuk in wild peperblad
Ingredienten voor Voor ca. 20-30 rolletjes personen
- 1 stengel citroengras, heel fijngehakt of gemalen
- 2 tenen knoflook, geperst
- ½ el vissaus
- 1 el sojasaus
- 1 el riet- of kristalsuiker
- 1 el Chinese rijstwijn (Shaoxing-rijstwijn) of medium dry sherry
- 1 dessertlepel sesamolie
- 1 dessertlepel grof gemalen zwarte peper
- 1 tl zout
- 300 g malse biefstuk aan één stuk
- 1 pakje wilde-peperbladeren, ca. 30 stuks, schoonwassen en even droogdeppen voor gebruik
- 2 el zonnebloemolie om te bakken
- Tafelsalade
- Vissausdressing
- 2-3 el lente-uiolie
- 100 g ongezouten en/of geroosterde pinda’s, grof gemalen
Verder nodig
- 6 satéprikkers
Zo maak je het
- Meng voor de marinade het citroengras, de knoflook, vissaus, sojasaus, suiker, Chinese rijstwijn en sesamolie plus de zwarte peper en het zout in een kom.
- Snijd de biefstuk dwars op de draad in zeer dunne plakjes (ca. 1,5 mm) en meng die door de marinade. Laat minstens 30 minuten marineren bij kamertemperatuur. Een nacht van tevoren in de koelkast kan ook, maar vergeet niet om het vlees dan eerst op kamertemperatuur te laten komen. Zet intussen de tafelsalade, vissausdressing, lente-uiolie en pinda’s klaar.
- Pak een blad, draai het zo dat de mooie glanzende kant onder ligt en leg twee plakjes vlees op het puntje van het blad (dus niet bij de stengel). Rol het op tot aan de stengel; die kun je eventueel gebruiken om het rolletje vast te zetten. Je kunt bij het rollen de zijkanten openlaten of dichtvouwen. Rijg ongeveer vier tot zes rolletjes op één satéstokje.
- Verhit in een koekenpan met antiaanbaklaag de zonnebloemolie op halfhoog vuur en bak daarin de spiesjes 2 minuten per kant. Biefstuk is snel gaar, dus bak ze niet te lang.
- Leg de spiesjes op een schaal, verdeel er een eetlepel lente-uiolie en geroosterde pinda’s over en serveer direct.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij | Lactosevrij?
Dit recept voor biefstuk in wild peperblad komt uit het kookboek An An Vietnamese Familierecepten van Mai Nguyen.
Over dit recept in het boek: ‘Verwar dit wilde peperblad (bij de Chinese toko te koop onder de naam cha plu leaf of la lot) niet met betelblad (betel leaf, sirih of piper betle). Dit betelblad is niet eetbaar! Het wordt gekauwd samen met onder andere betelnoot, tabak en kruiden en na een lange tijd weer uitgespuugd. Het geeft een donkerrode kleur in de mond en maakt de tanden zwart. Het kauwen hiervan schijnt de honger te stillen maar werkt ook verslavend. Het peperblad in dit gerecht lijkt er enigszins op maar is kleiner en zachter en wél eetbaar. Het geeft een heel aparte kruidige geur af als je het roostert of bakt. Het enige nadeel is dat je huis er na een aantal dagen nog naar ruikt.’