Roze koek (Vegan)

Ingredienten voor 1 persoon

  • Beslag
  • 200 g plantaardige yoghurt
  • 1/4 tl amandelextract
  • 170 g poedersuiker
  • 60 g zonnebloemolie
  • 100 g patentbloem
  • 120 g amandelmeel
  • 1/4 tl fijn zout
  • 5 g bakpoeder
  • Fondant
  • 200 g bakkersfondant
  • Roze kleurstof (of gebruik vermalen dragonfruit als natuurlijke kleurstof. Let op, roze/rode kleurstof bevat vaak karmijn en is dus niet altijd plantaardig)
  • 1 el rozenwater

Verder nodig

  • Zes gladde tartelettesvormpjes van 8 cm doorsnede
  • Garde
  • Bakpapier
  • (Suiker) thermometer

Zo maak je het

  1. Vet de zes vormpjes in met wat olie. Verwarm de oven voor op 180 °C.
  2. Klop met een garde de yoghurt, amandelextract en poedersuiker door elkaar.
  3. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten toe en klop tot je geen klontjes meer ziet.
  4. Vul de tartelettevormpjes tot twee derde met het beslag en bak 20 tot 25 minuten.
  5. Zet de vormpjes met biscuit direct op het aanrecht en bedek ze met een vel bakpapier en een bakplaat.
  6. Laat de koeken goed afkoelen voordat je de bakplaat verwijdert en ze uit de vormen lost.
  7. Maak je hand goed nat en haal daarmee, al scheppend, het fondant uit de verpakking. Warm het fondant au bain-marie op tot 37 °C.
  8. Let op dat het niet warmer wordt want dan slaat je fondant dof uit. Meng met een spatel het rozenwater en kleurstof door de fondant.
  9. Lepel een flinke klodder fondant op je roze koek en smeer dit uit zodat de koek mooi bedekt is.
  10. Laat het te veel aan fondant terug in de pan druipen en haal vervolgens een schone vinger langs de rand van de koeken om druipers te voorkomen.
  11. Prik eventuele luchtbelletjes met een cocktailprikker door zodat ze een mooie egale laag krijgen.
  12. Laat het fondant ongeveer 30 minuten uitharden voordat je de koeken serveert.

Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl

Tip

De auteur schrijft over dit recept: Toen ik als Frans jochie op de middelbare school in Nederland roze koeken ontdekte, was ik om. Ik schaam me dan ook niet om toe te geven dat ik ze regelmatig stiekem als lunch at. Dit recept is de volwassen versie van de roze koek, met een amandelbiscuit voor een verfijndere smaak en rozenwater om de zoetigheid van de fondant te verzachten.”

Wil je meer recepten uit de categorie Veganistisch?

In Heel Holland Bakt Vegan van Heel Holland Bakt-winnaar Enzo Pérès-Labourdette ontdek je in handige stap voor stap-recepten de echte Franse vegan patisserie. Met prachtig zelfontworpen omslag.

Dat plantaardig bakken echt net zo lekker is als klassiek met boter en ei, heeft Enzo Nederland en de jury eens en voor altijd laten proeven. Zelfs meesterbakker Robèrt van Beckhoven is om.

Van eenvoudige tapenadevlinders tot roze kadetjes, frambozentartelettes of een ware bûche met kastanje en hazelnoot, er is een heerlijk vegan bakrecept voor elk moment van de dag. Bon appétit!

Credits beeldmateriaal: Mitchell van Voorbergen


Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief:

Het recept is gebaseerd op dit boek
Heel Holland Bakt Vegan