Gezond aan tafel logo

Koolhydraatarm eten

30 mei 2016

Steeds meer mensen eten koolhydraatarm of minder koolhydraten. Waarom zou je die boterham met kaas of dat bord met pasta (vaker) laten staan? Koolhydraatarm eten kan helpen om af te vallen en bijdragen aan een gezonder eetpatroon. Er wordt zelfs gezegd dat je weerstand ervan verbetert! Hoe zit dat?

Meer vet verbranden door koolhydraatarm eten

Koolhydraten worden nadat ze zijn verteerd, opgenomen als glucose in je bloed. Zo kan het snel worden gebruikt voor allerlei lichaamsfuncties. Daarnaast wordt glucose opgeslagen in je lever en spieren, als reserve voor later of bij grote inspanningen. Zolang je lichaam over glucose beschikt, heeft het geen reden om vet te verbranden en zal het het overschot aan energie opslaan als vet.

Door koolhydraatarm (of minder koolhydraten) te eten, zal je lichaam minder glucose opslaan en dus meer vet verbranden.

Snelle en langzame koolhydraten

(Snelle) koolhydraten zitten vooral in wit brood, witte pasta, rijst, aardappelen, snoep, koek en frisdrank. Maar ook onder meer groenten, noten, zaden en volkoren producten bevatten koolhydraten – hoewel dat langzame koolhydraten zijn die langzaam worden opgenomen in het bloed en daardoor minder snel worden opgeslagen als vet.

Langzame koolhydraten zijn beter dan snelle, maar een teveel aan koolhydraten is sowieso niet goed.

Gezonde aspecten van koolhydraatarm eten

Als je minder koolhydraten eet, eet je vaak gevarieerder. Je vervangt bijvoorbeeld je boterhammen ‘s middags door een goed gevulde salade. Doordat je koolhydraatarm eet, schommelt je bloedsuiker bovendien minder, waardoor je minder snel een energiedip krijgt en gaat snoepen. Ook schijnt je weerstand daardoor te verbeteren. Daarnaast krijg je door koolhydraatarm te eten minder calorieën binnen, waardoor je afvalt.

Koolhydraatarme diëten

Er zijn verschillende koolhydraatarme diëten in omloop. Denk aan Atkins, Broodbuik, Dr. Frank, Paleo, het Banting-dieet en De Voedselzandloper. Ze verschillen allemaal van elkaar, maar wat ze gemeen hebben is dat je brood, pasta en rijst vermijdt.

Helaas is er niet 1 dieet dat voor iedereen werkt en is de voedingsleer nog volop in ontwikkeling: ieder lichaam is anders en inzichten over wat wel en niet gezond is veranderen. Ons idee: gebruik je gezonde verstand en probeer erachter te komen wat bij jou past.

Boeken over koolhydraatarm eten

Wil je meer weten over koolhydraatarm of koolhydraatbeperkt eten? Een boek met recepten aanschaffen kan een goede start zijn. We hebben hieronder een paar tips voor je:

Recepten

Hieronder vind je een aantal recepten met koolhydraatarm. Veel plezier met koken en hup ... gezond aan tafel!

    Ook gezonder eten?

    Op zoek naar de lekkerste recepten en betrouwbare informatie? Mis onze gratis nieuwsbrief dan niet en meld je nu aan!