Vega bolognese van Jamie Oliver
Ingredienten voor 6 personen
- 20 g gedroogd eekhoorntjesbrood
- 2 grote rode uien
- 2 tenen knoflook
- 2 wortels
- 2 stengels bleekselderij
- 2 takjes verse rozemarijn
- Olijfolie
- 1 vers laurierblad
- 100 ml chianti
- 1 blik groene linzen (400 g)
- 2 blikken gepelde tomaten (à 400 g)
- 450 g volkorenspaghetti
- ½ bosje bladpeterselie (15 g)
- 100 g Parmezaanse kaas
Verder nodig
- Braadpan
- Houten lepel
- Rasp
Zo maak je het
- Week het gedroogde eekhoorntjesbrood in een kommetje kokend water. Pel de uien en knoflook, schil de wortels en maak de bleekselderij schoon. Hak alles samen met de rozemarijnnaaldjes fijn en meng goed. Zet een grote braadpan met 1 eetlepel olie op matig laag vuur en doe daarin het groentemengsel en de laurier. Leg een deksel op de pan en bak het geheel 20 minuten, terwijl je af en toe roert, tot de groenten zacht zijn.
- Snijd het geweekte eekhoorntjesbrood fijn. Zeef het weekvocht en doe dit samen met het eekhoorntjesbrood in de pan. Zet het vuur matig hoog, giet de chianti erbij en laat het inkoken. Voeg de linzen, inclusief vocht, en de tomaten toe. Maak de tomaten met een houten lepel stuk. Vul elk tomatenblikje voor de helft met water, spoel de blikjes uit en giet dit water in de pan. Breng de saus aan de kook, zet het vuur laag en laat hem 35 minuten pruttelen, of tot hij heerlijk dik is. Proef en breng op smaak.
- Kook ondertussen de spaghetti volgens de aanwijzingen op de verpakking in een grote pan met gezouten kokend water. Giet de spaghetti af en vang daarbij een kopje van het kookwater op. Schep de spaghetti door de bolognesesaus en voeg indien nodig een scheutje van het kookwater toe. Snijd de bovenste helft van de bos peterselie fijn, rasp het grootste deel van de Parmezaanse kaas en meng beide door de pasta. Schep de borden vol, rasp de rest van de kaas erover en ga aan tafel.
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Tip
Wil je meer recepten uit de categorie Vegetarisch?
Dit recept voor vega bolognese van Jamie Oliver, met een massa groenten, linzen en parmezaan, komt uit het boek Superfood voor familie en vrienden. Jamie schrijft erover: “Door in plaats van gehakt linzen te gebruiken, krijg je behalve koper ook eiwitten en een hoop extra vezels binnen – maar je hebt een minder vette saus dan de standaard bolognese!”
Super food voor familie en vrienden is een kookboek vol superfood-recepten voor het hele gezin. Jamie Oliver laat hierin zien dat super food niet alleen supergezond is, maar ook superlekker. De gerechten maken het heel makkelijk om een gezond eetpatroon te ontwikkelen voor het hele gezin.
Wil je wekelijks gratis gezonde recepten in je inbox ontvangen? Schrijf je dan in voor onze nieuwsbrief: