Kruidige falafel met zurige salade en tahindressing
Ingredienten voor 4 personen
- 200 g gierst
- ½ tl kurkuma
- 400 ml groentebouillon of water met wat zout
- Regenboogsalade
- 1 tl agavesiroop
- ½ tl zout
- 2 el rodewijnazijn
- ½ tl extra vergine olijfolie
- 400 g gemengde groene, witte en rode kool, in dunne reepjes
- 10 cm komkommer, in blokjes
- 3 lente-uitjes, in dunne ringen
- Een handvol verse peterselie, gehakt
- Groene falafels
- 500 g kikkererwten uit blik, uitgelekt en afgespoeld
- 50 g bladgroenten, zoals spinazie, boerenkool of amsoi, gehakt
- 10 g verse koriander, gehakt
- ¾ tl gemalen komijn
- 1 teen knoflook, geperst
- 1 el olijfolie, plus extra om te bakken
- 100 g kikkererwtenmeel
- 1 tl bakpoeder
- ¼ tl chilipoeder (of meer naar smaak)
- 1½ tl zout
- Tahindressing
- 1 el tahin
- 1 el extra vergine olijfolie
- 50 ml sinaasappel- of limoensap
- 2 tl citroensap
- 2 tenen knoflook, geperst
- ¾ tl zout, plus extra naar smaak
Zo maak je het
- Verhit de oven tot 190 °C/gasovenstand 5 en bekleed een bakplaat met bakpapier. Verhit een pan op matig-hoog vuur en rooster de gierst al roerend 1 minuut. Doe de kurkuma en groentebouillon erbij en breng aan de kook. Draai het vuur laag en laat de gierst 15 minuten pruttelen. Haal de pan van het vuur, laat de gierst 10 minuten met deksel staan en roer de korrels los met een vork.
- Maak de regenboogsalade. Klop de agavesiroop, het zout en de rodewijnazijn in een kom door elkaar en giet al kloppend de olijfolie erbij. Hussel de kool, komkommer, lente-uitjes en peterselie erdoor. (Deze salade is afgedekt in de koelkast 2 dagen houdbaar.)
- Pureer alle ingrediënten voor de tahindressing tot een gladde saus. Als de dressing wat te dik lijkt kun je hem verdunnen met een scheutje water. Proef een likje en voeg zo nodig zout en/of agavesiroop toe.
- Maak de groene falafels. Maal de kikkererwten heel kort in een keukenmachine tot ze een grove, kruimelige textuur hebben – pureer ze dus niet zo glad als hummus – en schep ze in een kom. Meng de bladgroenten, koriander, komijn en knoflook met de olijfolie tot een soort droge pesto en meng ze door de kikkererwten. Roer het kikkererwtenmeel, bakpoeder, chilipoeder en zout in een kom door elkaar, doe het mengsel bij de kikkererwten en groenten, en meng alles goed. Draai er kleine balletjes van met je handen of een vochtige ijsschep.
- Verhit een koekenpan op matig-hoog vuur (iets aan de hete kant) en sprenkel er een beetje olijfolie in. Bak een paar falafelballetjes rondom krokant en schep ze op de bakplaat. Doe nog wat olie in de pan, bak de rest van de balletjes en zet de falafels vervolgens 12-14 minuten in de oven. Ovens verschillen in temperatuur, dus let de laatste 5 minuten goed op dat ze niet verbranden.
- Maak de bowls op met de gekookte gierst, regenboogsalade en falafels, en strooi er de bramen en andere mogelijke toppings, zoals halve walnoten, over. Sprenkel de tahindressing erover en ga aan tafel!
Kijk voor meer recepten op www.gezondaantafel.nl
Wil je meer recepten uit de categorie Koemelkvrij | Lactosevrij | Notenvrij | Sojavrij | Suikervrij | Veganistisch | Vegetarisch?
Het recept voor deze komt uit het kookboek Bowls of Goodness – Groenten & Granen van Nina Olsson.
Ze schrijft erover in haar boek: ‘Een regenboog aan voedsel bevat altijd een verscheidenheid aan voedingsstoffen. Deze kleurrijke bowl is gevuld met goudgele gierst, smaragdgroene falafels, verse munt, hummus en ingelegde ui. De falafels worden niet gefrituurd maar kort gebakken en afgebakken in de oven. Om de boel extra interessant te maken en deze op het Midden-Oosten geïnspireerde bowl een noords tintje te geven heb ik er wat bramen bij gedaan. Varieer met ingrediënten en ontdek zo nieuwe smaakcombinaties. We maken deze bowl aan met een zurige tahindressing, die heerlijk is bij diverse salades en andere hartige gerechten.’