Pita courgette-falafel
Ingredienten voor 1 persoon
- Voor de pita’s
- 60 g tarwebloem
- 50 g magere kwark of skyr
- 4 g bakpoeder
- 2 g knoflookpoeder
- Voor de falafel
- 260 g kikkererwten (uitgelekt gewicht)
- 2 teentjes knoflook, gepeld
- 150 g courgette
- 30 g tarwebloem
- Voor de saus
- 180 g komkommer
- Zout en peper
- 1 teentje knoflook
- 100 g magere kwark
- 5 ml citroensap
- Voor de topping
- 30 g tomaat + 10 g krulsla
Zo maak je het
- Begin met de pita’s. Meng in een kom de tarwebloem, de magere kwark, het bakpoeder, het knoflookpoeder en een snufje zout tot een egaal deeg. Laat het deeg even rusten.
- Maak de saus. Verwijder de zaadlijsten van de komkommer, leg de komkommer op een bord en bestrooi met zout. Laat 10 minuten zweten en dep het vocht eraf.
- Rasp de komkommer in een kom. Pers de knoflook. Voeg kwark, citroensap en knoflook toe. Breng op smaak met peper en zout. Meng tot een egale saus.
- Verwarm de airfryer of oven voor tot 180 °C. Maak de falafel. Spoel de kikkererwten af. Maal de kikkererwten met de knoflooktenen in een blender of keukenmachine tot een pasta.
- Haal de zaadlijsten uit de courgette en rasp de courgette. Meng in een kom de kikkererwtenpasta en courgette goed. Voeg de tarwebloem toe en breng op smaak met zout. Meng goed, voeg extra bloem toe als het te plakkerig is.
- Vorm twaalf gelijkmatige falafelschijfjes van het deeg. Bak de falafelschijfjes ca. 30 minuten in de oven en ca. 14 minuten in de airfryer tot ze goudbruin zijn. Keer ze halverwege om.
- Verdeel het deeg in twee gelijke porties en vorm hiervan met je handen twee bollen. Leg de bollen tussen twee bakpapiertjes en rol ze uit tot ze een diameter van ca. 10 cm hebben.
- Spray een koekenpan in met bakspray en bak de pita’s ca. 4 minuten per kant, dus ca. 8 minuten in totaal, totdat ze goudbruin zijn. Snijd de pita’s open. Snijd de tomaat in plakjes. Beleg de pita’s met krulsla, tomaat, falafel en saus.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Lot Beukers schrijft over het recept: “In de tijd dat ik na het stappen in een shoarmazaak belandde, at ik graag een pita falafel met heel veel saus, voor mij ultiem comfortfood. Deze variant is heel lekker en voedzaam!”
Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?
Afvallen zonder dieet of valse beloftes, mét eerlijke en onderbouwde feiten over voeding en beweging. Lot Beukers heeft al duizenden mensen blijvend geholpen af te vallen. Ben jij de volgende?
In ‘Afvallen zonder bullshit’ vertelt Lot Beukers het zoals het is: voor afvallen bestaan helaas geen toverdranken of wonderdiëten. Want elk dieet werkt wel een beetje, maar de kans op afhaken na een dag of drie is groot. Wat werkt dan wel? Een negatieve energiebalans (simpel gezegd: minder eten dan je nodig hebt) en het monitoren van je persoonlijke caloriebudget (simpel gezegd: echt bijhouden wat je eet & drinkt). Betekent dat nooit meer lekker eten? Zeker niet, want het leven is een feestje en Lot laat zien dat dat zeker ook geldt voor wie graag blijvend en duurzaam op gezond gewicht blijft!
Credits beeldmateriaal: Melissa de Vos
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: